Denník N

Mladý Brit, ktorý zastavil globálny kyberútok, nespal 48 hodín, teraz sa vyhýba novinárom

Kyberútok napadol 200-tisíc počítačov po celom svete. Foto – TASR/AP
Kyberútok napadol 200-tisíc počítačov po celom svete. Foto – TASR/AP

Má 22 rokov a je samouk, zbožňuje surfovanie a teraz spolupracuje s britskými úradmi, aby predišli ďalšej vlne útokov.

Tri dni dozadu ho ešte nikto nepoznal, v pondelok ráno už novinári kempovali pred dverami domu jeho rodičov. Domov sa musel dostať tak, že preliezol zadný plot. Čo si myslí o 15 minútach slávy, ukázal karikatúrou vracajúceho chlapíka za počítačom.

„Na záznam – nebojím sa o svoju bezpečnosť. Som však nešťastný z toho, že sa snažím upratať neporiadok z piatka, zatiaľ čo niekto neustále zvoní pri dverách,“ napísal na Twitteri chlapík, ktorý používa meno Malware Tech.

Práve tento údajne 22-ročný Brit v piatok za dve hodiny zastavil útok hackerov na počítače po celom svete. Tí nainfikovali 200-tisíc počítačov vo vyše 150 krajinách takzvaným ransomvérom, ktorý žiadal od užívateľov výkupné najmenej 300 dolárov za odblokovanie počítača.

Obeťami bolo aj britské zdravotníctvo či španielska spoločnosť Telefónica. Podľa Europolu išlo o „bezprecedentný útok“.

Týždeň voľna

Malware Tech nespal od útoku 48 hodín, kým pracoval na odstránení škôd. Je to jeho práca.

„Hľadám spôsoby, ako vystopovať a potenciálne zastaviť botnety (a iné druhy malvéru), takže vždy hľadám neregistrované domény serverov na kontrolu malvérov (C2). V skutočnosti som zaregistroval niekoľko tisíc takýchto domén za posledný rok,“ napísal na blogu.

Tak to spravil aj v piatok, doménu kúpil podľa Daily Telegraph za 8 libier. Keď si uvedomil, že takýmto spôsobom zastavil vírus pred ďalším šírením, údajne vykríkol heuréka. Varuje však pred tým, že hackeri môžu tento postup obísť, a vyzýva na aktualizáciu sofvéru.

Malware Tech mal mať pritom týždeň voľna. Keď sa však v piatok o pol tretej vrátil z obeda, zistil, že práve prebieha nezvyčajný útok ransomvérom.

Novinárom sa zatiaľ vyhýba, aj keď na Twitteri s humorom komentuje ich články o ňom. „Stále som zmätený ohľadom celej tej veci okolo pizze. V článkoch je celý odsek o fakte, že mám rád pizzu,“ napísal.

Britskí novinári práve cez sociálne médiá o ňom zistili viac. Má rád surfovanie (býva na juhozápadnom pobreží Anglicka), vodku, kávu a pri programovaní rád počúva speváčku Taylor Swift.

Programovať sa naučil sám. „Nevyštudoval som to. Plánoval som ísť na univerzitu, ale skončilo sa to tým, že mi ponúkli prácu v bezpečnostnej firme rok predtým, ktorú som vzal. Som úplný samouk a univerzita by zrejme bola míňaním môjho času a peňazí,“ povedal podľa Guardianu jednému nešpecifikovanému reportérovi.

Iba si robil svoju prácu

Daily Telegraph našiel jeho priateľa, ktorý ho lámal na pracovnú pozíciu do Spojených štátov. Malware Tech však odmietol.

„Je skutočne dobrý kamarát a aj spolupracovník. Iba si robil svoju prácu. Ak by sme ho dokázali presvedčiť, aby pre nás robil, zamestnali by sme ho v okamihu, ale on sa nechce pohnúť,“ povedal pre denník Kurtis Baron zo spoločnosti Fidus Information Security.

„Pre neho to nie je iba práca, pre neho to je vášeň, za ktorú zhodou okolností dostáva peniaze,“ dodal.

Hoci boli obavy, že v pondelok sa znova spustí piatkový útok, nič vážne sa v Európe nestalo. Cez víkend sa bezpečnostné služby pripravili.

„Vyzerá to, že počet obetí nenarástol, a situácia v Európe sa zdá byť stabilná, čo je úspech,“ povedal hovorca Europolu podľa Guardianu. Podľa denníka zaplatilo výkupné menej ako 100 ľudí a hackeri zarobili 25-tisíc eur.

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol, že by za útokom stálo Rusko. Vírus napadol aj počítače ruského ministerstva vnútra. 

Hlavný právnik Microsoftu Brad Smith, ktorého operačný systém Windows bol napadnutý, to nazval „budíčkom“ pre štáty. Hackeri využili informácie, ktoré ukradli americkej NSA.

„Je to niečo podobné, ako keby si americká armáda nechala ukradnúť americké strely Tomahawk,“ napísal Smith.

Malware Tech, z ktorého sa zo dňa na deň stal v Británii hrdina, začal na riešení problému spolupracovať s GCHQ, britskou obdobou americkej NSA. Zrejme stále zo svojej spálne v rodičovskom dome, kde údajne útok spolu so spolupracovníkmi zastavil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie