Denník N

Aj deti potrebujú dobrý časopis

Časopis Bublina by mal byť pre deti vo veku približne od šesť do desať rokov. Foto – Bublina
Časopis Bublina by mal byť pre deti vo veku približne od šesť do desať rokov. Foto – Bublina

Na Slovensku vzniká nový detský časopis. Bude sa volať Bublina a deťom chce ponúknuť čosi viac, než poznáme z roky zabehnutých časopisov bez nových nápadov.

Takýto časopis by sme chceli, keby sme boli deti, hovoria štyri mladé ženy, ktoré stoja za nápadom nového detského časopisu. Deťmi však už dávno nie sú, dve z nich sú už dokonca mamami, a aj preto vedia, že ak ide o domáce časopisy pre školákov, deti ani ich rodičia nemajú veľmi na výber.

„V ponuke sú ešte stále tituly, ktoré sme odoberali na škole aj my, ale žiaľ, mnohé z nich sa ani za tie roky veľmi neposunuli dopredu,“ hovorí Jana H. Hoffstädter.

Od tohto konštatovania to už bolo len kúsok k nápadu urobiť časopis vlastný. „Hneď sme sa pre to nadchli. Zdalo sa nám, že dobrý časopis, ktorý by vedel deti viesť k vlastnému názoru a vychovávať ich obsahovo aj výtvarne, tu fakt chýba. Nikdy sme časopis pre deti nerobili, ale máme skúsenosti, s ktorými by to naozaj mohlo vyjsť. Všetko sme postavili na autoroch a ilustrátoroch, ktorých sme oslovili a ktorých považujeme za naozaj dobrých. Mnohí z nich sa detskej tvorbe tiež nevenovali, ale uverili nášmu nápadu a išli do toho tiež s nadšením,“ hovorí Broňa Schragge.

Prvé číslo by malo vyjsť ešte pred letom, oficiálne uvedenie je naplánované na festivale Pohoda. Časopis by mal mať približne päťdesiat strán a vychádzať bude ako štvrťročník, predávať sa začne v kníhkupectvách. Najprv sa však musí ukázať, či sa nápad osvedčí aj v realite.

„Aj preto robíme na úvod kampaň cez StartLab, kde sa snažíme vyzbierať peniaze na tlač a distribúciu, zároveň nám to aspoň do nejakej miery ukáže, či bude o časopis dostatočný záujem,“ hovoria autorky Bubliny Broňa Schragge, Jana H. Hoffstädter, Vanda Gábrišová a Ivana Šáteková.

V časopise budú rôzne pravidelné rubriky – o cestovaní, vede, umení, športe aj hračkách.

Priestor dostanú viacerí autori a najmä domáci ilustrátori.

Prvé číslo by malo vyjsť krátko pred letom, druhé v septembri a potom každý štvrťrok.

Pokusy aj vystrihovačky

Témou prvého vydania budú leto a prázdniny, keďže vyjde tesne na konci školského roka, ale nie všetky rubriky sa budú odvíjať od hlavnej témy. „Maroš Schmidt z múzea dizajnu bude pre Bublinu písať históriu hračiek. V prvom čísle to bude príbeh stavebnice Merkur, takže s letom to nemá veľa spoločné, ale napríklad vedecká rubrika bude o výrobe zmrzliny,“ hovorí Jana H. Hoffstädter, ktorá stojí aj za úspešnou knižkou pre deti Cesta na svet.

Okrem vedy či histórie hračiek budú mať v časopise miesto rubriky venované hudbe, športu, umeniu, ekológii aj cestovaniu. Deti tu nájdu krátke recenzie počítačových hier alebo knižiek či filmov, ktoré by sa im mohli páčiť, ale aj rôzne návody na to, ako si čosi samy zhotovia alebo uvaria. Samostatnú rubriku s rôznymi experimentmi a pokusmi bude viesť Samo Trnka. Pre menšie deti budú vystrihovačky a bludisko, pre väčších zas komiksy, ktoré v domácej produkcii pre deti prakticky neexistujú. A neurologička Zuzana Košutzká bude odpovedať na otázky Prečo? rozličného charakteru. Na úvod o tom, ako funguje pamäť a prečo zabúdame.

„Rubriky sme zostavovali aj podľa toho, čo nás zaujíma a o ktorých veciach sa rozprávame. Jedna, na ktorú sa veľmi tešíme, je rubrika o rozmanitosti, píše ju pre nás Andrej Návojský, ilustruje Majka Kralovič a v úvodnom čísle predstaví letné hry detí z rôznych krajín sveta. Deti sa tak dozvedia, ako sa hrajú napríklad deti v Ghane alebo v Afganistane, a rovno si to môžu aj samy vyskúšať.“

Základný tím autorov a prispievateľov Bubliny.

Časopis sa bude dať na začiatok kúpiť v kníhkupectvách, bude mať približne päťdesiat strán.

Nech to nie je nuda

„Myslím, že by to mohlo zaujať naozaj širokú škálu detí. Väčšina detských časopisov, ktoré existujú, sú veľmi jednostranne zamerané a pre deti do desať rokov sú už často príliš nudné a detské,“ hovorí výtvarníčka Ivana Šáteková. Rovnako nudná je však aj ich vizuálna stránka. „S výnimkou Slniečka, ktoré je pekné, sú tie ostatné bez vkusu. Deti sú dnes z každej strany obklopené estetickým blatom a je dobre vychovávať ich aj v tejto oblasti hneď od mala,“ hovorí.

Spolu s Broňou Schragge budú hlavnými ilustrátorkami časopisu, ale miesto tam bude mať množstvo domácich autorov, medzi inými aj Ďuro Balogh, Barbora Idesová či Petra Lukovicsová. „Každá rubrika má zväčša svojho vlastného ilustrátora, v jednom čísle sa ich teda stretne viac. Chceme dať domácim ilustrátorom priestor, to je jedno z hlavných východísk,“ hovorí Vanda Gábrišová, dizajnérka, ktorá sa bude starať o celú vizuálnu stránku časopisu.

Jej ideálna predstava je, že Bublina bude zábavný časopis o dobrých veciach hlavne pre deti, ale aj pre ich rodičov. „Chceme, aby to bol naozaj pekný časopis, ktorý budú môcť so svojimi deťmi čítať rodičia a nebudú sa pri tom nudiť.“

Prvé číslo by malo vyjsť v náklade dvetisíc kusov vo vydavateľstve O.K.O., o distribúciu sa postará Slovart. Ak sa nápad ujme, autorky by Bublinu rady dostali aj do škôl, kam chodí priamo väčšina detských časopisov. „Zatiaľ sme len na začiatku, uvidíme, čo všetko sa nám podarí. Začínali sme pri predstave tridsiatich dvoch strán a už ich máme päťdesiat. Chceme dať ilustráciám veľkorysý priestor, keď sa dá. Teraz len dokončiť a vytlačiť prvé číslo a snáď sa uchytí,“ hovorí Jana H. Hoffstädter.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie