Denník N

Ďalšia šesťgólová prehra Slovenska, po debakli od USA sa bojíme o záchranu

Foto – TASR/Michal Svítok
Foto – TASR/Michal Svítok

Slovenskí hokejisti inkasovali na MS v priebehu dvoch dní 12 gólov. Po prehre s Ruskom sme nestačili ani na Američanov.

Slovenskí hokejisti po nevýraznom výkone prehrali na hokejových MS s USA 1:6. Na šampionáte tak definitívne nepostúpime do štvrťfinále a reálne nám hrozí zostup z elitnej kategórie MS.

Proti Američanom sa nám pritom v minulosti darilo, naposledy sme proti ním na MS nebodovali ešte v roku 2007.

Jediný gól Slovenska strelil v 31. minúte Gernát.

Slovenský tím odohrá svoj záverečný zápas na šampionáte v utorok o 12.15 proti Švédsku.

A-skupina (Kolín):

Slovensko – USA 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)

Góly: 31. Gernát (L. Hudáček, Dravecký) – 9. Keller (Lee, Skjei), 26. Gaudreau (Hayes), 37. Dvorak (Gaudreau), 39. Trouba, 43. Gaudreau (Hayes), 48. Lee (Eichel, Hanifin)

Slovensko môžu zachrániť Dáni

V šiestich zápasoch šampionátu získali slovenskí hokejisti po piatich prehrách a jednej výhre štyri body.

O prípadnom udržaní sa Slovenska v elitnej kategórii MS môže rozhodnúť už dnešný duel Dánska so Švédskom. Ak by v tomto zápase Dánsko bodovalo, vznikne situácia, v ktorej už Slovákov nemôžu dobehnúť aktuálne poslední Taliani.

Aktuálna tabuľka A- a B-skupiny MS. Zdroj – IIHF

Ak však Švédi dnes večer zvíťazia a poradia si aj v utorok so Slovenskom, o tom, kto vypadne, rozhodne zápas Taliansko –
Dánsko. Ak by v tomto stretnutí zvíťazili Taliani v riadnom hracom čase, na dne B-skupiny bude mať Slovensko, Taliansko a Dánsko zhodne po štyri body.

V takomto prípade rozhoduje o umiestnení mikrotabuľka. Tá by hovorila v prospech Talianov, Slováci by boli predposlední a Dáni poslední. Dáni však ako organizátori budúcoročných MS vypadnúť nemôžu, a tak by z elitnej kategórie pravdepodobne vypadlo Slovensko.

Tu by však do hry vstúpil paralelne hraný parížsky zápas Bielorusov s Nórmi. Podľa regúl v prípade, ak z jednej skupiny je ôsmy tím automaticky chránený, tak druhého zostupujúceho (prvým sú v B-skupine už naisto Slovinci) určí lepšia bilancia mužstiev na priečkach číslo 7 v oboch vetvách.

Bielorusom by tak stačil proti Nórom bod, čo v programe MS vychádza tak, že ich súper na tento duel nastúpi s krátkym regeneračným intervalom po zápase s Kanadou.

Priebeh zápasu s USA

Slovenský tím nastúpil bez potrestaného obrancu Jánošíka a v úvode zápasu predvádzal koncentrovaný výkon. Bezgólové skóre sa svojimi nádejnými pokusmi snažili v 3. minúte zmeniť Nelson aj Zigo, ale brankári ich šance zmarili.

V 4. minúte hral slovenský tím presilovku, v ktorej sa usadil v pásme, ale výraznú gólovú šancu nevyprodukoval. V 7. minúte síce Nelson zaváhal v zakončení individuálnej akcie, ale dve minúty nato už Američania viedli. Voľný priestor pred J. Hudáčkom využil mladík Keller – 0:1.

O vyrovnanie sa ešte v prvej tretine snažili Kudrna i Skalický, ale ich pokusy zmaril Howard a gólový úspech nepriniesla ani presilovka v 17. minúte.

Američanom sa darilo zastavovať slovenské útočné snahy a v 26. minúte išli do dvojgólového vedenia. Elegantnú spoluprácu zakončil gólom do prázdnej bránky Gaudreau – 2:0.

Foto – TASR/Michal Svítok

Slovenskí fanúšikovia sa v zápase prvýkrát tešili v 31. minúte, keď ofenzívnu akciu L. Hudáčka s Draveckým dokončil obranca Gernát. Bol to prvý slovenský gól od zápasu s Nemeckom a Slováci sa ho dočkali po viac ako 133 minútach.

Gólový úspech povzbudil Slovákov, a keď sa zdalo, že by výsledkom ich aktivity mohol byť ďalší gól, inkasovali.

V 37. minúte Dvorak využil nedôraz obrancov pred brankárom Hudáčkom a zvýšil na 1:3. Hudáček o dve minúty inkasoval po chybe v rozohrávke aj od Troubu – 1:4.

Foto – TASR/Michal Svítok

Americký tím sa bavil hokejom a za jednoznačného stavu sa snažil aj o ďalšie góly. V 43. minúte spravili Slováci chybu v rozohrávke, po ktorej Hayes vyzval na skórovanie Gaudreaua – 1:5.

Prevaha tímu USA neutíchala a brankár Hudáček sa mal čo obracať. V 46. minúte najskôr schytal do masky tvrdú strelu Hanifina a o dve minúty inkasoval aj šiesty gól, keď Lee využil presilovku.

Početnú výhodu mohli využiť aj Slováci v 56. minúte, no vážnejšiu šancu si nevypracovali.

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS, TASR)

Lukáš Cingeľ, útočník SR: „Keď sme dali gól na 1:2, úplne sme prestali hrať. Asi sme si mysleli, že to otočíme, ale začali sme prepadať a robiť chyby. Takto nemôžeme hrať. Američania pridali ďalšie góly a potom sa už s nimi ťažko hrá, vedia si to postrážiť. Z takýchto chýb sa musíme poučiť.“

Vladimír Dravecký, kapitán SR: „Američania potvrdili, že majú enormnú kvalitu. Po kontaktnom góle na 1:2 sme podľahli eufórii. Zbláznili sme sa, otvorili sme to. S takýmto súperom musíme hrať zodpovedne a disciplinovane. Musíme sa teraz sústrediť na záverečný zápas so Švédskom. Nesmieme podľahnúť panike, lebo to bude zasa zlé.“

Andrej Šťastný, útočník SR: „Je to škoda. Američania hrali dobre, ale aj my sme mali svoje šance. Nepremenili sme ich, kým súper áno. Oni sú efektívni, vedia premeniť príležitosti a o tom to je. Sme v zložitej situácii, ale stále to máme vo svojich rukách a dúfam, že sa nebudeme musieť spoliehať na pomoc od Dánska.“

Július Hudáček, brankár SR: „Američania sa s nami hrali ako s juniormi, pritom sami majú v tíme mladých hráčov. Nemali sme žiadnu šancu, mohol by nás trénovať aj Mike Babcock v bráne s Careym Priceom. Musíme sa spoliehať na Dánov, verím, že nám pomôžu.“

Tomáš Hrnka, útočník SR: „Proti Američanom to bolo veľmi ťažké. Opäť sme videli, ako vyzerá vrcholový hokej. Každá jedna prihrávka bola presná, Američania hrali v pohybe a aktívne. Mali sme s tým veľké problémy.“

Martin Gernát, obranca SR: „Tímy ako Američania či Rusi vedia potrestať chyby súpera. S tým, že sme dostali po šesť gólov od oboch tímov, už nič nespravíme. Zmeniť sme to mali na ľade. Stále sme sa snažili bojovať, hrať až do konca, no mali sme aj viacero vylúčení, ktoré nám vzali sily.“

Libor Hudáček, útočník SR: „Zápas proti Rusom nás stál veľa síl a dnes to bolo také zakríknuté. Chýbala nám energia. Máme v tíme veľa hráčov, ktorí ešte nikdy neboli na MS, je to pre nich veľká škola. Dúfam, že sa z tejto prehry poučíme. Ak nám nepomôžu Dáni, musíme so Švédmi získať aspoň bod.“

Jeff Blashill, tréner USA: „Zápas nebol taký ľahký, ako hovorí výsledok. Nás podržal brankár Howard. Slováci sa snažili dostať na dostrel po góle na 1:2. Potom sme im, našťastie, odskočili.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie