Denník N

Ak používate mobil, používate inteligentné riešenie z Oulu, hovorí starostka fínskeho mesta

Starostka fínskeho mesta Oulu Päivi Laajala. Foto – archív P. L.
Starostka fínskeho mesta Oulu Päivi Laajala. Foto – archív P. L.

Starostka Päivi Laajala z inteligentného mesta Oulu vysvetľuje, ako sa spamätali z pádu Nokie, keď musela masovo prepúšťať.

Keď Nokia prehrávala preteky s Apple, musela zrušiť tisícky pracovných miest vo svojom kľúčovom výskumnom centre v 250-tisícovom Oulu. Nokia sa odvtedy pozviechala a do severofínskeho mesta sa vrátila. Oulu však nelenilo a medzitým sa stalo veľkým severoeurópskym centrom pre inovácie. Dnes hostí 600 high-tech spoločností a 10-tisíc pracovných miest v technologickom sektore. O tom, ako mesto prekonalo krízu, hovorila v telefonickom rozhovore pre EurActiv.sk starostka Oulu Päivi Laajala.

Diskusia o inteligentných mestách sa na Slovensku len začína. Ľudia často ani nevedia, čo inteligentné mesto je. Ako by ste ho definovali vy?

Obyvatelia inteligentného mesta majú prístup k službám, ktoré im život uľahčujú, robia ho predvídateľným a bezpečným. Inteligentné mesto je miestom, kde miestna ekonomika vytvára pracovné miesta založené na inováciách.

Oulu sa sústreďuje na bezdrôtový internet. Ako obyvateľom pomáhajú tieto siete?

Rozvoj širokopásmových a iných digitálnych systémov a pripojení vidíme ako odpoveď na to, ako udržať mestské služby dostupné pre každého. Obyvatelia by mali mať rovnaký prístup k elektronickým službám a zúčastňovať sa na rozhodovaní.

Nokia musela v minulosti zrušiť veľa pracovných miest a takmer skrachovala. Nebol to pre vaše mesto problém?

Samozrejme, že bol. Keď sa Nokia rozhodla stiahnuť z trhu mobilných telefónov, na región Oulu to malo veľký dôsledok. Zaniklo 2 400 pracovných miest v rámci divízie Nokie pre výrobu mobilov a približne 700 pracovných miest u dodávateľov. Zároveň však divízia Nokie pre siete zvýšila počet pracovných miest v regióne Oulu z 2 100 na 2 500. Nokia má v Oulu najväčšiu továreň a veľmi veľké centrum na výskum a vývoj, je tiež lídrom vo výskume 5G sietí.

Vzniklo aj veľa startupov. V oblasti informačných technológií máme dnes viac pracovných miest ako v časoch divízie Nokie pre výrobu mobilov. Tento sektor spolupracuje s miestnymi školami a univerzitou. Ľuďom pomáhame zakladať nové firmy.

Ľudia, ktorí prišli o prácu v Nokii, si našli novú v malých firmách?

Áno. Veľmi veľká časť z nich má vlastné malé firmy s 5 – 20 zamestnancami. Bývalí zamestnanci Nokie z mesta neodišli.

Ako ste týmto ľuďom pomohli, keď Nokia rušila miesta?

Naše mesto pomáha „anjelským firmám“. Pred asi 10 rokmi sme založili organizáciu BusinessOulu. Poskytuje informácie o tom, ako založiť firmu, získať financovanie a tak ďalej.

Myslíte si po tejto skúsenosti, že pre mesto je dobré mať veľa malých a stredných firiem namiesto obra ako Nokia?

Áno, pre nás je to dobré. Pred desiatimi, pätnástimi rokmi sme boli závislí od toho, čo chcela robiť Nokia. Dnes máme veľa firiem v mnohých sektoroch. Pre mesto je to oveľa bezpečnejšie.

Oulu sa nachádza blízko hraníc viacerých štátov. To je typické aj pre niekoľko veľkých slovenských miest. Je to pre rozvoj mesta dôležité?

Máme silné vzťahy a rozbehli sme spoluprácu s inými mestami, zvlášť v arktickom regióne a v oblasti rozvoja inteligentných komunít. Nachádzame sa medzi Európou a arktickým regiónom. Z tejto pozície a na základe našej arktickej skúsenosti dokážeme pomôcť celej Európe v spolupráci s Arktídou. Európsku úniu veľmi zaujímajú témy spojené s arktickým regiónom. EÚ by napríklad chcela vedieť, čo sa dá spraviť pre zlepšenie pohybu informácií, tovaru a pracovnej sily.

Môžete uviesť príklad takejto spolupráce?

V roku 2016 zverila Európska únia zodpovednosť Oulu koordinovať spolu s bulharskou Sofiou a s Estónskom tematické partnerstvo o digitálnej transformácii v rámci mestskej agendy EÚ. Urobila to preto, že Oulu má 50 rokov skúseností s bezdrôtovou technológiou. Keď používate mobil, používate inteligentné riešenie vyvinuté v Oulu. Veľmi to súvisí so spoločnou históriou Nokie a Oulu. V tejto chvíli vyvíjame 5G riešenia pre rýchle bezdrôtové siete.

Spolupracujeme tiež s mestami v arktickom regióne: so švédskou Luleåou a nórskym Tromsø. Pracujeme tiež s mnohými mestami v Estónsku a Španielsku. Spolupracujeme však aj s Japonskom a Čínou, kam vyvážajú naše firmy.

Ako využívate digitalizáciu pri zlepšení služieb pre občanov?

Už päť rokov investuje Oulu do OuluHealth, čo je verejno-súkromný ekosystém pre aktérov v zdravotníctve. Tieto systémy nám umožňujú vyvíjať nové typy služieb a produktov pre ľudí v Oulu a na celkom svete. Jedným príkladom svetového know-how v oblasti životného štýlu z Oulu je Polar Heart Rate Monitor Watch – hodinky, ktoré umožňujú sledovať tep srdca.

Oulu tiež vyvinulo cestnú signalizáciu pre núdzové situácie. Semafory dávajú automaticky zelenú pri prechode núdzových vozidiel – sanitiek, požiarnych a policajných áut. Ďalší príklad: Keď chcete postaviť dom, potrebujete povolenie od mesta. V Oulu to možno urobiť z domu od počítača. Pre obyvateľov je to oveľa rýchlejšie a ľahšie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie