Denník N

Nástenkový tender, ďalší diel: Ako si úradníci pomáhali mimo zákona

Mariána Janušeka a Igora Štefanova súdil sudca Mozner. Foto N – Vladimír Šimíček
Mariána Janušeka a Igora Štefanova súdil sudca Mozner. Foto N – Vladimír Šimíček

Pred súdom vypovedali pracovníčky Úradu pre verejné obstarávanie o tom, ako v rozpore so zákonom pomáhali bývalým ministrom SNS. Pochválili aj bývalú poslankyňu Smeru Renátu Zmajkovičovú.

Na začiatok sa treba vrátiť do roku 2009. Médiá každý deň informovali o predražených faktúrach v nástenkovom tendri a o podozrivom konzorciu blízkom SNS, ktoré tender vyhralo. Robert Fico vládol s Jánom Slotom a Vladimírom Mečiarom.

Ján Slota sa v parlamente snažil brániť svojho ministra výstavby Mariána Janušeka. Mával stanoviskom Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré podľa neho hovorilo, že tender bol v poriadku. Vtedajší predseda úradu Béla Angyal nerozumel tomu, aké stanovisko Slota má, pretože jeho úrad žiadnu kontrolu neurobil.

Angyal neskôr kontrolu tendra nariadil. Kontrolná skupina zistila, že bol porušený zákon, ale vedúca odboru kontroly Mária Vermešová vtedy závery kontroly odmietla podpísať. Tvrdila, že nie sú až také závažné. Ukázalo sa tiež, že to bola ona, kto kedysi dal Slotovi stanovisko, že tender bol v poriadku. Angyal ju následne z funkcie odvolal.

Stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie bolo dôležité – Fico ním a aj stanoviskom NKÚ podmieňoval, či zostane Slotov minister vo funkcii.

Po ôsmich rokoch v utorok tohto týždňa Vermešová vypovedala na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Spolu s ňou aj Marta Budišová – vtedajšia vedúca služobného úradu ÚVO. Ukázalo sa, že obe úradníčky sa v tendri angažovali viac, ako od nich vyžadovalo ich pracovné zaradenie.

Chceli sme len pomáhať

Pred súdom stoja okrem Janušeka aj exminister Igor Štefanov, pracovníci ministerstva Radoslav Behul a Tomáš Labay a externistka Zdenka Kudláčová, ktorá mala status „osoby zodpovednej za verejné obstarávanie“. Sú obžalovaní z toho, že tender za 120 miliónov eur (vtedy 3,6 miliardy korún) urobili v rozpore so zákonom tak, že vyhral dopredu vybratý uchádzač z konzorcia firiem blízkych SNS. Škoda spôsobená štátu bola napokon vyčíslená na 3,6 milóna eur.

pondelkové pojednávanie ukázalo, že Kudláčová sa o príprave tendra radila aj s vysokou úradníčkou ÚVO Budišovou. Tá ako vedúca služobného úradu nemala dôvod sa v tendri angažovať. Budišová však v utorok na súde vypovedala, že takáto pomoc ľuďom z ministerstiev bola bežná.

Vedúci služobného úradu má pritom na starosti personálne veci, chod úradu, ale nie metodiku verejného obstarávania alebo poradenstvo iným ministerstvám.

Budišová na súde vypovedala, že to bola ona, kto niekomu z ministerstva odporučil, aby ako odborne spôsobilú osobu oslovili Kudláčovú. Nevedela si spomenúť, komu to povedala, ale vraj ju poznala zo školení ako najlepšiu odborníčku na tendre.

Policajná domová prehliadka u Budišovej ukázala, že v jej počítačoch boli emaily s Kudláčovou, kde spolu tender konzultovali. Ona vypovedala, že Kudláčovej len radila, keď sa jej niečo opýtala. Vraj takéto konzultácie boli bežné. „Normálne sa chodili radiť, nielen od nich, ale aj od zdravotníctva, z vnútra, z kultúry, bolo to veľa odborných rokovaní,“ vypovedala Budišová, ktorá je poslankyňou miestnej časti Košice-Západ za Smer a v minulosti bola aj župnou a mestskou poslankyňou v Košiciach.

Budišová na súde nevedela povedať, na základe akého poverenia alebo zákona poskytovala takéto konzultácie a poradenstvo.

„Nikdy to takto nefungovalo, prišli, pozrite sa na to, zavolali, alebo nadriadený, že prídu sa poradiť,“ tvrdila Budišová.

Vermešová: Aj mimo zákona

Mária Vermešová, ktorá bola vedúcou odboru kontroly, povedala, že prvé stanovisko k tendru pripravovala mimo zákona na žiadosť ministerstva výstavby a na základe poverenia vedúcej služobného úradu Marty Budišovej.

„S obžalovanými som mala iba úradný styk, osobne som ich nepoznala, podľa môjho názoru chyba bola počiatočná, v zákone, keby tento zákon poriadne určoval povinnosti, tak tu dnes nie sme,“ vypovedala Vermešová. „Ja som prevzala dokumentáciu od pani Budišovej, aby sme sa pozreli, či v tomto postupe bol porušený zákon. Takto úrad pomáhal mnohým ministerstvám, dokonca o túto pomoc požiadal aj bývalý podpredseda vlády, úrad bol nápomocný aj mimo zákona, aby sme pomáhali,“ vysvetľovala Vermešová. Išlo vraj o podpredsedu vlády zo Smeru Dušana Čaploviča, ktorý sa tak chcel vyhnúť chybám pri obstarávaní.

Ešte v roku 2009 Vermešová vysvetľovala, prečo nepodpísala neskorší protokol o kontrole, ktorý už regulárne hlásil pochybnosti. Vraj išlo len o administratívne nedostatky, ktoré neboli závažné. Angyal zase hovoril, že Vermešovú odvolal z funkcie pre morálne aj odborné pochybenia.

„Stále sa ma pri kontrole snažili dotlačiť, že verejné obstarávanie bolo zle spravené, že to nebolo dobre zverejnené, na neprístupnom mieste, čo ja viem, boli tam aj kontrolóri ÚVO a k úradnej tabuli sa dostali počas celého dňa a neskoro večer,“ tvrdila Vermešová. Aj novinári pritom vtedy zistili, že k nástenke, na ktorej vraj visel oznam o tendri, sa každý nedostal a bola za zamknutými dvermi. Zákon pritom hovoril, že oznámenie o tendri musí byť na verejne prístupnom mieste.

Vermešová aj Budišová hovorili, že ony chceli len pomáhať. Iný ich motív vyšetrovanie nepreukázalo. „Previazanosť nula, úmysel nula. Subjektívna stránka pokrivkáva,“ tvrdil po pojednávaní Peter Filip, obhajca bývalého ministra SNS Igora Štefanova.

Vermešová si zaspomínala aj na poslanecký prieskum, ktorý vtedy poslanci na ÚVO aj ministerstve výstavby robili. Vraj poslanci od nej chceli, aby myslela aj na „ducha zákona“. „Poslanci mali za to, že úrad mal skúmať, či boli dodržané všetky etické atribúty verejného obstarávania. Jediné právne vzdelanie mala pani doktorka Zmajkovičová a tvrdila, že duch zákona sa hľadá niekde inde a nie v kontrole,“ dodala Vermešová o dnes už bývalej poslankyni a krajskej predsedníčke Smeru v Trnave.

V stredu by mali na súde vypovedať predstavitelia víťazného konzorcia – Viktor Tretina, ktorý zakladal spoločnosť Zamedia, a právnici Juraj Hatvany a Juraj Mravčák zo spoločnosti Avocat. Práve im mal byť celý tender šitý na mieru.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie