Denník N

Asad sa zbavuje dôkazov o masovom vraždení. Má na to krematórium, tvrdia USA

Američania zverejnili dva roky staré zábery na sýrsku väznicu, kde sa údajne odohrávali masové popravy.

Toto je zrejme jedno z najdesivejších obvinení voči režimu Bašara Asada.

Námestník ministra zahraničia pre Blízky východ Stuart E. Jones novinárom vo Washingtone ukázal satelitné zábery zo sýrskeho väzenia v Sednájí, na základe ktorých sa Trumpova administratíva domnieva, že v objekte je krematórium na spaľovanie obetí vraždenia, čo sa tam odohráva.

Vo väzení podľa amerických odhadov denne popravia 50 ľudí.

Jones novinárom tvrdil, že zábery z 8. januára 2015 ukazujú, že na všetkých strechách budov väzenského komplexu je sneh, kým na jednej chýba. Môže to byť spôsobené tým, že v budove je zdroj veľkého tepla. Že práve ona by mohla byť krematórium, údajne nasvedčuje aj to, že sa pri nej nachádza protipožiarna stena.

Jones však okrem satelitných záberov ďalšie žiadne dôkazy nepriniesol, hoci, ako upozorňuje New York Times, zvesti o tom, že Asadovi vojaci spaľujú mŕtvoly, aby likvidovali dôkazy o masovom vraždení a vojnových zločinoch, sa v Sýrii šíria roky.

Aj Jones priznal, že obvinenia voči Asadovi sa opierajú hlavne o vyjadrenia sýrskych mimovládnych organizácií, odhady spravodajských služieb a mediálne výstupy.

Ešte sme o tom nepočuli

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorá dokumentuje vojnové zločiny v Sýrii zo strany režimu aj jeho odporcov, sa k Jonesovým vyjadreniam zatiaľ stavia opatrne. „Stále je veľa vecí, ktoré treba preskúmať,“ povedal blízkovýchodný špecialista AI Geoffrey Mock. Organizácia vydala vo februári správu o udalostiach v Sednájí, kde opisuje brutálne mučenie aj masové popravy, ale krematórium nespomína.

„Nemám žiadne informácie o krematóriu,“ reagoval tiež  šéf tímu, ktorý pre OSN zbiera dôkazy o zverstvách v Sýrii, Paulo Pinheiro.

Americká administratíva sa domnieva, že ho postavili v roku 2013, čo vyvoláva otázky, prečo o ňom neinformovali skôr. Satelitné zábery, ktoré majú byť dôkazom, boli doteraz tajné.

V médiách sa však už dlhšie šírili vyjadrenia ľudí priamo zo Sýrie, ktorí rozprávali, že napríklad na predmestiach Damasku cítiť zápach spálených ľudských vlasov či tiel. Televízia al-Džazíra odvysielala v roku 2015 svedectvo sýrskeho zbeha, ktorý slúžil v armáde a tvrdil, že mŕtve telá sa spaľovali v krematóriu na predmestí Damasku Harasta.

Sýrsky režim v minulosti razantne odmietal, že by mučil, nezákonne väznil a popravoval svojich obyvateľov, či proti nim použil chemické zbrane. V utorok poprel aj najnovšie informácie o krematóriu. Správy sú podľa režimu nepodložené a nepravdivé. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí ich označilo za „za výplod fantázie americkej administratívy a jej agentov“.

V sedem rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojne zomrelo 400-tisíc ľudí.

Správy o krematóriu prišli v čase, keď sa odohráva ďalšie kolo sýrskych mierových rokovaní v Ženeve. Ide už o šieste stretnutie, doterajšie priniesli minimálny pokrok.

Jones povedal, že to, čo označuje za dôkazy o zahladzovaní vojnových zločinov, má byť aj nástrojom na to, aby Washington primal Moskvu k odsúdeniu Asadových činov. Zábery zo satelita im zatiaľ však neukázali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie