Denník N

Štátnu budovu, ktorú Kaliňák predal za 5 miliónov, po roku súkromník predal o polovicu drahšie

Administratívna budova pri Zochovej ulici v Bratislave má nového vlastníka. Štát sa jej zbavil za podozrivých okolností. Foto N – Tomáš Benedikovič
Administratívna budova pri Zochovej ulici v Bratislave má nového vlastníka. Štát sa jej zbavil za podozrivých okolností. Foto N – Tomáš Benedikovič

Budovu v Starom Meste, ktorú Kaliňák zamenil za starú Ikeu, už nevlastní Vienna Invest, ale podnikateľ blízky J&T.

Administratívna budova v centre Bratislavy, ktorú minister Robert Kaliňák (Smer) zamenil za budovu starej Ikey v širšom centre mesta, má už ďalšieho vlastníka. Od firmy, ktorá ju barterom získala od štátu, ju ďalší vlastník po roku kúpil o polovicu drahšie, ako ju predal štát.

Pôvodne štátnu budovu na Staromestskej ulici v Starom Meste najprv v rámci bartera získala firma Vienna Invest. Kaliňák ňou doplatil za budovu starej Ikey, ktorú Vienna Invest vlastnila a potom aj prestavala, lebo práve tam chcel klientske centrum.

Po roku sa novým vlastníkom administratívnej budovy v centre Bratislavy stala eseročka Carmen Invest, za ktorou stojí podnikateľ Roman Weck, dlhoročný spolupracovník finančnej skupiny J&T najmä v biznise v cestovnom ruchu. Celý obchod úverovala Poštová banka, ktorá je priamo zo skupiny J&T.

Po roku prišiel nový majiteľ

Budovu na Staromestskej ulici podľa údajov v katastri kúpila eseročka Carmen Invest na konci januára tohto roka.

Carmen Invest vznikla v roku 2014 a podľa údajov FinStatu bola ešte aj v roku 2016 v strate. Spoločníkom Carmen Invest je eseročka Ekofim, ktorej spoločníkom je aj Roman Weck. Firma sídli v budove, ktorú J&T vlastní.

Weck povedal, že budovu v centre mesta kúpili priamo od Vienna Invest.

Zaujímavé na obchode s administratívnou budovou je porovnanie, na akú cenu ju ocenil štát a za akú cenu ju súkromník neskôr predal. Štát ju pre účely bartera ocenil na 4,8 milióna eur, Weck hovorí, že za ňu platil 7,5 milióna eur.

Carmen Invest si na kúpu nehnuteľnosti a jej rekonštrukciu zobrala úver z Poštovej banky, ktorá má na budovu v centre mesta zriadené záložné právo. Poštová banka eseročke požičala podľa registra záložných práv 11,7 milióna eur.

„V princípe 7,5 milióna eur bolo použitých na kúpu a zvyšok je na rekonštrukciu,“ povedal Weck. V tejto sume sú podľa neho zohľadnené aj nejaké pohľadávky, ktoré má voči nim firma Vienna Invest, aj nejaký výnos pre túto firmu. „My sme chceli tú budovu kúpiť, potrebovali sme vyriešiť nejaké vzájomné pohľadávky a kúpili sme budovu s nejakým výnosom v prospech Vienna Invest. To je celé,“ vysvetlil Weck.

Poštová banka, ktorú vlastní J&T, úver nekomentovala, odvolala sa na bankové tajomstvo.

Hovorca skupiny J&T Maroš Sýkora povedal, že firma Carmen Invest je súkromný podnikateľský projekt Romana Wecka, ktorý nepatrí do skupiny J&T.

„Zároveň by pri upriamení pozornosti na J&T nemal uniknúť pozornosti fakt, že na tomto obchode so štátom zarobil ten, kto nehnuteľnosť predával a u koho ostal rozdiel oproti pôvodnej nadobúdacej cene, a nie konečný kupujúci, ktorý naopak vyššiu cenu zaplatil,“ dodal Sýkora.

Ako Kaliňák zamieňal budovu

Pripomeňme: Kaliňák výber priestorov na najväčšie klientske centrum v budove starej Ikey obhajoval tým, že v Bratislave na to nepozná lepšie miesto. A tak bez súťaže najprv budovu od Vienna Invest prenajal a v tej istej zmluve si so súkromnou firmou dohodol, že budovu prestavia. Potom štát vynovenú budovu kúpil. Celé to prebehlo v roku 2015 bez súťaže.

Podľa Úradu pre verejné obstarávanie tým Kaliňák porušil zákon, lebo na rekonštrukciu budovy súťaž robiť mal. Úrad urobil kontrolu na podnet poslanca Miroslava Beblavého, ktorý v piatok zverejnil aj jej výsledky.

Kaliňák hovorí, že budova aj s rekonštrukciou stála 12,8 milióna eur. V skutočnosti ministerstvo podpísalo aj ďalší dodatok na rekonštrukčné práce za pol milióna eur.

Necelú polovicu ceny, o ktorej Kaliňák hovorí, tvorila zámena budov – za budovu starej Ikey platil štát svojou budovou v centre mesta.

Chcú tam apartmánové byty

Nový majiteľ chce budovu na Staromestskej prerobiť na apartmánové byty, ale uvažuje aj o kancelárskych priestoroch. Weck hovorí, že v roku 2015 sa o budovu v centre mesta nezaujímali.

„Nedokážem posúdiť hodnotu budovy z pohľadu zámeny, ale nemyslím si, že ju ministerstvo strelilo pod hodnotu. To je však môj osobný názor,“ hovorí podnikateľ.

Podľa neho budova v centre mesta nie je v skutočnosti až taká lukratívna, ako sa môže na prvý pohľad zdať. „Boli sme s pamiatkarmi, ktorí trvajú na niektorých celkoch, pretože socialistická architektúra je dnes v kurze. Nemali by sme robiť zásadné zmeny do fasády, vzadu v dvore je chránený múr, takisto chcú zachovať vstupné foyer, ktoré tam je. A to akéhokoľvek investora obmedzuje na využití budovy,“ povedal Weck.

Weck tiež hovorí, že ak chce investor spraviť z toho reálnu budovu, potrebuje do toho vraziť niečo medzi 8 až 12 miliónmi, „aby ste to dostali do nejakého štandardu“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Robert Kaliňák

Ekonomika

Teraz najčítanejšie