Denník N

Prečo je pre nás dobré, ak Merkelová vyhrá

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej súper Martin Schulz ešte v čase, keď viedol Európsky parlament. Foto – TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej súper Martin Schulz ešte v čase, keď viedol Európsky parlament. Foto – TASR/AP

Pod kancelárom Schulzom by sa oslabila nemecká ekonomika i obrana a na oboje by sme doplatili.

Ak sociálni demokrati pod jeho vedením vyhrajú septembrové voľby, Nemecko nedodrží záväzok voči spojencom a nezvýši postupne svoje výdavky na obranu na dve percentá HDP, oznámil pred mesiacom zahraničným novinárom nový volebný líder SPD Martin Schulz. A čo viac, podľa Schulza by Nemecko nemalo vyzbrojovať, ale naopak odzbrojovať.

Dosiahnutie dvojpercentnej hranice aspoň v dohľadnom čase spochybňuje aj súčasná kancelárka Angela Merkelová. Uznáva však, že výdavky na obranu treba zvyšovať a aj ich zvyšuje – nemecká armáda začala po viac ako dvoch dekádach šetrenia, znižovania bojaschopnosti a utlmovania kapacít s rozsiahlou modernizáciou. A hlavne Merkelová zoči-voči agresívnemu ruskému imperializmu a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii vo svete netrepe nič o (seba)odzbrojovaní.

Schulz okrem toho sľubuje zrušiť reformy pracovného trhu, ktoré väčšinou zaviedol ešte Merkelovej predchodca, sociálnodemokratický kancelár Gerhard Schröder. Vďaka nim začali nemecký pracovný trh i sociálne systémy fungovať efektívnejšie. A vďaka tomu Nemecko celkom dobre prestálo ekonomickú krízu, dnes je opäť motorom európskej ekonomiky a umožňuje ekonomicky rásť aj od Nemecka veľmi závislému slovenskému hospodárstvu.

Ak by Schulz vyhral a svoj sľub splnil, nemecká ekonomika by pravdepodobne stratila na dynamike a slovenskí podnikatelia a zamestnanci by patrili medzi tých, čo by na to doplatili.

Tretie volebné víťazstvo Merkelovej kresťanských demokratov v rade v niektorej spolkovej krajine pravdepodobne predznamenávajúce jej víťazstvo v spolkových voľbách, je preto pre nás veľmi dobrá správa. Naznačuje možný obrat v doterajšom posilňovaní populizmu a extrémizmu – krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko práve prichádza o nádej, že bude alternatívou oboch veľkých strán.

A hlavne naznačuje víťazstvo zmyslu pre realitu, ktorého mala Merkelová napriek všetkým svojim chybám vždy oveľa viac ako jej protivníci. Schulz sa naopak správa ako človek, ktorý chce celému svetu ukázať, aké od sveta odtrhnuté akvárium je tá bruselská politika, v ktorej prežil posledných viac ako desať rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie