Denník N

Zdravá životospráva znižuje výskyt Alzheimerovej choroby

Alzheimerova choroba je v prevažnej miere ochorením seniorov. Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Alzheimerova choroba je v prevažnej miere ochorením seniorov. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Rovnako ako v prípade ischemickej choroby srdca aj u Alzeimerovej choroby štúdie ukázali, že preventívne opatrenia, ako pohybová aktivita a správna strava podobná tej mediteránskej znižujú pravdepodobnosť ochorenia.

Autor je lekár

Vo vyspelých krajinách s rastúcou populáciou seniorov sa Alzheimerova choroba stáva čoraz vážnejšou spoločenskou hrozbou.

Riziko tohto degeneratívneho ochorenia mozgu stúpa s rastúcim vekom. Vo vekovej skupine nad šesťdesiatpäť rokov je postihnutých asi pätnásť percent obyvateľov a v kategorii nad osemdesiatpäť rokov je to až tridsať percent.

V Spojených štátoch sa počet postihnutých odhaduje na päť a pol milióna.

Alzheimerova choroba je najčastejším typom demencie a je zodpovedná za osemdesiat percent všetkých prípadov.

Príznaky choroby

Demencia je definovaná ako strata pamäti alebo inej mentálnej funkcie, ktorá je dosť závažná na to, aby negatívne vplývala na schopnosť človeka fungovať normálne doma, v spoločnosti alebo v práci.

Klinicky sa choroba prejavuje stratou pamäti, stratou emócií a končí až úplnou neschopnosťou myslieť. Prvým príznakom ochorenia je strata pamäti. Najprv len krátkodobej pamäti a neskôr aj dlhodobej pamäti.

Nasleduje strata orientácie v priestore a čase. Neskôr sa pridružuje aj porucha reči. Pacient si nevie spomenúť na správne označenie predmetov a čoraz častejšie veci opisuje okľukou.

Alzheimerovu chorobu treba odlišovať od výpadkov pamäti pri prirodzenom starnutí. Vtedy si problém uvedomujeme, vieme si aj spomenúť na situáciu, keď k výpadku došlo a na problém upozorníme príbuzných. Pacient s Alzheimerovou chorobou si na danú situáciu spomenúť nevie a na problém upozorňujú jeho príbuzní.

Odumieranie mozgových buniek

Za zmeny na mozgu sú zodpovedné dva proteíny beta-amyloid a tau. Beta-amyloid je normálnou zložkou zdravých buniek. Jeho funkciu nepoznáme.

Keď sa jeho produkcia nadmerne zvýši alebo sa poškodí jeho odbúravanie, začne sa hromadiť medzi bunkami a spolu s odumretými časťami buniek vytvára amyloidové plaky, ktoré sú charakteristikým znakom choroby.

Tau je v zdravých bunkách súčasťou vnútrobunkového potrubia na prenos živín a odpadu. Pri zmenenej štruktúre je potrubie pokrútené a bunka odumiera.

Začína sa to pamäťou

Na spodnej strane mozgu sa nachádza štruktúra podobná morskému koníkovi, a preto má názov hippocampus (v gréckej mytológii ťahali hipokampi Poseidónov voz).

Nervové centrum uložené v hipokampe rozhoduje, ktoré vnemy sa ukladajú do pamäti a pomáha premeniť krátkodobé informácie na dlhodobú pamäť.

Hipokampus je postihnutý ako prvý, keď sú ostatné centrá ešte zachované. To vysvetľuje, prečo sa práve ako prvý príznak objavuje neschopnosť zapamätať si nové informácie.

Napríklad človek s raným štádiom ochorenia môže byť schopný hrať s niekým stolovú hru dáma, ale nevie si spomenúť, s kým ju hrá. Poškodením centra sa schopnosť komunikácie poruší a okolie zaregistruje neprimerané emocionálne reakcie pacientov s Alzheimerom.

Postupne sa ochorenie šíri do ďalších oblastí, až nakoniec nie je pacient schopný myslieť. Pohybový systém je postihnutý až na v terminálnom štádiu.

Genetické testy

Dnes je na trhu viacero firiem, ktoré ponúkajú genetické vyšetrenie rizika ochorenia na Alzheimerovu chorobu. Geneticky definovaná forma ochorenia však predstavuje len asi jedno percento prípadov Alzheimerovej choroby.

Z génov, ktoré môžu znamenať zvýšené riziko ochorenia, je najdôležitejší gén s názvom APOE4. Hrá dôležitú úlohu aj pri transporte cholesterolu. V prípade, že je človek nositeľom porušeného génu od matky aj od otca, sa pravdepodobnosť ochorenia zvyšuje.

Výsledky však treba brať s rezervou, lebo až 60 percent pacientov s Alzheimerovou chorobou APOE4 nemá.

Mnohí pacienti sa na základe genetického vyšetrenia pripoisťujú na nákladnú dlhodobú starostlivosť. Na druhej strane, poisťovne nemajú prístup ku genetickému vyšetreniu a nemôžu podľa toho upravovať výšku poistného. Hľadajú spôsoby, ako sa pred pacientmi so zvýšeným rizikom brániť.

Liečba

Účinný liek na Alzheimerovu chorobu sme dodnes nenašli. I keď jestvuje viac liekov, ktoré môžu postup choroby spomaľovať, žiaden z nich chorobu nezastaví.

Podľa expertov sa amyloid začína ukladať až dvadsať rokov pred objavením sa prvých príznakov ochorenia. V čase, keď sa objavia príznaky ochorenia, je už väčšina mozgových štruktúr poškodená a proces sa dá iba spomaliť, ale nie zastaviť. O to dôležitejšia je prevencia.

Rovnako ako v prípade ischemickej choroby srdca aj v prípade Alzeimerovej choroby klinické štúdie ukázali, že preventívne opatrenia, ako pohybová aktivita a správna strava podobná tej mediteránskej znižujú pravdepodobnosť ochorenia.

Dlhodobé pozorovania po prvýkrát naznačujú pokles výskytu Alzeimerovej choroby u populácie, ktorá dodržiava pravidlá zdravej životosprávy.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie