Denník N

Matematik, bojovník proti korupcii aj nevlastná dcéra. Koho chce Macron v parlamente?

Medzi kandidátmi do parlamentu za Macronovo hnutie je matematik, toreádorka aj vedúci Hollandovho tlačového úradu v Elyzejskom paláci. Foto – france24
Medzi kandidátmi do parlamentu za Macronovo hnutie je matematik, toreádorka aj vedúci Hollandovho tlačového úradu v Elyzejskom paláci. Foto – france24

Novozvolený francúzsky prezident predstavil viac ako 400 mien osobností, ktorí sa budú o mesiac uchádzať o post v parlamente pod značkou jeho hnutia.

Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron počas kampane sľuboval, že zreformuje politický život. Aby získal silný mandát, ktorý mu to umožní, musí jeho hnutie Republika vpred! získať v júnových voľbách väčšinu kresiel v parlamente.

Vo štvrtok hnutie predstavilo mená tých, ktorých chce dostať do Národného zhromaždenia.

Spomedzi 428 osobností je polovica žien, presne tak, ako to Macron sľuboval počas predvolebnej kampane. Rovnako splnil sľub, že väčšina kandidátov bude z občianskej spoločnosti. Viac ako 52 percent z nich totiž nikdy nezastávalo politický mandát.

Medzi nich patrí aj Marie Sara. Známa bývalá toreadorka chce v juhofrancúzskom departemente Garde poraziť kandidáta krajne pravicového Národného frontu, ktorý tu má veľkú podporu.

Matematik, pilotka aj kamarát zo školy

Podobne nezvyčajným kandidátom je aj Cédric Villani, ktorý chce v Národnom zhromaždení zastupovať parížsky dištrikt. Villani v roku 2010 získal Fieldsovu medailu, čo je prestížne matematické ocenenie udeľované matematikom mladším ako 40 rokov (často sa prirovnáva k Nobelovej cene).

43-ročný profesor z univerzity v Lyone je členom Vedeckej rady Európskej komisie a vzbudzuje pozornosť aj svojím výzorom – má dlhé vlasy a miesto kravaty si okolo krku viaže mašľu.

Americká novinárka Emma-Kate Symons o ňom na Twitteri napísala, že je rockovou hviezdou matematiky, a že by sa viac takýchto ľudí hodilo do politiky nielen vo Francúzsku.

Na kandidačnej listine je aj Eric Halphen, známy protikorupčný sudca, ktorý v 90. rokoch  vyšetroval financovanie kampane strany Združenie pre republiku exprezidenta Jacquesa Chiraca.

Medzi kandidátmi je aj sociológ, riaditeľ nemocnice v Toulouse, právnik, bývalý náčelník elitnej zásahovej policajnej jednotky RAID či pilotka francúzskeho letectva Marion Buchet, ktorá slúžila aj v Sýrii.

Veľkým prekvapením podľa denníka Le Monde je nominácia Gasparda Gantzera, vedúceho komunikácie odchádzajúceho prezidenta Francoisa Hollanda v Elyzejskom paláci.

Gantzer je bývalým Macronovým spolužiakom z prestížnej školy ENA (École nationale d’administration). Podľa BFMTV ho práve nový francúzsky prezident v roku 2014 odporučil Hollandovi.

Ďalším kandidátom, ktorý má k Macronovi blízko, je jeho nevlastná dcéra Tiphanie Auzière. Tá chce v Národnom zhromaždení zastupovať serverofrancúzsky departement Pas-de-Calais.

Medzi kandidátmi sú aj Macronovi najbližší spolupracovníci z hnutia, napríklad jeho hovorca Benjamin Griveaux či Mounir Mahjoubi zodpovedný za prezidentskú kampaň.

Bez Vallsa

Tajomník hnutia Republika vpred! Richard Ferrand uviedol, že dostali viac ako 19-tisíc prihlášok, pričom ešte nestihli spočítať tisíce tých, čo prišli za posledné dni od Macronovho víťazstva v prezidentských voľbách.

Mená zostávajúcich 148 uchádzačov pre poslanecký mandát hnutie zatiaľ nezverejnilo. Chcú to oznámiť v priebehu budúceho týždňa.

„Rokovania ešte neskončili,“ povedal Ferrand, podľa ktorého ešte približne 1700 žiadateľov pozvú na pohovor. Medzi kritériami, ktoré rozhodnú o úspešnosti kandidáta, je rodová rovnosť, poctivosť či znalosť a podpora Macronovho programu.

Macronov tím tiež uviedol, že bývalý socialistický premiér Manuel Valls nebol nominovaný. Ferrand povedal, že Valls nespĺňa kritériá, pretože už má za sebou tri poslanecké mandáty.

„Zámerom strany nie je ponižovať, odmietnuť alebo byť pomstychtivý ku kandidatúre expremiéra Vallsa,“ uviedol Ferrand podľa Guardianu. „Vallsova žiadosť bola posudzovaná s rešpektom, no bola zamietnutá.“

Macron sa ujme funkcie prezidenta v nedeľu. Začiatkom budúceho týždňa by mal tiež oznámiť meno svojho premiéra a zostaviť vládu. Tá doterajšia v stredu podala demisiu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie