Denník N

Je to sitkom aj dokument zaniknutých lokalít. Boli sme sa pozrieť, ako sa nakrúca seriál

Jiří Havelka a Aňa Geislerová. Foto – HBO Europe/Zuzana Panská
Jiří Havelka a Aňa Geislerová. Foto – HBO Europe/Zuzana Panská

Reportáž z Prahy, kde práve režisér Jan Hřebejk a jeho štáb pre televíziu HBO nakrúcajú druhú sériu úspešného seriálu Až po uši.

Slnko zašlo za oblak nad gigantickou vzducholoďou Gulliver nad pražskou štvrťou Holešovice. Tam hore vo vnútri eliptickej drevenej konštrukcie nad umeleckým centrom DOX sa dav ľudí nespokojne zamrví.

Komparzistom aj štábu sa potvrdilo pravidlo, že keď všetko vyzerá dokonale pripravené, pokazí sa ako naschvál počasie. Je to však len malá chvíľa čakania, a keď slnko opäť svieti naplno, kameraman točí ostrý záber.

Sledujeme scénu z krstu knihy, kde opitý nápadník (Jiří Havelka) ženskej autorky (Aňa Geislerová) vyvolá výtržnosť. V dokončenej zostrihanej epizóde druhej série televízneho seriálu Až po uši nezaberie ani dve minúty, napriek tomu na nej štáb filmára Jana Hřebejka pracuje už od rána.

Aj to niečo hovorí o remesle za seriálom zo súčasnosti. Že nie je žiaden ďalší rýchlokvasný produkt, ale čosi iné: po tituloch Horiaci ker a Pustina ďalší pokus komerčnej stanice HBO o „quality tv“, čiže seriál s kvalitami filmu.

Hausbóty a vzducholode

Do makety vzducholode uznávaných architektov Martina Rajniša a Davida Kubíka sa dostanú návštevníci po schodíkoch, a keď im zrak skĺzne dolu cez napoly priehľadnú podlahu konštrukcie, môžu ľahko dostať jemný pocit závratu. Ťahať káble a techniku tak vysoko muselo mať nejaký dôvod a Jan Hřebejk nám ho nemá problém detailne vysvetliť.

„Už v prvej sérii sme sa snažili, aby vedľajším produktom seriálu bol akýsi bedeker, prehliadka miest dnešnej Prahy, ktoré sú pekné, zvláštne, či architektonicky pozoruhodné. Tam, kde sa to hodilo do scenára, hľadali sme zaujímavé kulisy. Ak sa teda scéna odohráva v reštaurácii, aby to nebola hocijaká reštaurácia, ale podnik s pozoruhodným interiérom.“

Tak sa okrem vzducholode do seriálu dostal hausbót. „Loď je industriálnym objektom blízko novej zástavby, ktorá mení starý prístav vo štvrti Holešovice,“ vysvetľuje Hřebejk.

„Ak si seriál niekto pozrie po rokoch, možno to bude akýsi dokument zaniknutých lokalít Prahy,“ vraví filmár, ktorý sám obýva hausbót, ale odmieta, že len preto ho chcel v príbehu. „Skôr mi išlo o prostredie, ktoré dobre poznám. Starý prístav nepozná ani veľa Pražanov. Je v tom trochu osvety. Ukázať, že Praha nie je iba historické centrum s Karlovým mostom.“

Tridsiatnici v meste

Vždy je zradné prísť sa pozrieť, keď sa seriál či film iba nakrúcajú. Nikto totiž nezaručí, aký bude výsledok. Až po uši je, našťastie, trochu iný prípad. Prvá séria spred troch rokov mala v Česku veľký úspech, ako dôkaz toho, že i ľahká vzťahová komédia o dnešných mestských tridsiatnikoch sa dá nakrútiť inak. Netelevízne, inteligentne a na vysokej remeselnej úrovni.

Aj keď seriál vzniká podľa zahraničnej licencie – jeho predlohou je do viacerých krajín úspešne predaný izraelský titul s názvom When Shall We Kiss? –, česká verzia ide vlastnou cestou.

„V každej krajine na to išli inak. Maďari šli po linke psychologického realizmu. My sme vyšli z pôdorysu a postáv, ale žáner sme posunuli k sitkomu a komédii. A kým v Izraeli seriál nepokračuje, v iných krajinách áno,“ vraví Hřebejk.

Komédia ho vyložene baví. „Kým v prvej verzii sme sa museli do humoru niekde trochu nútiť, druhá séria s ním počíta už priamo v scenári.“

Dosť o tom, ako sa podsúva humor do izraelskej telenovely, vie scenáristka Tereza Dusová. „S humorom je to ťažké. Strieľam naslepo, niektorou strelou zasiahnem, inou miniem cieľ.“

Foto – HBO Europe/Zuzana Panská

Kto všetko tým prešiel

Cez pauzu medzi nakrúcaním zastihneme slovenskú herečku Zuzana Šulajovú. Roky žije v Prahe, nehrá často, úlohy si vyberá, musia ju niečím baviť. Na seriáli HBO si pochvaľuje tempo práce. Na rozdiel od pásovej seriálovej výroby vo väčšine televízií je tu dosť času rozprávať sa o postavách s režisérom.

Podobne to vidí Aňa Geislerová. „Mám ten projekt rada. Na prvú sériu som mala samé pozitívne reakcie, je to taká všeobecne obľúbená vec.“

Je čas baliť káble a ísť na obed. Jan Hřebejk má dobrý pocit. Na konci je posledný deň nakrúcania, zatiaľ išlo všetko hladko. „Snažíme sa o zábavu, ale situácie našich postáv sú dosť vážne. Vie to každý, kto si niečím takým prešiel,“ hovorí nám v režisérskom karavane.

Seriál Až po uši 2 odvysiela televízia HBO na jeseň.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie