Denník N

Trump zrejme vyzradil Rusom tajnú informáciu a ohrozil tak zdroj amerických spojencov

Veselá trojka: Lavrov, Kisľak a Trump. Foto – AP/ruské ministerstvo zahraničia
Veselá trojka: Lavrov, Kisľak a Trump. Foto – AP/ruské ministerstvo zahraničia

Americký prezident podľa amerických médií prezradil informáciu o Dáiši, ktorá môže ohroziť cenného agenta v teréne.

Nezvyčajne veselé stretnutie amerického prezidenta s ruskými predstaviteľmi v jeho Oválnej pracovni má ďalšiu dohru.

Podľa amerického denníka Washington Post (WP) prezradil Donald Trump ruskému veľvyslancovi Sergejovi Kisľakovi a šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi utajené informácie týkajúce sa protiteroristických operácií na Blízkom východe.

Problém ani tak nie je v tom, že by sa podelil o informáciu týkajúcu sa teroristickej organizácie Dáiš (takzvaného Islamského štátu) a možných bômb v laptopoch, ale v tom, že mohol ohroziť kľúčový zdroj amerických tajných služieb z prostredia islamistov.

Zákon podľa všetkého neporušil, keďže má právo odtajňovať informácie. „Trumpovo prezradenie tajností je neslýchané, ale zrada to nie je,“ napísal Vox.

Partner zdrojov z amerických tajných služieb podľa WP nedal povolenie na to, aby sa Trump o jeho informáciu podelil s ruskou stranou. Rusom vraj americký prezident povedal dokonca ešte viac, ako Američania bežne hovoria svojim spojencom.

Trump sa „rozhovoril“ len deň po tom, ako náhle odvolal šéfa FBI Jamesa Comeyho, ktorý viedol vyšetrovanie prepojenia Trumpovej kampane na Kremeľ. „Zahraničnopolitickí poradcovia Donalda Trumpa už začali pracovať na tom, aby zminimalizovali politické škody,“ napísala agentúra Bloomberg.

„Bol som v miestnosti, nestalo sa to,“ bránil prezidenta jeho bezpečnostný poradca H. R. McMaster v stanovisku, pričom novinárom nedal možnosť položiť otázky. Podľa zdroja WP, ktorý bol na stretnutí, sa však výmena informácií uskutočnila.

V ten istý deň vpustil Biely dom do Oválnej pracovne jediného novinára – a aj to z ruskej strany, čím podľa niektorých amerických médií mohlo vzniknúť bezpečnostné riziko.

Znepokojení spojenci USA

Ak by sa obvinenia WP potvrdili, podľa komentátorov by Trump výrazne narušil dôveru svojich partnerov, ktorí sa s Američanmi delia o tajné informácie. Nervózny je najmä klub piatich anglicky hovoriacich krajín Five Eyes (Päť očí), v ktorom si vymieňajú tie najkvalitnejšie informácie z terénu. Ide o USA, Kanadu, Austráliu, Veľkú Britániu a Nový Zéland.

Trump mohol vyzradením podrobností zo spravodajskej operácie ohroziť konkrétneho agenta v teréne. „Ľudské zdroje sú tým najcennejším pre každú spravodajskú službu. Trvá roky, kým sa niekoho podarí presvedčiť, aby robil špióna v prostredí Dáišu. Jediným krokom Trump túto dôveru narušil,“ povedal pre FT znalec tajných služieb Naveed Jamali.

„Už počas preberania moci Trumpom veľa spojencov vyslovilo obavy, že Trumpov tím sa bude o spravodajské informácie deliť s Moskvou. Dnešné informácie tie obavy len posilnia,“ cituje britský denník Guardian Colina Kahla, ktorý pracoval ako bezpečnostný expert vo vláde Baracka Obamu.

„Ak je to pravda, je to facka do tváre (spravodajskej) komunity. Ohrozovanie zdrojov a metód je neospravedlniteľné,“ cituje Financial Times Marka Warnera z Demokratickej strany, ktorý je podpredsedom senátneho výboru pre spravodajské služby.

Nervózni z Trumpa boli podľa Guardianu aj v izraelských tajných službách – obávali sa, čo všetko môže Trump vyniesť ruskej či iránskej strane.

NYT: Trump sa správa ako dieťa

„Niekedy Trump pôsobí rozvíjajúci sa autokrat, skorumpovaný Nixon, demagogický populista či korporativista z veľkého biznisu. Ako však Trump usadol do Bieleho domu, a poskytol sériu dlhších rozhovorov, a keď študujete ich prepisy, začína byť jasné, že nie je ani jedno z toho,“ napísal vo svojom komentári pre New York Times David Brooks.

Donald Trump je podľa neho ako malé dieťa.

„Nevyzrelosť sa stáva dominantou súčasťou jeho prezidentstva a nedostatok sebakontroly jeho leitmotívom,“ napísal Brooks, podľa ktorého Trumpove správanie pripomína sedemročného chlapca v triede. Neustále je prekvapovaný tým, že realita sa nezhoduje s jeho fantáziami.

Trump podľa Brooksa nevyzradil prísne utajovanú skutočnosť ruský návštevníkom, pretože je ruský agent, alebo by mal zlý úmysel. „Urobil to, pretože je nedbalý, nevie ovládať svoje spontánne reakcie, a nad tým všetkým, je stále tým sedemročným chlapcom, ktorý túži po uznaní tých, ktorých obdivuje. Príbeh o úniku informácie Rusom ukazuje ešte jednu vec – nebezpečenstvo prázdneho muža.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie