Denník N

Švédi ho za znásilnenie už nevyšetrujú, aj tak Assangeovi hrozí zatknutie od londýnskej polície

Julian Assange v dokumente Risk. Foto – AP
Julian Assange v dokumente Risk. Foto – AP

Po siedmich rokoch švédska prokurátorka zastavila vyšetrovanie z údajného znásilnenia. Zakladateľ Wikileaks sa zatiaľ z ekvádorskej ambasády v Londýne neponáhľa.

Švédska prokuratúra zastavila predbežné vyšetrovanie zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea v prípade znásilnenia, ktorého sa údajne dopustil v roku 2010.

Oznámilo to v piatok švédske štátne zastupiteľstvo. Stiahlo tiež európsky zatykač na Assangea.

Austrálčanovi však aj naďalej hrozí zatknutie od britskej polície, ak opustí ekvádorskú ambasádu v Londýne. Pre švédske stíhanie sa tam v posledných rokoch skrýval.

Londýnska polícia sa odvoláva na zatykač vydaný londýnskym magistrátnym súdom z roku 2012. Assange sa 29. júna 2012 odmietol súdu podriadiť a metropolitná polícia je „povinná zatykač naplniť, ak by ambasádu opustil“, uviedla polícia podľa agentúry Reuters.

Sedemročné vyšetrovanie

Švédsko vyšetrovalo Assangea sedem rokov. Vrchná štátna zástupkyňa Marianne Nyová však upozornila, že zastavené vyšetrovanie by sa mohlo obnoviť, ak sa Assange vydá do Švédska do roku 2020.

Zatiaľ nie je jasné, či Assange bude chcieť opustiť ekvádorské útočisko v britskej metropole. Na veľvyslanectve juhoamerickej krajiny sa ukrýval z obavy, že by ho Švédsko mohlo následne vydať do Spojených štátov pre trestné vyšetrovanie činnosti WikiLeaks.

Štyridsaťpäťročný Assange prebýva na ekvádorskom veľvyslanectve od roku 2012. Chcel sa tak vyhnúť vydaniu do Švédska, pričom obvinenia zo znásilnenia odmieta. Považoval ho za zámienku na vyhostenie do Spojených štátov, kde by mu hrozil vysoký trest za vyzradenie tajných informácií.

Assange sa cíti ako víťaz

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac povedal, že by podporil akékoľvek rozhodnutie ministerstva spravodlivosti, ktoré by skončilo obvinením Assangea. Server WikiLeaks dnes na svojom twitterovom účte napísal, že Británia odmieta potvrdiť či vyvrátiť, či dostala z USA žiadosť o jeho vydanie.

„Toto je úplné víťazstvo Juliana Assangea. Teraz má možnosť opustiť ambasádu, ak chce. Assangeov prípad sme vyhrali. Je, samozrejme, šťastný a cíti úľavu. Prekážalo mu, že to trvá tak dlho,“ povedal švédskemu rozhlasu jeho  právnik Per Samuelsson.

Server Wikileaks založil Assange v roku 2006. Odvtedy portál zverejnil okrem iného státisíce utajovaných amerických vojenských správ, diplomatických depeší alebo okolo 8000 strán dokumentov o programovom arzenáli CIA. Zverejnil aj emaily Demokratickej strany počas americkej prezidentskej kampane a čelil podozreniam z prepojenia na Kremeľ, s ktorého propagandistickou televíziou RT spolupracoval.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie