Denník N

Šéfa ÚVO vyberie vláda, mimovládky dostávajú šancu aspoň to sledovať zblízka

N – Vladimír Šimíček
N – Vladimír Šimíček

Komisia pri výbere predsedu Úradu pre verejné obstarávanie posudzovala len formálne splnenie podmienok a vedie ju poslanec Smeru. Šéfa úradu, ktorý má byť nezávislý, nakoniec vyberie vláda a odhlasuje parlament.

Premiér Robert Fico vo štvrtok zorganizoval tlačovku, na ktorej vysvetľoval, ako transparentne na úrade vlády pristupujú k výberu nového či staronového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Nič to však nemení na skutočnosti, že opäť pôjde o nominanta, ktorého vyberie vládna koalícia a odhlasuje koaličná väčšina v parlamente.

ÚVO je dôležitá inštitúcia, ktorá posudzuje a môže aj zrušiť či usmerniť všetky nákupy štátu, štátnych podnikov či samospráv. Jeho predseda má byť vo funkcii päť rokov a jeho úlohou je dohliadať na využívanie verejných zdrojov v objeme päť- až sedem miliárd eur ročne.

Úrad už rozhodol o porušení zákona v kauze ako nástenkový tender a vtedajšieho ministra výstavby Mariána Janušeka zo Slovenskej národnej strany to stálo kreslo. Nespochybnil naopak mnohomiliardový tender na elektronické diaľničné mýto, z ktorého za prvej Ficovej vlády vylúčili najlacnejšie ponuky.

Tak hlboko, ako sa len dá

„Veľmi mi záleží, aby vláda ponúkla Národnej rade kvalitného kandidáta s tým, že verejnosť bude mať možnosť do tohto procesu výberu vidieť tak hlboko, ako sa len v danom okamihu dá,“ hovorí Fico.

Vláda kandidáta vyberie na budúcu stredu po verejnom vypočutí kandidátov a v ten istý deň s vysokou pravdepodobnosťou aj prijme rozhodnutie, koho navrhne do parlamentu. Premiér otvoril proces výberu verejnosti po žiadostiach mimovládnych organizácií. Prihlásiť sa mohol ktokoľvek. O „konkurze“ vláda informovala na webe aj cez inzerát v novinách.

O funkciu sa uchádzajú štyria kandidáti vrátane súčasnej šéfky ÚVO Zity Táborskej, tá sa prvýkrát do výberu dostala v roku 2011 ešte za Radičovej vlády. Do funkcie ju už vybrala minulá Ficova vláda. Šéfom úradu sa chce stať aj šéf sekcie ministerstva dopravy Juraj Méry, ktorý sa do funkcie dostal za ministra Árpáda Érseka z Mosta-Hídu. Viedol aj sekciu na riaditeľstve štátnej Slovenskej pošty hlavne v časoch, keď ju viedli nominanti Smeru. Tretí je právnik z ÚVO Peter Kubovič.

Fico vrátil kandidátku do hry

Štvrtú kandidátku Elenu Sivovú vylúčila komisia pre formálny nedostatok. Keď sa vo štvrtok Fico od novinára Hospodárskych novín na tlačovke o ÚVO dozvedel, že ju vyradili len pre chýbajúce stránky v životopise, ktoré chcela dodatočne doplniť a neumožnili to, vydal pokyn, aby Sivovú na vypočutie kandidátov zavolali.

Prvotné posudzovanie kandidátov spravila päťčlenná komisia. Vedie ju poslanec Smeru Robert Puci, je v nej aj splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl, nominant šéfa NKÚ Ľubomír Andrássy a zamestnanci Úradu vlády Peter Rohaľ a Juraj Kormuth.

Na verejnom vypočutí budú aj zástupcovia mimovládnych organizácií a premiér sľubuje, že môžu kandidátom klásť otázky. Meno do parlamentu na konci dňa však navrhne vláda. Za podobných okolností vláda rozhodla aj o súčasnej šéfke úradu Zite Táborskej. Hoci Fico od začiatku hovorí, že išlo o nominantku z čias vlády Ivety Radičovej, za jej vlády sa Táborská iba dostala medzi troch finalistov a nakoniec ju vybrala jeho jednofarebná vláda Smeru. V roku 2012 sa to udialo bez verejného vypočutia.

Zita Táborská. Foto – ÚVO

V prostredí koalície sa Táborská považuje za pravdepodobnú víťazku konkurzu. Úrad pod jej vedením vydal pred niekoľkými dňami rozhodnutie, podľa ktorého ministerstvo vnútra vedené Robertom Kaliňákom porušilo zákon pri výstavbe klientskeho centra v Bratislave, minister však chce rozhodnutie napadnúť na súde.

Mimovládne organizácia zatiaľ dúfajú, že vláda vyberie človeka, ktorý vyjde z vypočutia najlepšie a nerozhodnú na základe politických dohôd. „Pokiaľ by sa na vypočutí, alebo z projektov ukázalo, že ani jeden z kandidátov nie je výborný odborník, manažér, ale aj človek s integritou, mal by sa konkurz zopakovať,“ hovorí riaditeľ nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Verejné obstarávanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie