Denník N

Česko má šťastie, že Babiš aj Zeman prestrelili

Zeman neovládol túžbu ponížiť Sobotku, Babiš nezvládol nahrávky a jeho propaganda sa zadrhla.

Na pochopenie podstaty českej vládnej krízy je najlepšie sledovať správanie politikov vládnej strany ANO a prezidenta Miloša Zemana. Tí prví na množiace sa dôkazy o praktikách Andreja Babiša nereagujú ako demokratickí verejní činitelia, ale ako poslušní zamestnanci firmy s veľmi prísnym majiteľom či dokonca ako členovia mafiánskeho klanu, pre ktorých je lojalita voči bossovi nadovšetko.

Zeman sa správa ako rozmaznaný samovládca, pre ktorého neplatia žiadne pravidlá, ktorý svoj úrad nezastáva, ale vlastní, podobne ako Babiš vlastní svoju stranu, a môže teda tento úrad využívať na vlastné potreby, potešenie a vybavovanie si osobných účtov. Napríklad s premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorého považuje za spoluvinníka svojho najhoršieho poníženia. To sa stalo, keď ho vlastná strana v roku 2003 nechala v štichu pri prezidentských voľbách.

ANO proste nie je zo svojej podstaty demokratická strana, Babiš a Zeman nie sú demokratickí politici. Ich povahová blízkosť a účelové spojenectvo je skutočne ohrozením demokracie v Česku. Pokus Babiša zastaviť, aj keď bol zo strany Sobotku tiež účelový, bol nutný, len oneskorený. Našťastie má Sobotka viac šťastia ako rozumu a odvahy, a s ním má šťastie i Česká republika. Alebo len Babiš a Zeman zhodne narazili na hranice svojich pováh a politiky.

Sobotka pokus o Babišovo odvolanie spackal, Zeman sa však neovládol a tým, ako Sobotku chcel čo najviac ponížiť, sám seba ukázal v pravom svetle ako veľmi zlomyseľného starého muža. Nahrávky dokazujúce Babišovo dirigovanie médií vystrašili väčšinu českých politikov a prinútili ich vytvoriť nebývalý front proti ANO. Babiš ich osobne nezvládol, jeho PR mašinéria sa zadrhla, prvý raz neovláda vytváranie vlastného verejného obrazu.

Skalných prívržencov Babiša a Zemana síce nič z toho neodradí, ich ochota tolerovať chyby svojich hrdinov je skoro bezhraničná. Mnohí potenciálni voliči Babiša a Zemana sa však predsa len zarazia, a ostatní politici si v budúcnosti spoluprácu s nimi viac rozmyslia. Možno dúfať, že to ovplyvní výsledky jesenných volieb i následné rokovania o novej vládnej koalícii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Komentáre

Teraz najčítanejšie