Denník N

Architekt Vallo predstavil tím odborníkov, do bratislavskej politiky z neho ide Kratochvílová a Čupka

Matúš Vallo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Matúš Vallo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Budúci kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo založil platformu odborníkov, s ktorou pripravuje Plán pre Bratislavu. Ďalší členovia tímu zatiaľ nehovoria, či budú v roku 2018 kandidovať.

Po úspechu lokálnych hnutí Žiť Brno a Lepšia Trnava Petra Bročku sa aj v hlavnom meste formuje nestranícka Platforma pre Bratislavu. V skupine 50 ľudí okolo Matúša Valla sú najmä odborníci a aktivisti, ktorí pripravujú Plán Bratislava – víziu, ako mesto posunúť ďalej.

Architekt, aktivista a hudobník z kapely Para Vallo chce v budúcich voľbách kandidovať na primátora. Platforma odborníkov je podľa neho apolitická.

Kratochvílová a Čupka zo Zelenej hliadky

„Bol by som rád, keby mnohí z nich išli ďalej do politiky, ale zatiaľ to nie je téma,“ povedal Vallo.

Nateraz to vyzerá, že s ním do volieb na konci roka 2018 pôjdu dvaja: bývalá dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová a zakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka.

Kratochvílová by sa chcela opäť na úrovni mesta venovať doprave, zvažuje kandidatúru na mestskú poslankyňu. Kratochvílová bola hlavnou dopravnou inžinierkou za súčasného primátora Iva Nesrovnala, odišla po ostrých sporoch s vedením magistrátu.

Do komunálnej politiky ide aj aktivista zo Zelenej hliadky Matúš Čupka, ktorý sa chce sústrediť na svoju mestskú časť Nové Mesto.

Zvyšok platformy zatiaľ otvorene nehovorí, že budú kandidovať.

Primátori bez väčšiny

Ideálny stav by podľa Valla bol, keby zastupiteľstvo či mestské časti spolupracovali s primátorom, no na magistráte podľa Valla tiež chýbajú odborníci.

Ako nestraníci kandidovali aj poslední dvaja primátori Bratislavy – ten súčasný Ivo Nesrovnal, ktorý pred voľbami odišiel z SDKÚ, a Milan Ftáčnik, ktorý mal síce podporu Smeru, ale vystupoval ako nezávislý. Na rozdiel od Valla však nekandidovali s celým tímom, ale samostatne. Napokon nemali v zastupiteľstve blízkych ľudí a pri vážnych témach museli (a Nesrovnal stále musí) hľadať vždy nanovo väčšinu.

„Bratislava je ako dieťa, ktoré rastie, ale nerozvíja sa, nedokáže ťažiť zo skvelej pozície a z ľudí. Nemá plán,“ hovorí Vallo.

Kto ešte spolupracuje: Hvorecký, Marko, Burjan, Ptačin

Platforma pripravuje svoj plán už pol roka, deväť pracovných skupín rieši napríklad sociálnu oblasť, kultúru, vzdelávanie či mobilitu, podľa ktorej sa má stať prioritou chodec, cyklista a autobus.

S Vallom spolupracujú napríklad spisovateľ Michal Hvorecký, architekt Igor Marko, Ctibor Košťál z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, odborník na školstvo Vladimír Burjan či IT aktivista Jakub Ptačin.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie