Denník N

Doprastav vyšetruje polícia, neplatil svojim dodávateľom

Doprastav a Váhostav v konzorciu s ďalšími dvoma firmami aktuálne stavajú aj časť D1 pri Žiline v hodnote vyše 400 milionov eur. Foto - Tasr
Doprastav a Váhostav v konzorciu s ďalšími dvoma firmami aktuálne stavajú aj časť D1 pri Žiline v hodnote vyše 400 milionov eur. Foto – Tasr

Manažéri staviteľa diaľnic musia zrejme vysvetľovať, ako to bolo, keď sa rozhodli, že väčšinu z faktúr stovkám dodávateľov nikdy celú nevyplatia.

Stavebný gigant Doprastav dostával od Národnej diaľničnej spoločnosti peniaze za diaľnice, ktoré postavil, ale už ich neposielal ďalej firmám a živnostníkom, ktorí mu s prácou pomáhali. Toto je podozrenie, pre ktoré začala Národná kriminálna agentúra proti Doprastavu vyšetrovanie.

„Bolo začaté trestné stíhanie vo veci poškodzovania veriteľa,“ potvrdilo Denníku N policajné prezídium. Vyšetrovanie začalo na základe anonymného podnetu, ktorý policajti ešte doplnili o vlastné zistenia.

Policajná akcia prichádza v čase, keď nevyplatení veritelia vychádzajú protestovať do ulíc. Pre veľké mazanie dlhov si totiž musia požičiavať, niektorí aj zbankrotovali.

Kto je majiteľ Doprastavu, nie je jasné. Spomínajú sa mená Miroslav Výboh či Jozef Brhel. Obaja však prepojenie so stavebným kolosom odmietajú.

„Na úkor darebákov, bánk a štátu budú legálne okradnutí mnohí zamestnávatelia, ich zamestnanci a v konečnom dôsledku živitelia rodín,“ vyhlásil nedávno šéf stavebnej firmy Remal Milan Blaho.

Ak by sa preukázalo, že v Doprastave ich obchodných partnerov poškodili, vinníci by mohli ísť do väzenia na 2 až 8 rokov.

Majú pečiatku od súdu

S najväčšou pravdepodobnosťou sa trestné stíhanie týka toho, že Doprastav nielenže neplatil dodávateľom, ale napokon skonštatoval, že im už nikdy nezvládne vyplatiť faktúry celé, a preto sa musí väčšina z nich škrtnúť. Zato očistený Doprastav bude ďalej stavať diaľnice. V úvode konkurzu sa dlhy Doprastavu narátali na približne pol miliardy eur.

Firme takýto postup v januári odklepol súd. Zákony dovoľujú mazanie v prípade, ak je inou alternatívou krach, ktorý by veriteľom priniesol ešte menej peňazí. Volá sa to reštrukturalizácia. V januári sa definitívne rozhodlo, že v najbližších piatich rokoch sa drobní stavbári dostanú k asi tretine toho, čo im Doprastav dlhuje.

V praxi sa však naše „ozdravné” zákony dajú obchádzať a môže sa stať, že sa iba využijú na očistu firmy od dlhov.

Nabaľovanie faktúr

Pre ilustráciu, poškodiť veriteľa môže podľa našich zákonov ten manažér, ktorý vie, že je na tom firma zle, a mala by sa teda postaviť pred konkurzný súd, ale neoznámi to súdu. Znamená to, že dodávatelia pracujú dlhšie iba na dobré slovo firmy. Tá časom nabalí veľa dlhov a v závere teda škrtne dodávateľom viac faktúr, ako keby problém oznámila včas.

Policajná akcia prichádza v čase, keď už drobným stavbárom dochádza trpezlivosť aj preto, že toto nie je jediný prípad, keď nedostali za prácu zaplatené. Vo Váhostave Juraja Širokého finišujú s podobným scenárom škrtania dlhov ako v Doprastave. 

Drobní stavbári už majú v plánoch podávať trestné oznámenia. Možností, ako by niekto mohol pri takzvanej reštrukturalizácii spáchať trestný čin, je veľa.

„Môže ísť aj o trestný čin zvýhodňovania veriteľa, zavineného úpadku či marenia konkurzného konania,“ opisuje advokát a konkurzný správca z advokátskej kancelárie bnt law Vladimír Kordoš.

Ako sa ozdraviť

Tieto možnosti vychádzajú z toho, čo všetko sa môže udiať pri ozdravovaní.

Pre ilustráciu, veritelia hlasujú o pláne, kto koľko zo svojich peňazí vo finále uvidí. Ten, komu dlhujú viac, má spravidla väčšie slovo a môže súhlasiť aj s väčším škrtaním dlhov než menší stavbári, ak mu trebárs dlžník sľúbi prácu do budúcna.

„Ide napríklad o konanie, keď sa dlžník dohodne s veriteľom mimo reštrukturalizačného plánu na inom uspokojení jeho pohľadávky, no – samozrejme – s inými veriteľmi nie,“ uvádza Kordoš príklad.

Z obliga pri takejto dohode nie je nikto. Tak dlžník, či veriteľ, ktorý je ochotný dohodnúť sa, alebo ktokoľvek iný, kto dohodu navrhne, si môže od súdu vypočuť verdikt odňatia slobody od pol roka do spravidla maximálne troch rokov.

Na toto môžu sudcovia, ktorí dávajú poslednú pečiatku pod plány škrtania, prísť len ťažko. Pri rozhodnutiach sa spoliehajú hlavne na podklady od správcu reštrukturalizácie, ktorého si vyberá a aj platí ten, kto sa potrebuje očistiť.

Problémy v Poľsku

V prípade Doprastavu napokon nemusí ísť o pol miliardy eur. Veľkú časť dlhov, o ktoré sa napríklad hlásili partneri Doprastavu z Poľska, v tomto prípade jednoducho správca poprel.

Išlo o spor, pri ktorom Poliaci nechceli Doprastavu platiť za diaľnice aj peniaze za práce navyše, ktoré neboli v zmluvách.

Doprastav to vidí inak a práve problémy v Poľsku majú stáť za tým, že sa firma ocitla v takej finančnej situácii, že nebola schopná platiť dodávateľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Doprastavu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie