Denník N

Keď ešte Kaliňák vedel, čo sa patrí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra dobre chápe dôvody, pre ktoré by už nemal byť ministrom. Len na ne dočasne zabudol.

Robert Kaliňák veľmi dobre vie, čo je slušnosť. Presne tiež chápe, kedy a ako vyvodzovať politickú zodpovednosť. No nanešťastie, len keď práve nie je ministrom.

Nasledujúci prehľad zďaleka nie je reprezentatívny. Kaliňák dokonca ako opozičný politik viackrát vyvodzovanie politickej zodpovednosti voči vládnym politikom spochybnil. Vo viacerých prípadoch je však jasné, že jeho reči o politickej kultúre nemajú nič spoločné s tým, čo predvádza vo funkcii.

Aby sme sa držali aktuálnych tém. V máji 2011 sa v rozhovore pre Sme vyjadril k nástenkovému tendru. Zhodou okolností, práve o ňom v pondelok pojednával súd a v čase rozhovoru už bolo známe stanovisko ÚVO (neskôr aj NKÚ), že tento tender prvej Ficovej vlády nebol v poriadku. V rozhovore Kaliňák bagatelizoval, že Generálna prokuratúra nedala návrh na zbavenie imunity Igora Štefanova: „Fakt, že došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, neznamená trestný čin.“ Iná vec však je politická zodpovednosť „a tá vyvodená bola“. Myslel tým odvolanie ministra Janušeka a neskoršie odstúpenie jeho nástupcu Štefanova, ktorý celý tender pripravil.

Čo je na týchto slovách zaujímavé dnes? Kaliňákovi vtedy stačili závery kontrol štátnych orgánov na prisúdenie politickej zodpovednosti. V podstate povedal, že Janušek a Štefanov nemuseli spáchať trestný čin, ale museli byť odvolaní. Keď jemu teraz ten istý ÚVO vraví, že pri výbere klientskeho centra v Bratislave, za ktorý „ručil vlastnou hlavou“, bol porušený zákon, bráni sa, že ide len o odlišný výklad zákona a jeho ministerstvo sa mu bude brániť na súde.

Dobre vieme, ako dlho to trvalo s vyhodením ministrov SNS z vlády, čo Kaliňák v rovnakom rozhovore komentoval takto: „Či sme urobili chybu? Možno sme boli pomalší.“ Niektoré chyby sa zjavne opakujú.

Odvolávať ministrov druhej Dzurindovej vlády sa Kaliňákovi chcelo v máji 2005. Vtedy v parlamente zaznela správa SIS. Dnešnému ministrovi vnútra sa nepozdávali niektoré informácie o štátnych tendroch. Agentúrna správa z toho dňa znela: „Bezpochyby by sa podľa Kaliňáka mohlo hovoriť o politickej zodpovednosti konkrétnych ministrov.“ Bezpochyby je na to dôvod aj dnes.

V decembri 2004 sa v TA3 v rozhovore so Silviou Kušnírovou veľmi rozhorčil nad nedostatkom politickej kultúry. V parlamente sa vtedy nepodarilo odvolať ministra práce Ľudovíta Kaníka, ktorý neskoro zaplatil odvody. „Je otázka, čo ešte musí urobiť minister na to, aby sám odstúpil, respektíve čo ešte musí urobiť minister na to, aby bol odvolaný…?“

Táto Kaliňákova otázka je aktuálna rovnako ako v roku 2004. Len s poznámkou, že keď ju pred 13 rokmi kládol opozičný poslanec Kaliňák, nemohli sme vedieť, že pri ministrovi Kaliňákovi sa raz minú všetky rozumné odpovede.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie