Denník N

Maďarič o Kaliňákovi: Ja by som ten tlak dávno nevydržal

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana Smer sa ministrom vnútra Robertom Kaliňákom zaoberala. Minister kultúry a podpredseda strany Marek Maďarič v diskusii Denníka N priznal, že v strane mal názor, že Robert Kaliňák by mal odísť.

Minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič priznal, že v Smere mal názor, že Robert Kaliňák by mal odísť z funkcie ministra vnútra. „Ja by som ten tlak už dávno, dávno na jeho mieste nevydržal,“ povedal Maďarič s tým, že Kaliňák má už zlý imidž.

„Bola diskusia, padlo väčšinové rozhodnutie, ja ho rešpektujem,“ povedal Maďarič s tým, že strana sa Kaliňákom zaoberala. „Nemienim si tu robiť výložky, zásluhy. Svoj postoj si vo vnútri strany hovorím, aj som si ho povedal, ale nie som človek, ktorý by išiel robiť disidenta. Nebudem narúšať to, na čom sme sa demokraticky dohodli, potom môžem z tej strany odísť. Buď rešpektujem vôľu väčšiny a to, že niekto si presadil iný názor ako môj, alebo ak nie, tak potom odídem,“ povedal Maďarič.

Kaliňák bol podľa neho v komunikácii s médiami výnimkou, mal s nimi dobré vzťahy, s mnohými novinármi si tykal a bol považovaný za lepšieho ministra vnútra ako Daniel Lipšic. „Dokonca si myslím, že ani Ivan Lexa nečelil takej poľovačke. Je to masívne a myslím, že on to prežíva ako hlboko nespravodlivé,“ povedal Maďarič o tom, ako sa cíti Kaliňák.

Minister o tlaku na ministra vnútra povedal, že v tejto chvíli je už jedno, či je kritika Kaliňáka objektívna alebo nie. „On naozaj získal zlý imidž, ale to je situácia, keď politik si môže myslieť, že je to neobjektívne, ale už sa to zmeniť nedá. On bojuje.“

Politik podľa Maďariča odchádza buď, keď sa sám rozhodne, alebo keď stratí dôveru premiéra alebo koalície. „V kritickom okamihu získal aj podporu koalície, premiéra, aj politickej strany,“ povedal Maďarič o Kaliňákovi.

O politike sa nemá rozhodovať na námestí

Odchod Kaliňáka žiadajú aj organizátori Veľkého protikorupčného pochodu. Okrem neho chcú, aby odišli aj policajný prezident Tibor Gašpar, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a aby sa vyšetrili kauzy Gorila a Bašternák.

„Všetky tieto požiadavky sú legitímne, ako je legitímne aj zotrvávanie týchto ľudí vo funkciách, keď si oni myslia, že by tam mali byť, keď si to vyargumentujú a keď nesú to riziko, že nebudú zvolení,“ povedal Marek Maďarič o požiadavkách.

Maďarič nesúhlasí s tým, aby počet ľudí na demonštráciách určoval, či má politik odísť. Spýtal sa, čo budeme robiť, keď príde 10-tisíc ľudí na demonštráciu Mariána Kotlebu.

Maďarič priznal, že v Smere existuje skupinka, ktorá si hovorí V4 a ktorej členovia sa pravidelne stretávajú – patrí do nej Martin Glváč, Peter Žiga, Peter Kažimír a Peter Pellegrini.

„Všimol som si, že sa stretávajú, je normálne, že veľká strana má svoje frakcie, prúdy, ja to vnímam ako normálnu vec, ja mám tiež okruh ľudí, s ktorými sa stretávam,“ povedal Maďarič.

Patria do nej podľa neho ľudia, ktorí sú národnejšie a konzervatívnejšie orientovaní, „napríklad Juro Blanár, Podmanický“. Robert Fico je podľa Maďariča tolerantný.

Blanár sa prišiel pozrieť aj do Nu Spiritu, kde sa diskusia uskutočnila.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Výmena Fica? Teraz nie, ale raz to príde

„Dnes to nie je aktuálna otázka,“ povedal Maďarič na otázku, či sa v Smere chystá výmena Roberta Fica pre jeho zdravotný stav. „Áno, ten čas jednoducho príde a zodpovedná politická strana musí na to myslieť a musí byť pripravená vystriedať aj takéhoto dominantného lídra.“

Maďarič nechce, aby Smer dopadol ako HZDS alebo SDKÚ.

„Možno sa treba zamyslieť, že je veľmi dlho vo vysokej funkcii. Nielen on, ale celá zakladajúca generácia Smeru je konfrontovaná s mierou opotrebovanosti, únavy.“

Kto by mohol Fica nahradiť? Na poslednom sneme dostali podpredsedovia strany hlasy v poradí Peter Pellegrini, Peter Kažimír, Robert Kaliňák, Juraj Blanár a Marek Maďarič (rovnako) a Peter Žiga.

„Nejaký počet hlasov pri voľbe podpredsedov nebude rozhodujúci, keby Smer čelil tej nevyhnutnosti, že sa volí nový predseda,“ povedal Maďarič.

V Banskej Bystrici podporia najsilnejšieho

Smer podporí za župana v Banskej Bystrici toho kandidáta proti Kotlebovi, ktorý bude mať zo všetkých najsilnejšiu podporu. Marek Maďarič povedal, že ak to bude Martin Klus z SaS, tak podporia aj jeho.

„Existuje zhoda, že všetky demokratické strany podporia kandidáta, ktorý bude vykazovať najvyššiu podporu. V tom vidím nádej, že župan môže byť porazený. Sleduje sa to, robia sa prieskumy, vnímame to ako veľmi dôležité,“ povedal Maďarič.

Podľa Maďariča si musíme zvyknúť na dlhodobú prítomnosť extrémistických strán na politickej scéne. „Určitá vrstva ľudí vníma takéto strany ako reálnu opozíciu, o ktorú sa môže oprieť, o ktorú môžu oprieť svoju frustráciu.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Politici by podľa Maďariča nemali dopustiť, aby sa extrémistické strany stali súčasťou koalície. „Nesmieme ani na chvíľu pripustiť spoluprácu s nimi.“ Maďarič povedal, že Smer ctí princípy liberálnej demokracie.

V RTVS chce Maďarič kontinuitu

V koalícii zatiaľ nie je zhoda na tom, kto bude jej kandidát na riaditeľa RTVS. „Neviem, ako to dopadne v tejto chvíli,“ povedal minister kultúry Marek Maďarič.

Minister povedal, že on presadzuje kontinuitu, aby vo funkcii pokračoval Václav Mika. „Dnes nám súčasný manažment odovzdáva funkčnú RTVS, ten pokrok je výnimočný, dá sa ilustrovať na číslach, spokojnosti ľudí a ja si nekladiem otázku, aby prišiel niekto iný, nech je kontinuita.“ Nový riaditeľ sa bude voliť v júni.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie