Denník N

Novinárov treba likvidovať, vtipkoval Zeman s Putinom v Číne

Prezidenti Zeman a Putin na stretnutí v čínskom Pekingu. Foto – TASR
Prezidenti Zeman a Putin na stretnutí v čínskom Pekingu. Foto – TASR

Novinárov je podľa Zemana priveľa, je nutné ich likvidovať, povedal ruskému prezidentovi v Pekingu. Na konferencii k budovaniu obchodných ciest je za Slovensko minister hospodárstva Žiga. Rezort zahraničia nechcel Zemanov výrok komentovať, no tvrdí, že si prácu novinárov vážia.

Český prezident Miloš Zeman zaútočil na novinárov, keď s Vladimirom Putinom vtipkoval, ako proti nim bojovať. „Novinárov je priveľa, bolo by ich potrebné likvidovať,“ povedal Zeman Putinovi, keď po stretnutí v čínskom Pekingu odchádzali na tlačovú konferenciu.

„Likvidovať netreba, ale dajú sa zredukovať,“ reagoval ruský prezident. Zemanov hovorca Jíři Ovčáček podľa portálu lidovky.cz povedal, že novinári nikdy nechápu bonmoty.

Nemecká agentúra DPA situáciu opísala slovami, že sa Zeman pokúsil na Putina zapôsobiť „desivým“ vtipom. Zároveň upozornila na opakované prípady zastrašovania novinárov v Rusku. Organizácia Novinári bez hraníc na tohtoročnom zozname 180 krajín zoradených podľa rešpektu k slobode tlače radí Rusko na 148. miesto.

Prezidenti sa stretli na dvojdňovej konferencii venovanej novej Hodvábnej ceste, ktorá má spojiť Čínu, Áziu, Európu a Afriku napríklad infraštruktúrou a novými obchodnými cestami. Putin stretnutie s českým prezidentom podľa vlastných slov chápe ako prípravu Zemanovej novembrovej návštevy Ruska.

Na konferencii je vyše sto krajín, do Pekingu prišla aj poľská premiérka Beata Szydłová a maďarský premiér Viktor Orbán. Slovenskú delegáciu vedie minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

Ministerstvo zahraničia sa k Zemanovmu výroku nechcelo priamo vyjadriť, nepovažuje za vhodné reagovať na každý výrok prezidentov iných štátov.

„Každopádne si však vážime novinársku profesiu, a rešpektujeme právo novinárov zhromažďovať a šíriť informácie s cieľom oboznamovania verejnosti o faktoch,“ odkázalo.

Žiga hovorí, že výrok prezidenta Zemana nepočul a na stretnutí nebol.

„Ťažko preto môžem komentovať z druhej ruky výrok prezidenta na adresu médií, s ktorými má dlhodobo známy obojstranne vyhrotený kritický vzťah. Na druhej strane, ako poznám pána prezidenta, predpokladám, že výrok vznikal za určitých konkrétnych okolnosti a v nejakom kontexte,“ hovorí minister hospodárstva.

Žiga má na konferencii predstaviť koncepciu rozvoja slovensko-čínskych vzťahov a stretne sa s ďalšími predstaviteľmi krajín. Schôdzku s Putinom neplánuje.

„Čína je ekonomickou veľmocou, ktorá významne investuje na celom svete vrátane Európy. One Belt, One Road je významný projekt a Slovensko určite nechce zostať bokom,“ povedal Žiga podľa agentúry TASR.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie