Denník N

Pred súd prišli víťazi nástenkového tendra: Ján Slota? Bez komentára

Juraj Hatvany (vpravo) z firmy Avocat pred súdom. Foto N – Monika Tódová
Juraj Hatvany (vpravo) z firmy Avocat pred súdom. Foto N – Monika Tódová

Svedecké výpovede pred Špecializovaným trestným súdom ukázali, že víťazi tendra ho na ministerstve chystali sami pre seba. Všetci sa poznali aj s ministrami SNS Janušekom a Štefanovom.

Predstavitelia spoločností Avocat a Zamedia, ktoré uspeli v nástenkovom tendri za prvej Ficovej vlády, sa v stredu snažili Špecializovaný trestný súd v Pezinku presvedčiť, že tender za 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur) v roku 2007 vyhrali transparentne a vďaka tomu, že dali dobrú ponuku, a nie preto, že by sa poznali s ministrami za SNS Igorom Štefanovom alebo Mariánom Janušekom, ktorí im zákazku odklepli a teraz sú obžalovaní.

Keď však mali odpovedať, od koho sa o tendri dozvedeli, postihla ich strata pamäti. Ukázalo sa tiež, že na ministerstve výstavby ovládanom SNS udržiavali nadštandardné vzťahy a ak boli v Bratislave, zvykli sa  tam zastaviť a potriasať známym rukou.

Potvrdilo sa tiež, že advokát Róbert Lenčéš, ktorý podľa obžalovanej Zdenky Kudláčovej pripravoval súťažné podklady do tendra, následne pracoval pre Avocat ako tímlíder pre všetky právne služby poskytované ministerstvu na základe uzavretej zmluvy. Tender tak pripravovali sami pre seba jeho víťazi.

Hatvany: Viete, koľko mal Slota kamarátov?

Ako prvý na súde vypovedal právnik Juraj Hatvany z advokátskej kancelárie Avocat. Povedal, že poznal Janušeka aj Štefanova a tykajú si.

O zákazke v nástenkovom tendri sa podľa vlastných slov dozvedel od Viktora Tretinu, majiteľa firmy Zamedia, ďalšej úspešnej spoločnosti združenej v konzorciu. Tretina je kamarát vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu, ktorý šéfoval Žilinskému večerníku.

„Oslovil ma pán Tretina, že ministerstvo vyhlásilo takúto súťaž, či sme schopní vyskladať konzorcium, ktoré by splnilo všetky požiadavky dané ministerstvom,“ povedal Hatvany. Na základe informácie od Tretinu „som sa bol pozrieť na tú nástenku a na základe toho sme si vyžiadali podklady“. Práve miesto vyhlásenia obrovského tendra na služby a právne poradenstvo tento prípad preslávilo – oznam o zákazke bol vyvesený na nástenke ministerstva za zatvorenými dverami.  

Juraj Hatvany na súde. Foto N – Monika Tódová

Avocat sa v tom čase podľa Hatvanyho zapojil aspoň do desiatich tendrov. „Nejaký čas sme riešili, či vieme takéto konzorcium poskladať, nakoniec sme sa dohodli. Kľúčová bola dohoda s dvomi zahraničnými firmami.“ Tretinu poznal zo Žiliny. Hatvany tam robil v čase vzniku závodu automobilky KIA právne poradenstvo ministerstvu hospodárstva. Podklady do súťaže podľa Hatvanyho zabezpečil Tretina, ktorý aj koordinoval činnosť konzorcia. 

Avocat bol podozrivý, že si fakturoval aj služby, ktorých plnenie nevedel preukázať. Hatvany to odmietol. Priznal, že pre ministerstvo pracovali už pred touto zákazkou. Od Janušeka dostali zákazku na audit všetkých firiem. Vykonávali ho priamo v miestnosti na ministerstve.

Obžalovaná Zdenka Kudláčová vypovedala, že pri príprave podkladov k tendru robila konzultácie s právnikom Róbertom Lenčéšom. Myslela si, že je z ministerstva. Hatvany v stredu na súde potvrdil, že Lenčéš pracoval na základe mandátnej zmluvy pre Avocat. Po tom, čo v tendri uspeli, sa stal tímlídrom všetkých poskytovaných právnych činností.

Chystal teda Avocat tender sám pre seba? „To je nezmysel, nemali sme absolútne žiadny prístup k tvorbe súťažných podkladov, to bola záležitosť ministerstva,“ povedal Hatvany Denníku N. Ako si teda vysvetľuje Kudláčovej výpoveď? „Ako tomu môžete veriť? Pani Kudláčová si môže vymyslieť čokoľvek, ja som ju v živote nevidel. Čo by robil pán Lenčéš na ministerstve? Položili ste si takú otázku?“

Za lož označil Hatvany aj výpoveď obžalovaného úradníka z ministerstva Radoslava Behula. Ten povedal, že Hatvany ho spolu so Štefanovom nahováral, aby krivo svedčil, že tender pripravovali zamestnanci z ministerstva a nie právnici z Avocatu.

„Je to nezmysel. Je asi pod tlakom, ťažko to znáša, je to slušný, seriózny človek,“ povedal Hatvany. Právnika štve, že sa odrobil kus roboty a nikto to neocení. „Predovšetkým išlo veľa peňazí do vašich redakcií ako inzercia, urobila sa kopa právnych služieb, odškolilo sa kopec zamestnancov.“

Hatvany si nemyslí, že zákazka bola dopredu chystaná pre kamarátov predsedu SNS Jána Slotu. „Viete, koľko mal Slota kamarátov? Ja si myslím, že Tretina by sa k Slotovi v danom čase ani nedostal. Tretina chcel pôsobiť v konzultačných službách, tak obiehal ministerstvá. Áno, on prišiel za mnou a požiadal ma, či vieme niečo takéto vyskladať,“ tvrdí Hatvany.

Ako je potom možné, že bezvýznamná firma Zamedia zo Žiliny vyhrala takú obrovskú zákazku? „Súťaž sme vyhrali na základe našich referencií a na základe referencií Belgičanov, oni boli podstatní,“ povedal Hatvany.

Tvrdí, že so Slotom viackrát hovoril po vypuknutí škandálu nástenkového tendra, predtým nie. „Keď sme sa niekde stretli, tak samozrejme, že ho to zaujímalo, čo je toto za nezmysel,“ dodal Hatvany.

Tretina: Sme Žilinčania

Majiteľ Zamedie Viktor Tretina tiež potvrdil, že sa pozná s oboma exministrami Janušekom aj Štefanovom. „Sme Žilinčania, žiadne špeciálne vzťahy, sú známi.“

Zamedia vznikla krátko po voľbách, po ktorých sa v roku 2006 SNS dostala do vlády so Smerom a HZDS. Tretina súdu na opakované otázky, ako sa o zákazke na ministerstve výstavby dozvedel, nevedel odpovedať. „To by som vás zavádzal, netuším, chcete odo mňa príliš veľa.“ Nespomenul si ani na to, kde sa podpisovala víťazná zmluva. „Neviem, už si nespomínam. Čakal som na výsledok a potom sme sa dozvedeli, že sme uspeli.“

Nástenkový tender bol jediný, ktorého sa Zamedia zúčastnila. „Nechceli sme si toho viac brať, bolo to nad naše kapacity,“ vysvetľoval súdu Tretina. 

Podnikateľ blízky Slotovi priznal, že do budovy ministerstva chodieval už aj predtým, ako v tendri uspeli. „Bol som tam niekoľkokrát, keď som bol v Bratislave, tak som sa zastavil za šéfom úradu pána ministra, nespomínam si, ako sa volá, tiež Žilinčan, zastavil som sa aj za ministrom Janušekom, podal som ruku, išiel som ďalej,“ spomínal Tretina.

Celé pojednávanie označil za politickú objednávku a vyhlásil, že ak by sa naozaj stal trestný čin, už by bol dávno odsúdený.

Nedostal zákazku pre priateľstvo s Jánom Slotom? „Bez komentára. Môžete sa opýtať pána Slotu. Nebudem sa o tom takto rozprávať. Poznal som pána Slotu, nemal som s ním žiadny vzťah,“ odpovedal na otázku Denníka N.

Video: Tender vďaka Slotovi? Bez komentára, hovorí Viktor Tretina z víťaznej firmy Zamedia

Po Tretinovi vypovedal aj konateľ Zamedie a jej spolumajiteľ Peter Jenča. Povedal, že o tendri nič nevie a bola to len záležitosť Tretinu. Firmu s ním zakladal, pretože si myslel, že bude mať viac zákazok na audity, čím sa živí. V skutočnosti po zverejnení kauzy prišiel aj o tých zákazníkov, ktorých mal bez Tretinu.

Prokurátorka ukázala Jenčovi viac dokumentov s jeho podpisom, on povedal, že sú sfalšované.

Slotu zatiaľ nikto nenavrhol vypočuť

Dnes už bývalého predsedu SNS Jána Slotu zatiaľ súd na výsluch nepredvolal. Ako svedka ho nenavrhla ani prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Renáta Ontkovičová. Janušek svedčil, že zamestnať Štefanova, ktorý ho neskôr nahradil vo funkcii ministra, mu navrhol práve stranícky predseda Slota. „Viem, že to vypovedal, ale to nie je dôvod na to, aby som ho navrhla vypočuť v tejto trestnej veci,“ povedala prokurátorka.
Súd bude vypočúvať svedkov aj vo štvrtok. Na jún odložili výpoveď právnika Avocatu Róberta Lenčéša. Potom chce súd pojednávať ešte prvé dva augustové týždne a rozsudok plánuje vyniesť v septembri.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie