Denník N

Zjavila sa Panna Mária vo Fatime? Nie, asi išlo o výsledok sugescie, vizuálnych efektov a atmosférických javov

Ľudia sledujú „zázrak slnka“ vo Fatime v roku 1917. Foto – Wikimedia/cc
Ľudia sledujú „zázrak slnka“ vo Fatime v roku 1917. Foto – Wikimedia/cc

Príbeh o zjaveniach z Fatimy nás môže inšpirovať, pomáhať nám v živote a motivovať nás k tomu, aby sme boli lepší ľudia. Niečo celkom iné je, či k zjaveniam vo Fatime skutočne došlo. Nemáme najmenší dôvod myslieť si to.

Existuje jedna veľmi užitočná fráza: mimoriadne tvrdenia vyžadujú mimoriadne dôkazy.

Ak by niekto tvrdil, že vynašiel „zázračný liek na rakovinu“, potrebovali by sme viac dôkazov ako nadšenie autora vynálezu a anekdoty zopár pacientov.

Preto je iba rozumné klásť si otázku, či máme veriť malým deťom, že sa im pred sto rokmi v portugalskej Fatime zjavila Panna Mária, a vyhodiť tak z okna predstavu – s ktorou moderná veda pracuje už 400 rokov –, že existuje iba tento fyzikálny svet.

Tanec slnka na oblohe

Čo sa stalo vo Fatime? Od 13. mája 1917 sa vraj trojici detí zjavovala Panna Mária. Údajne im prikázala, aby na rovnaké miesto chodili vždy 13. deň v nasledujúcich mesiacoch.

Aby deťom dokázala, že je naozaj poslom Boha, povedala im, že pri poslednej návšteve, 13. októbra, sa na oblohe stane „úžasný zázrak“. Zvesť o zázraku sa medzi miestnymi obyvateľmi rýchlo rozšírila a na lúku za mestom prišlo asi 70-tisíc pútnikov, aby boli svedkom nadprirodzenej udalosti.

Výpovede, čo sa vtedy dialo, sa značne líšia. Niektorí hovorili, že okolitá krajina hrala všetkými farbami dúhy, iní vraveli, že sa im zdalo, že „slnko na oblohe tancuje“, podľa iných „sa slnko utrhlo z nebies a zrútilo sa do davu“.

Bez fotiek a dôkazov

Máme takým výpovediam veriť? Na mieste bolo množstvo fotografov, aby výnimočnú udalosť zachytili, ale na žiadnej z fotiek, ktoré máme,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie