Denník N

Kotlebovci konečne ukázali, čo si naozaj myslia o Maďaroch

Mazurek kolektívne obvinil Maďarov a tu žijúce národnosti, že Slovensko nenávidia a pracujú na rozbití štátu.

Autor je poslancom za Most-Híd

Včerajšie prijatie zákona o vytvorení Fondu na podporu kultúry národnostných menšín považujem za dôležitý moment v boji o zachovanie identity národností na Slovensku. Parlamentná diskusia o zákone však prinášala zaujímavé poznania. Vykľulo sa šidlo z vreca! O čo vlastne ide? Mohli sme v priamom prenose sledovať, ako poslanci ĽSNS v skutočnosti rozmýšľajú o menšinách a hlavne o Maďaroch žijúcich na Slovensku.

V období pred voľbami a po nich sa títo poslanci pravdepodobne vedome vyhýbali tomu, aby mali negatívne výroky o Maďaroch. Ich mlčanie slúžilo iba na pomýlenie ich maďarských voličov. Na štvrtkovom zasadnutí im však spadla maska z tváre a odhalili svoju skutočnú tvár.

Poriadne ich vytočilo vytvorenie fondu na podporu menšinovej kultúry, a hlavne zvýšenie ročnej sumy na tento účel. Z vystúpenia poslanca Mazureka sálala nálada päťdesiatych rokov alebo začiatok Mečiarovej éry, keď kolektívne obvinil Maďarov a tu žijúce národnosti, že Slovensko nenávidia a pracujú na rozbití štátu.

Keď v posledných dvadsiatich rokoch odzneli podobné nadávky v parlamente, aj keď túto úroveň nenávisti nedosiahli, vystúpili proti nim iba maďarskí poslanci, respektíve niektorí intelektuáli, ktorí už tradične stáli v týchto diskusiách na strane menšín.

Teraz však v tejto veci nastal nečakaný zvrat: menšín sa zastal priamo minister kultúry Slovenskej republiky, Marek Maďarič, ktorý vo svojom záverečnom prejave vyslovil dva dôležité odkazy smerom k slovenskej, ale aj menšinovej verejnosti.

Prvý bol ten, že národnosti obohacujú slovenskú kultúru a že kultúry národnostných menšín tvoria súčasť slovenskej kultúry, ale takisto aj slovenská kultúra je súčasťou národnostných kultúr. Druhá dôležitá myšlienka bola, že „naším spoločným záujmom je, aby sa menšiny cítili v našej krajine doma“. O tom, že nejde iba o jeho osobný názor, svedčí aj počet poslancov hlasujúcich za prijatie zákona, konkrétne ich bolo 101, čo je viac ako ústavná parlamentná väčšina.

Musíme si uvedomiť, že po vstupe Mosta-Híd do vlády sa zásadne zmenilo akési „kolektívne vedomie“ slovenskej politickej elity v súvislosti s menšinami. Myslím si, že naši kolegovia si uvedomili jednu dôležitú vec: národnostné menšiny tvoria súčasť našej spoločnosti, a budú sa tu cítiť dobre vtedy, ak môžu považovať túto krajinu za svoju, a dostanú plnú podporu zo strany štátu na zachovanie svojej identity a na svoj ďalší kultúrny aj hospodársky rozvoj. Ak sa nám podarilo dosiahnuť iba túto jedinú vec, nebolo to márne.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie