Denník N

Nezabudnite na tie úsmevy Trumpa a Rusov

Úsmevy v Bielom dome: prišli hostia z Moskvy. Foto – ruské ministerstvo zahraničia/AP
Úsmevy v Bielom dome: prišli hostia z Moskvy. Foto – ruské ministerstvo zahraničia/AP

Americký prezident vyhodil šéfa FBI, aby sa mu stratil z očí. Aj v tom si viac rozumie s Rusmi, ktorí zatvárajú disidentov.

Autorka je americká novinárka a historička

Fotky z Oválnej pracovne, ktoré v stredu zverejnila ruská agentúra Tass, keďže žiadne americké médiá na mieste neboli, sú veselé a milé. Prezident Donald Trump, ktorý predtým vyhodil riaditeľa FBI, sa usmieva do kamery a podáva si ruku s ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Aj oni sa smejú, vychutnávajú si iróniu daného momentu.

Pozrite sa bližšie na tie šťastné tváre a dobre si ich zapamätajte. A potom sa zamyslite nad príbehom Ildara Dadina, nezvyčajne statočného mladého Rusa. Dadina zatkli v Moskve v roku 2015, bol jedným z prvých, kto sa stal obeťou nového krutého ruského zákona proti disidentom. Jeho zločinom bolo, že pokojne protestoval, väčšinou ticho stál na ulici a na krku mu visel transparent.

Odsúdili ho na tri roky vo väzení v severozápadnej provincii Karélia, kde za Stalina väzni z gulagu postavili Belomorský kanál. Ďaleko od hlavného mesta zistil, že aj dnes tam, tak ako v Stalinovom Sovietskom zväze, stále mučia. V Karélii hodia bachari väzňa na samotku hneď, ako príde. Dadin napísal: „Aby hneď pochopil, do akého pekla sa to dostal.“ Neskôr ho zavesili za ruky, ktoré mal spútané za chrbtom. Iných bili na chodidlách, obliali vodou a nechali ležať na mraze, bili po chrbte a udierali do brucha.

Prečo? V Stalinových časoch ľudí mučili, aby ich donútili priznať sa k zločinom, ktoré nespáchali. Dnes ich často mučia pre vydieranie: ak ich rodiny zaplatia, mučenie sa skončí. Dadinova manželka Anastasia Zotová sa v Londýne stretla s ľudskoprávnymi organizáciami. Povedala mi, že niektorí väzni sú nútení pracovať pre stráže a ich rodiny (ďalšia tradícia zdedená z gulagu). Je to príznačné, že v Putinovom Rusku ľudia mučia pre peniaze, a nie pre ideolóu.

Dadin má šťastie: Je vzdelaný, pochádza z Moskvy a bol schopný využiť to, čo zostalo z tlače a súdnictva v Rusku. Meduza, webová stránka písaná v ruštine, ale vydávaná mimo krajiny, uverejnila list, ktorý napísal z väzenia. Vďaka Zotovej a niektorým zanieteným právnikom získal jeho prípad pozornosť ruského ombudsmana pre ľudské práva a nakoniec ho prepustili. Ale jeho príbeh je výnimka.

Homosexuálov v Čečensku unáša, mučí a zabíja polícia. Beztrestne, keďže čečenské úrady sa rozhodli „eliminovať“ homosexualitu.

Ruskí prokurátori nedávno zatkli Jurija Dmitrijeva, jedného z najznámejších ruských historikov stalinizmu. Dôvody boli veľmi nedôveryhodné, obvinili ho pre detskú pornografiu. Dmitrijev presne vie, kde sú pochované telá: V 90. rokoch objavil stovky masových hrobov, jediný zostávajúci dôkaz o Stalinových masových vraždách. Takéto znalosti sa stali v Rusku, ktoré sa už nechce oddeliť od svojej vražednej minulosti, nepohodlnými.

Čo spája tieto príbehy a fotografie v Oválnej pracovni? Nič. Ani Trump, ani Lavrov a ani Kisľak sa nezaujíma o osudy Dadina alebo Dmitrijeva, ak o nich vôbec počuli, čo sa zdá byť nepravdepodobné. Ani jeden z nich sa veľmi nezaujíma ani o osud Dana Heymana, reportéra zo Západnej Virgínie, ktorého nedávno zatkli, keď kričal otázky na Trumpových poradcov.

Spravodlivý proces, právny štát, všetky tie nudné pravidlá a postupy, ktoré prinášajú spravodlivosť, sú nezaujímavé pre ľudí, ktorí veria v personalizovanú moc neobmedzenú tradíciami, inštitúciami alebo ústavami. Pozrite sa, ako sa potešili, keď sa stretli, a porovnajte tie fotky so strnulými a nepríjemnými tlačovými konferenciami Donalda Trumpa s demokratickými vodcami, ako je napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová alebo britská premiérka Theresa May.

Viem, že vyšetrovanie by malo pokračovať, ale už teraz je jasné, že Rusko by nepotrebovalo žiadne úplatky alebo tajné dohody na podporu Trumpovej volebnej kampane. Takému typu človeka, ako on, rozumejú. Jeho cynizmus a nečestnosť sú im známe, jeho chamtivosť je rovnaká ako ich chamtivosť. Ale nad to všetko: jeho nedostatok rešpektu k zákonom je ich pohŕdaním zákona.

Trump vyhodil riaditeľa FBI, aby ho dostal z televíznej obrazovky. Ruská polícia zatvára disidentov, aby ich dostali z očí verejnosti. Nie, to nie je to isté. Ale nie je to ani také odlišné.

© Washington Post

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie