Denník N

Dajme Kaliňákovi obrovskú kyticu žltých klinčekov (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda, Bezák a Molnár vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Podcenená udalosť

Európou mátoží strašidlo politického narcizmu. Jeden vodca posiela kritikov rovno do väzenia, iní chcú novinárov likvidovať, alebo by mohlo stačiť ich obmedziť a ďalší ich považuje za prostitútky. Pochopme už konečne, že vodca sa nekritizuje, vodcovi sa nekladú otázky … vodca sa iba obdivuje a chváli. Lebo je dokonalý. Tak už nehaňme, alebo aspoň mlčme v tichom úžase.

Prešľap týždňa 1

Boli časy, keď šport plnil relaxačnú funkciu v zmysle chlieb a hry. A tak sme sledovali MS v hokeji. A fandili. Chlieb nám však zhorkol v ústach a namiesto útokov na bránku sme sledovali útoky, podrazy a vlastné góly funkcionárov. Aká vrcholová politika, taký vrcholový šport.

Prešľap týždňa 2

Diaľnica, ktorá je vlastne od roku 2010 „hotová“, nemá v roku 2017 vysporiadané ani pozemky, na ktorých „už stojí“? Ešteže už máme chránenú pôdu ústavou. Alebo nemáme?

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Udalosťou týždňa je ten 22-ročný IT-čkár, ktorý sa označuje ako MalwareTech, čo deaktivoval šialený počítačový vírus WannaCry. Ale ešte väčšou udalosťou je fakt, že šialený severokórejský vírus Kim nemá len rakety a (možno) jadrové hlavice, ale aj profesionálnych aktívnych kyber kriminálnikov. To je už hádam na normálny chod tohto sveta priveľa… Alebo ešte stále nie?

Citát týždňa

Zeman v Číne Putinovi (pozoruhodné spojenie miesta a postáv, chýbal už len Erdogan!): „Novinárov je zbytočne veľa, bolo by ich treba likvidovať.“ S tou istou hlúpou „nadsádzkou“ by sa dalo povedať: „Prezidentov je zbytočne veľa, bolo by ich treba… kopnúť do zadku.“ Českí voliči, je to na vás, vo februári vám budem držať palce.

Retrocitát týždňa

„Občania, ktorí sa ešte nevyjadrili k stavu nášho hokeja, nech sa hlásia u súdruha Žinčicu“.

Vtip (?) týždňa

Stretnú sa Chelsea Mannig(ová), Edward Snowden a Donald Trump. Pristúpi k nim Sergej Lavrov a hovorí: …

Eugen Korda, .týždeň

Udalosť týždňa

Občania Slovenska majú istotu, že minister vnútra by musel v priamom prenose zabiť prezidenta, ukradnúť Slavín a pri spovedi strašne klamať a až potom by Robert Fico asi hodil do koša tú kyticu, ktorú má pre svojho priateľa pripravenú. Nič viac morálne nedevastuje túto krajinu ako Smer, SNS a Most-Híd tým, že kryjú zlodejiny, ktoré sa každý deň dostávajú na verejnosť. Niet sa potom čo čudovať, že sa znechutení ľudia obracajú na strany, ktoré im okrem zelenej farby neponúkajú nič iné, len násilie a nenávisť.

Prešľap týždňa

Mediálna úderka odporučila Robertovi Ficovi opäť zaútočiť na bývalú premiérku Ivetu Radičovú. Tak ako v minulosti, aj teraz ju nepravdivo obvinil z korupcie. Myslím si, že takéto odporné útoky na ženu, ktorá v živote nikdy nič neukradla, svedčia o stave jeho duše viac, ak by svedčili jeho utajené bankové účty v zahraničí.

Podcenené udalosti

Nás Slovákov veľmi nezaujíma, čo sa deje v zahraničí. Tak teda tri dobré správy na záver:

1. Merkelovej strana naberá na sile.

2. Špeciálny prokurátor bude preverovať či prezident Donld Trump neklamal o svojich utajených stykoch s Ruskom.

3. V Českej republike sa ľudia prebudili a začali protestovať proti Babišovi.

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Vírus vytvorený v laboratóriu unikne. Globálnej katastrofe napokon zabráni prekvapivý hrdina z ľudu. Tento prevarený scenár lacných katastrofických filmov sa tento týždeň stal skutočnosťou. Pred rokmi americká NSA odhalila bezpečnostnú dieru systému Windows. Informácia o nej unikla na internet a stala sa základom zatiaľ najväčšieho vydieračského hakerského útoku v dejinách. Vydieračský vírus Wannacry infikoval viac ako 200 000 počítačov vo 150 krajinách. Medzi iným ohrozil aj zdravotnú starostlivosť vo Veľkej Británii. Šírenie zastavil dovtedy pomerne neznámy 22-ročný haker Marcus Hutchins. Keď sa vám teda najbližšie na počítači objaví obrazovka s nápisom: Inštalujem aktualizácie, nerozčuľujte sa. Je to vždy lepšie ako nápis: Zaplať 300$, inak prídeš o dáta.

Prešľap týždňa

Ako vyzerá demokracia v Turecku, ukázalo video americkej stanice Hlas Ameriky. Zachytáva, ako ochranka tureckého prezidenta brutálne mláti ľudí, ktorí pred tureckou ambasádou vo Washingtone pokojne demonštrujú proti Erdoganovej návšteve v USA. Odporné zábery mužov v oblekoch kopajúcich bezmocných ľudí na zemi sú dokonalou metaforou toho, ako vyzerá liberálna demokracia, po ktorej volajú všetci tí Orbánovia a Krajniakovia.

Citát týždňa

„Tak teda dajme ministrovi vnútra kyticu kvetov za to, že dnes Ikea (budova bývalého obchodného domu), ktorú má štát, má hodnotu možno o sedem, alebo osem miliónov eur viac,“ povedal Robert Fico.

Ja navrhujem obrovskú kyticu žltých klinčekov. V reči kvetov to znamená sklamanie a odmietnutie.

Norbert Molnár, Uj Szó

Správa týždňa

Rozhodnutie Bruselu, že spustí konanie v zmysle článku 7 voči Maďarsku je ďalšou ranou pre Viktora Orbána. Presnejšie mohla by byť. Paradoxne, rozhodnutie Európskeho parlamentu môže pomôcť maďarskému premiérovi doma. Správnosť rozhodnutia je rozdielna v opozícii a v koalícii, ale interpretácia je taká istá. Orbánovci dostali do ruky ďalšie eso, že Únia je proti Maďarsku a Maďarom, Brusel je nepriateľom Maďarov, treba ho zastaviť, všetko režíruje George Soros, novodobý úhlavný nepriateľ národa. Voliči Fideszu sa zomknú a Orbán sa môže pripravovať na voľby v roku 2018. Opozícia, ktorá je podpísaná pod návrh aktivovania článku 7, robí obrovskú chybu v interpretácii rozhodnutia Európskeho parlamentu: tak, ako Orbánovci, aj oni tvrdia, že všetko, čo sa stalo, je proti Maďarsku, namiesto toho, aby zdôrazňovali, že rozhodnutie je namierené voči súčasnej vláde, voči niektorým rozhodnutiam, ktoré sú protichodné s duchom Európskej únie. Treba však dodať aj to, že hlasy, že Únia týmto pomáha Orbánovi, sú úplne od veci. Znie to presne tak bizarne, ako keď niekto tvrdí, že postaviť sa proti našim náckom im len pomáha.

Prešľap týždňa

Konečne som pochopil jeden nezmyselný slogan. Hokejisti Slovenska skončili na MS na štrnástom mieste, teda skoro vypadli, a začali sa debaty o tom, čo už bolo roky dosť jednoznačné: v slovenskom hokeji niečo nesedí. Ale naspäť k sloganu: predčasne mohol malý slovenský hokejový svet zakričať: My sme tu, doma.

Dobrá správa

Parlament ešte minulý týždeň schválil zákon o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. Aj napriek tomu, že niektorí frflú, si myslím, že vznik fondu je najväčšou udalosťou v živote menšinovej kultúry na Slovensku. V samospráve vidím obrovskú príležitosť. No, ale zatiaľ to je len príležitosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie