Denník N

Študenti odpovedali Gašparovi, zavolali ho na besedu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Organizátori Veľkého protikorupčného pochodu chcú, aby policajný prezident prišiel besedovať na ich gymnázium.

Organizátori Veľkého protikorupčného pochodu Dávid Straka a Karolína Farská napísali odpoveď policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, ktorý ich pozval na stretnutie na policajné prezídium.

„Nakoľko sa chceme vyhnúť pochybnostiam zo strany verejnosti o obsahu a účele nášho stretnutia s Vami, boli by sme vďační, ak by sa uskutočnilo na pôde Gymnázia Jura Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave, kde si našu diskusiu môžu pozrieť študenti, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o tom, ako polícia rieši korupciu na Slovensku.“

Študenti Gašparovi píšu, že si uvedomujú, aké je odhaľovanie korupcie náročné, ale že nie sú spokojní s tým, ako sa končia kauzy, kde sú podozriví politici.

Študenti chcú, aby bolo ich stretnutie s Gašparom verejné a aby ich debatu s ním mohli sledovať aj médiá. „Prítomnosťou médií pritom nemyslíme umožniť im klásť otázky počas debaty smerom k Vám či nám, no z hľadiska transparentnosti považujeme za vhodné dať im priestor sledovať a dokumentovať naše stretnutie, a po tomto stretnutí im poskytnúť vyhlásenie.“

Študenti navrhujú, aby ich debatu s Gašparom, ktorého odchod z funkcie žiadajú, moderoval riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila, ktorý už na ich škole moderoval viacero diskusií.

„No pokiaľ máte voči nemu z akýchkoľvek dôvodov výhrady, radi Vám navrhneme iné alternatívy, prijateľné pre obidve strany.“

Študenti Gašparovi navrhli, aby sa beseda uskutočnila 24. alebo 25. mája. Ďalší protikorupčný pochod má byť 5. júna. Okrem odchodu Gašpara chcú študenti aj odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vyšetrenie káuz Gorila a Bašternák.

Pochod nebude len v Bratislave, ale aj v Košiciach a Prahe. 12. júna bude pochod aj v Prešove.

„Samozrejme, budeme radi, ak prizvete na stretnutie aj vyšetrovateľov a iných odborníkov, ktorí by boli ochotní študentom odpovedať na otázky. Ďalšie detaily s Vami radi prediskutujeme telefonicky,“ dodali študenti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie