Denník N

Nástenkový tender chystala aj vysoká úradníčka z ÚVO a lokálna poslankyňa Smeru. Obvinená nebola

Marta Budišová a Igor Štefanov. Foto – Denník N a košická župa
Marta Budišová a Igor Štefanov. Foto – Denník N a košická župa

Aktualizované 17:37.
Obžalovaná v nástenkovom tendri konzultovala tender s vedúcou služobného úradu ÚVO Martou Budišovou. Lokálna poslankyňa Smeru je známa z inej kauzy a na ÚVO už skončila. Na štátnych zákazkách zarába ďalej. Ministerstvo s ňou zmluvu zruší.

Hlavné pojednávania v najväčšej kauze prvej vlády Roberta Fica – v nástenkovom tendri ukazujú, že sa v tomto prípade ministerstva vedeného Slovenskou národnou stranou angažovalo viac osôb, ako bolo doteraz známe.

V tendri vystupovala aj bývalá vedúca služobného úradu z Úradu pre verejné obstarávanie a košická lokálna poslankyňa Smeru Marta Budišová.

Vyplynulo to z minulého a pondelkového pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Súd zverejnil, že polícia u Budišovej doma pred šiestimi rokmi urobila domovú prehliadku a zaistila pri nej dva notebooky a jeden počítač. Z analyzovaných e-mailov zistila, že Budišová o tendri komunikovala so Zdenkou Kudláčovou, ktorá je v kauze obžalovaná a zodpovedala za organizáciu tendra.

Dlhoročné známe

Budišová sa z titulu svojej funkcie nemala prečo o tender zaujímať, ani hovoriť Kudláčovej, ako ho má pripraviť. ÚVO vstupuje do každého tendra len ako kontrolný orgán. Kontrola tendra prebehla až potom, čo podozrenia zverejnili médiá.

Kudláčová podľa zverejnených dôkazov posielala vedúcej služobného úradu  ÚVO Budišovej návrhy dokumentov, ktoré v tendri pripravovala. Budišová v kauze nikdy nebola obvinená. „Obvinení boli tí, kde sme mali dosť dôkazov na vznesenie obvinenia,“ povedala Denníku N prokurátorka Renáta Ontkovičová. Budišová by mala na súde vypovedať v utorok, na otázky nereagovala. Prokurátorka nechcela jej postavenie v tendri pred jej výpoveďou bližšie hodnotiť.

Kudláčová bola v tendri „osoba zodpovedajúca za verejné obstarávanie,“ vinu odmieta. Vypovedala, že až po tom, čo si preštudovala veci, ktoré polícia našla v jej počítači, si spomenula, „že v minulosti ma telefonicky kontaktovala pani Marta Budišová, či mám skúsenosť s obstarávaním neprioritných služieb“.

Kudláčová označila Budišovú za „dlhoročnú známu“ a povedala, že všetky odborné veci v tendri komunikovala len s ňou. „Spomenula som si, že aj osoba, ktorá ma v mene Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja telefonicky kontaktovala, sa odvolala na Martu Budišovú.“

Tender pripravovali sami pre seba

Touto osobou bol podľa Kudláčovej výpovede právnik Robert Lenčéš. Kudláčová vypovedala, že si myslela, že Lenčéš je z ministerstva. V skutočnosti v minulosti spolupracoval s firmou Avocat, ktorá bola vo víťaznom konzorciu tendra. Lenčéš predvolali vypovedať túto stredu, on sa ospravedlnil, že musí byť na inom pojednávaní. Súd sa ho preto pokúsi predvolať v utorok alebo vo štvrtok.

Kudláčová na súde poprela, že by sa niekedy stretla s ďalším obžalovaným Radovanom Behulom. Ten na poslednom pojednávaní priznal, že na začiatku kauzy nevypovedal pravdu. Povedal, že bývalý minister Igor Štefanov a právnik Avocatu Juraj Hatvany ho nahovorili , aby na súde povedal, že tender pripravovali úradníci ministerstva a nie osoby z vonkajšieho prostredia.

Behul povedal, že Štefanov mu osobne objednal ministerské auto do Košíc, kde sa stretol s Kudláčovou. Dôvodom bolo, aby na polícii, v prípade, že mu ukážu jej fotografiu, potvrdil, že je to ona, kto pripravoval verejné obstarávanie. Behul mal pred policajtmi pôsobiť dôveryhodne, že ju skutočne pozná. Aj Hatvany je tento týždeň predvolaný na výsluch.

Kudláčová na súde povedala, že sa cíti zneužitá osobami, „ktoré podľa môjho názoru konali v predmetnom verejnom obstarávaní, ale do dnešného dňa nie sú pre stav dôkaznej núdze obvinené“. K prípadu sa nechce vyjadrovať.

Budišová bola v rokoch 2005 až 2009, keď sa tender pripravoval a uskutočnil, poslankyňou Smeru a HZD v košickej župe. V rokoch 2002 až 2006 bola mestskou poslankyňou v Košiciach za koalíciu ANO, Smer, SMK a bola aj členkou finančnej komisie. Za Smer je teraz poslankyňou v košickej miestnej časti Košice-západ. Právnička Budišová je v miestnej časti predsedníčkou komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a členkou dvoch komisií – legislatívno právnej a sociálnej.

Zároveň je aj oficiálnou školiteľkou Elektronického trhoviska. Ministerstvo vnútra povedalo, že školiteľov zabezpečuje konzorcium Anasoft/Slovak Telekom/TASR, s ktorým má podpísanú zmluvu.

Budišovej firma Marbur získala na celý tento rok zákazku od Leteckej vojenskej nemocnice Košice, ktorej má zabezpečovať verejné obstarávania. Riaditeľ nemocnice Ľubomír Hudák povedal, že zmluvu uzatvorili na základe toho, že „JUDr. Marta Budišová bola a je vedená v Zozname certifikovaných školiteľov EKS“.

S Budišovou spolupracovali už v roku 2015. Vtedy jej platili 200 eur mesačne, teraz je to 240 eur. Okrem toho jej v roku 2015 uhradili 800 eur za školenie.

Po otázkach Denníka N požiadalo ministerstva zdravotníctva nemocnicu, aby zmluvu s Budišovej firmou ukončilo. „Súčasné vedenie rezortu zdravotníctva od svojho nástupu presadzuje, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a ostatné organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zabezpečovali verejné obstarávania prostredníctvom vlastných pracovníkov a teda bez účasti externých poradcov,“ vyhlásilo ministerstvo.

Nemocnica má podľa neho požiadať o súhlas so začatím procesu verejného obstarávania, ak je predpokladaná hodnota zákazky vyššia ako 10-tisíc eur. V tomto prípade išlo o menšiu sumu. „Ministerstvo dnes prostredníctvom Úradu pre riadenie podriadených organizácií požiadala Leteckú vojenskú nemocnicu o ukončenie predmetnej spolupráce.“

Stretli sa v Plachtinciach

Budišová musela odísť z Úradu pre verejné obstarávanie v roku 2013. Médiá vtedy upozornili na ďalšiu kauzu, ktorá ju tiež spája s Kudláčovou. Išlo o to, že na ministerstve vnútra vyhrala tendre za 130 miliónov eur pre 26 štátnych a samosprávnych organizácií neznáma spoločnosť z Horných Plachtiniec. Jej názov bol Regionálna obstarávacia agentúra.

Firmu vlastnila spoločnosť Tender online. Trend získal notárske zápisnice, z ktorých vyplynulo, že Tender online založili Marta Budišová, Zdenka Kudláčová a ďalší traja ľudia. V roku 2012 firmu získal bývalý dôstojník Slovenskej informačnej služby Ján Ferenc. Robert Kaliňák vtedy ako minister vnútra zmluvy s firmou zrušil a predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie odvolala Budišovú z funkcie.

„Nesúvisí to priamo s Plachtincami, ale so spoločnosťou, ktorú zakladala. Štátny zamestnanec nemôže mať firmu, ktorej podnikanie je blízke jeho práci pre štát,“ povedala vtedy šéfka ÚVO Zita Táborská.

V nástenkovom tendri sú obžalovaní bývalí ministri SNS Marián Janušek a Igor Štefanov, pracovníci ministerstva Tomáš Labay, Radoslav Behul a externá spolupracovníčka Zdenka Kudláčová z machinácie pri verejnom obstarávaní. Mali spôsobiť škodu takmer 3,6 milióna eur. Podľa prokuratúry pripravili protizákonne tender, v ktorom vyhralo konzorcium firiem blízkych SNS. Pojednávania sú tento týždeň naplánované do štvrtku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie