Denník N

Spoločný postup proti Kotlebovi chce zatiaľ len Mičev, zvažuje to aj Klus

Memorandum o spoločnom postupe Kotlebových protikandidátov podpíše s istotou len jeho autor Stanislav Mičev. Ján Lunter ho považuje za predčasné a Martin Klus ho podpíše, len ak tak urobia všetci traja.

Po pondelkovej diskusii troch kandidátov na župana Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera, Stanislava Mičeva a Martina Klusa pod názvom „Traja na jedného?“ stále nie je jasné, koľko kandidátov sa postaví v závere kampane na jeseň proti súčasnému županovi Marianovi Kotlebovi.

Moderátor Michal Havran síce po debate nadobudol dojem, že na jeseň bude len jeden kandidát a „Kotlebove dni sú spočítané“, o dohode však hovorí zatiaľ len Mičev, ochotu vzdať sa naznačil aj Klus. Ostatní kandidáti hovoria  o správnom rozhodnutí v správnej chvíli.

Situáciu nevyjasňuje taktizovanie vládneho Smeru ani Slovenskej národnej strany, ktoré stále nezverejnili, koho podporia. Smer nepostavil kandidáta a verejne neoznámil, koho a kedy podporí. SNS má pripraveného v Banskobystrickej župe vlastného človeka. Jeho meno ešte nezverejnili. O tom, či bude kandidovať, rozhodnú pravdepodobne na najbližšom predsedníctve strany.

Mičev navrhol memorandum

Návrh Memoranda o spoločnom postupe navrhol jeden z kandidátov na župana, Stanislav Mičev. Smeruje k džentlmenskej dohode všetkých demokratických kandidátov, ktorí by sa zaručili, že do jednokolového súboja s Marianom Kotlebom by šiel na základe výsledkov prieskumov najsilnejší z nich. 

„Je to deklarácia smerujúca k voličovi, nie záväzný dokument,“ povedal Mičev. Dodal, že si v prípade podpísania nevie predstaviť jej porušenie.

Niečo podobné, ale nie vo forme memoranda, sa v Banskej Bystrici už objavilo počas primátorských volieb v roku 2010. Pravicoví kandidáti sa dohodli a vzdali sa v prospech nezávislého Petra Gogolu, ktorý porazil Ľubomíra Vážneho zo Smeru.

Memorandum, ktoré protikotlebovskí kandidáti dostali na preštudovanie, je spoločnou deklaráciou a záväzkom, že budú viesť kampane korektne, nebudú používať postupy politického marketingu, ktoré by poškodzovali ostatných, a nebudú spolupracovať s Kotlebom.

Od prípadného podpisu memoranda by viedli individuálne kampane až do prvého septembrového týždňa. Potom by vyhodnotili preferencie kandidátov a najsilnejšieho z nich podporili.

Mičev hovorí napríklad o spoločnom záverečnom prieskume bez Kotlebu, akýchsi primárkach, ktoré by definitívne vyselektovali kandidáta s najväčším volebným výtlakom.

Lunter – memorandum nie je užitočný signál

Ondrej Lunter je šéf volebnej kampane svojho otca Jána Luntera a návrh memoranda považuje za predčasný. Hovorí, že teraz sa treba sústrediť na riešenia pre obyvateľov kraja a zvyšok ukáže vývoj kampane.

„Teraz to nie je užitočný signál pre voliča. Nepovažujeme to v tejto chvíli za dôležité, prvoradé sú riešenia, ktoré prinesú úžitok obyvateľom kraja,“ reagoval na otázku, či memorandum vyzerá momentálne pre Jána Luntera ako dokument na podpísanie.

Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

„Otec je zodpovedný kandidát, vždy sa správal zodpovedne a aj teraz sa rozhodne v pravý moment,“ dodal.

Klus sa obáva malých rozdielov

Ďalší z kandidátov, poslanec Národnej rady Martin Klus, označil Mičevovu aktivitu za pozitívnu, ale vníma aj pozíciu Luntera, ktorý memorandum považuje za predčasné.

Klus sa poradí o návrhu s koaličnými partnermi, ale už teraz tvrdí, že osobne nemá problém memorandum podpísať. Jedinou podmienkou vzhľadom na efektívnosť je, že ho podpíše aj Lunter, teda všetci traja.

Finále kampane má podľa Klusa niekoľko variantov. Od všeobecných primárok, ktoré by boli organizačne aj finančne dosť náročné, až po spoločný záverečný prieskum. Kandidáti by sa však museli vopred dohodnúť na tom, kto prieskum urobí a s akými otázkami. Za jednu z ťažiskových považuje, kto je podporiteľný voličmi iných kandidátov.

„Obávam sa rozdielov na úrovni štatistickej odchýlky,“ dodal.

Kandidát Igor Kašper teraz odmietol akékoľvek politické dohody a hry, vrátane memoranda. Jediná istota je, že neexistuje situácia a podmienky, za ktorých by podporil Mariana Kotlebu.

„Teraz si verím, že zaujmem ľudí viac ako Marian Kotleba, a robím pre to všetko. Ak v tejto chvíli tvrdím, že sa kandidatúry nevzdám, neznamená to, že nakoniec neurobím správne rozhodnutie,“ dodal.

Podľa doteraz jediného zverejneného reprezentatívneho prieskumu agentúry AKO, ktorý si objednal ešte vo februári Mičev, je najsilnejším kandidátom Kotleba (21,6 percentuálneho bodu), nasleduje Mičev (14,0), Klus (10,1) a Lunter (9,3). Účasť by mohla byť vyššia ako v roku 2013, počet nerozhodnutých je vyšší ako Kotlebove momentálne preferencie a viac ľudí je nespokojných ako spokojných s doterajším fungovaním župy. O výsledku župných volieb rozhodnú pravdepodobne nerozhodnutí a schopnosť alebo neschopnosť protikandidátov dohodnúť sa.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie