Denník N

Štefunko: Nestačí technické riešenie, treba to vedieť aj predať

Archív - I.Š.
Archív – I.Š.

Ivan Štefunko (38) pracuje v Neulogy Ventures, bratislavskom fonde rizikového kapitálu zameraného na technologické firmy v skorom štádiu.

Väčšina ľudí, s ktorými sa Ivan Štefunko v investičnom fonde stretáva, má menej ako 30 rokov alebo sú tesne po tridsiatke. Ich počet rastie, aj vďaka publicite, ktorú si tieto firmy získavajú v médiach. Pri technologických projektoch je podľa neho dôležité, aby mali podnikatelia časovú alebo aj geografickú flexibilitu . Pri mladých ľuďoch by to väčšinou nemal byť problém.

Podľa čoho si vyberáte projekty, ktoré podporíte? 

Dôležitý je tím a jeho rôznorodosť. Samozrejme, aj budúcnosť technológie či sektor, v ktorom podnikajú. Pripomínam, že my do firmy vstupujeme finančne a chceme za to podiel na firme, nerobíme podporu vo finančnom zmysle slova.

Sú projekty, ktoré by vás nadchli? 

Nadchýnajú nás projekty s ambíciou a chuťou zmeniť sektor, v ktorom pôsobia. Prínosom sú už nejaké výsledky alebo odpoveď z trhu – napríklad pilotný klient. V našom portfóliu zatiaľ deviatich firiem a ďalších desiatich, s ktorými rokujeme, je vždy niečo špecifické, čo nemá obdobu.

4rumw

Aké chyby robia začínajúci podnikatelia? 

Najväčšia chyba z môjho pohľadu je neschopnosť ísť pri prezentácii k veci. Neschopnosť pochopiť, že technologické riešenie nestačí, ale treba sa zamyslieť aj nad „obalom“, dizajnom či unikátnou komerčnou konkurenčnou výhodou. História je plná technicky dokonalých riešení bez zákazníkov.

Na aké problémy narazia mladí podnikatelia?

Na prístup ich rodičov či kamarátov, ktorí ich odhovárajú od rizika. Tvrdia, že zamestnanie je stabilita. Ale financie, ktoré investujeme do spoločnosti, by im mali vystačiť na rok, rok a pol fungovania do ďalšieho míľnika alebo investora. Mnoho ľudí sa bojí neúspechu alebo zlyhania firmy. Ja ako investor si viac cením podnikateľov, ktorí vedia, ako chutí neúspech, a preto majú senzory, ako sa mu vyhnú v budúcnosti.

Je pre začínajúcich podnikateľov ťažké zvládnuť byrokraciu a povinnosti, ktoré im ukladá štát? 

Nemyslím si, že je to u nás také hrozné. Dôležité je mať správneho účtovníka, ako aj právnikov, a tí by sa mali postarať o to, aby sa podnikateľ nedostal do problémov. Aj na to je dobré mať investíciu alebo nejaký kapitál na začiatok, aby sa nespravili chyby, ktoré spravia firmu neinvestovateľnou do budúcnosti. Myslím si však, že by sa mali odbúrať registračné nároky. Napríklad registrácia na platcu DPH je pre technologické startupy zdĺhavá. Hlavne keď máte náklady na vývoj produktu na Slovensku a príjmy zo zahraničia do budúcnosti. V takom prípade sa všetky služby predražujú o DPH firme, ktorá nie je platcom DPH.

Čo by ste poradili človeku, ktorý nemá ani 30 rokov a chcel by začať podnikať?

Veľmi dôležité je nájsť si správny podnikateľský zámer a doplňujúci sa tím, ktorý bude mať všetky potrebné zručnosti pre štart a realizáciu myšlienky.

1CtG3

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie