Denník N

Deti, ktoré vychovávajú gejovia, netrpia a darí sa im lepšie ako deťom heterosexuálov

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Gejovia môžu byť viac pripravení na výchovu detí, lebo sú vysoko motivovaní byť skvelými rodičmi. Na deti by pozitívne mohlo vplývať aj to, že rodičovské roly si gejovia delia viac rovnomerne, vraví psychológ.

Argument, že manželstvá gejov by sa nemali povoliť, lebo sú proti záujmom detí, je chybný, vraví pre Denník N psychológ Benjamin Graham Miller z University of Tennessee at Knoxville.

Vedec dodal: „Máme veľmi málo dôkazov o akýchkoľvek rozdieloch medzi deťmi rodičov, ktorí sú gejovia a heterosexuáli. V skutočnosti je to tak, že podľa väčšiny výskumov, ktoré ukazujú na existenciu nejakého rozdielu, sú na tom deti gejov lepšie.“

V marci publikoval Miller a jeho kolegovia meta-analýzu, podľa ktorej deti vychovávané gejmi dosahovali lepšie výsledky ako deti heterosexuálov v parametroch, ako sú problémy so správaním, psychosociálne problémy, sebaúcta, hyperaktivita alebo emocionálne problémy.

Miller povedal, že aj keby deti homosexuálov dosahovali horšie výsledky, nebol by to dobrý argument, prečo adopcie a manželstvá homosexuálov nepovoliť. „Vieme o mnohých demografických faktoroch, ktoré sa týkajú farby pleti, náboženstva rodičov, ich socioekonomického statusu alebo bydliska, ktoré vplývajú na horšie výsledky detí. Ale to nie je dôvod zakázať týmto skupinám ľudí manželstvo.“

Regnerusova štúdia

Autori zozbierali viacero štúdií o vplyve výchovy detí gejmi, ktoré vznikli po roku 2005. Aby ich autori zaradili do meta-analýzy, štúdie museli spĺňať viacero kritérií: okrem iného museli obsahovať kontrolnú skupinu či štatistické údaje potrebné na ďalšiu analýzu.

Z ostatného dôvodu, vysvetlil nám Miller, nezaradili do svojho výskumu slávnu štúdiu Marka Regnerusa z roku 2012, podľa ktorej výchova gejmi a lesbami deti poškodzuje. Mark Regnerus, sociológ z univerzity v texaskom Austine, bol nedávnym hosťom na Bratislavských Hanusových dňoch.

Ako sme napísali v minulosti, Regnerusova štúdia obsahovala také chyby, že sa od nej dištancovala univerzita, kde autor pôsobí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

LGBTI+

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie