Denník N

Orange nebude nútiť zákazníkov do nových paušálov s malým objemom dát (čo sa stane s roamingom po 15. júni)

Riziko, že firmy obídu pravidlo o celoeurópskom zrušení roamingu, je nízke.

Od 15. júna sa v Európskej únii zrušia roamingové poplatky. Telefonovať, esemeskovať a využívať dátový prenos v iných krajinách Európskej únie (vrátane Veľkej Británie) sa teda bude za rovnaké ceny ako na Slovensku. Platí to aj o nečlenoch EÚ Nórsku, Islande a Lichtenštajnsku.

Pochybnosť o tom, či toto nariadenie neostane len na papieri, vyvolala nová ponuka Orangeu, ktorú operátor zverejnil len pred pár dňami. Vyplynulo z nej, že síce zákazník dostane za cenu, ktorú platí, tie isté služby ako doteraz, len niektoré by boli definované ako bonusové služby a v zahraničí by sa za ne priplácalo. V oficiálnej slovenskej ponuke by bolo minimum dát a tak by bola veľmi obmedzená aj ponuka lacného prezerania webu v zahraničí.

Orange sa po dvoch dňoch snaží tvrdiť, že jeho nové paušály neboli reakciou na európsku reguláciu. „Nová ponuka paušálov Go nie je odpoveďou na reguláciu, nie sú to ani roamingové paušály. Touto ponukou Orange od 17. 5. rozširuje svoje portfólio existujúcich paušálov Flex a Max,“ povedala dnes hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Uviedla tiež, že Orange je v úzkom kontakte so zástupcami EÚ zodpovednými za reguláciu roamingu.

Ak porušia pravidlá

Pripomeňme: Od polovice júna bude každá doterajšia aj nová zmluva, ktorej súčasťou sú roamingové služby, zahŕňať roaming za domáce ceny. V piatok o tom znova podrobne informovali zástupcovia Európskej komisie.

Mohol by ale operátor obísť nové pravidlá formou bonusových služieb, za ktoré by sa v zahraničí priplácalo?

„Ak by to operátor urobil pri paušáloch, ktoré už zákazník má, a 15. júna by mu zmenil podmienky tak, že by v EÚ bola len časť z balíčka dát na surfovanie, podľa dnešného vyjadrenia Komisie by to bolo obchádzanie roamingovej regulácie,“ hovorí šéfredaktor živé.sk Filip Hanker.

Pokiaľ by boli nové paušály a zákazník by súhlasil, že si tak zoberie nevýhodný balíček, napríklad že tam bude len 100 MB dát v rámci Únie a ďalšie len na Slovensku, tak to môže Orange urobiť, ale len pre nových zákazníkov alebo pri predĺžení zmluvy.

Ak by niektorý z operátorov chcel zmeniť už existujúcu zmluvu tak, že by obišiel roamingovú reguláciu bez súhlasu zákazníka, môže dostať pokutu a zákazník môže od nej bez akéhokoľvek penále odstúpiť.

„V prípade ak by ktorýkoľvek operátor porušil pravidlá, hrozí mu za to pokuta až do výšky 5 % obratu za predchádzajúce účtovné obdobie,“ povedal hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

Čo bude platiť

Ak teda máte napríklad balík služieb za 30 eur a v cene sú neobmedzené hovory, neobmedzené esemesky a nejaký objem dát, z toho istého balíka čerpáte aj na dovolenke napríklad v Taliansku alebo v Chorvátsku. Ak ho prečerpáte, aj ceny navyše sú regulované.

„Pred prijatím nariadenia a dokonca aj po znížení cien si ľudia masovo vypínali roaming, lebo sa obávali zvýšených nákladov, ktoré nemajú žiadne ekonomické opodstatnenie. Od 15. júna 2017 si pri cestovaní v EÚ budeme môcť zapnúť mobilné služby a najmä dátový prenos bez obáv z vysokých poplatkov,“ povedala hovorkyňa Európskej komisie pre oblasť roamingu Nathalie Vandystadt.

Doplatok nemôže prevýšiť 3,2 centa za minútu hovoru, 1 cent za textovú správu alebo 7,7 eura za GB prenesených dát, teda menej ako 1 cent za MB.

Čo na to operátori

Operátori odkazujú, že nové pravidlá roamingu budú rešpektovať. Orange, Telekom aj O2 tiež avizujú, že prídu s novými ponukami, ktoré predstavia do 15. júna.

„Platí, že princípom regulácie je využívanie roamingu za ceny ako doma, teda zrušenie poplatkov za roaming, pri dodržaní istých podmienok. Podľa tohto princípu aj pripravujeme premietnutie týchto zmien do našich paušálov,“ povedala hovorkyňa O2 Tereza Molnár Copláková.

Povedala tiež, že najnákladnejšie sú v tomto prípade pre operátorov dáta, a to je dôvod „vášnivých diskusií medzi operátormi“.

Swan Mobile uviedol, že ich klienti budú aj naďalej telefonovať, esemeskovať a dátovať v Európskej únii za 4 centy bez príplatku.

Ak budete častejšie v zahraničí

Keďže platí, že operátori platia veľkoobchodné ceny operátorom v iných krajinách, nové pravidlá majú aj niekoľko princípov, ktoré ich majú ochrániť pred nadmerným využívaním roamingu v zahraničí.

Ak by operátor videl, že niekto využíva mobilné služby viac v zahraničí ako doma, má právo ho obmedziť a účtovať mu príplatky v zmysle regulácie. Sleduje sa obdobie štyroch mesiacov. „Napríklad v rámci štyroch mesiacov keby ste šli na jeden 14-dňový, na ďalší 5-dňový a dva víkendové výlety, tak ešte stále to vyjde,“ hovorí Hanker.

Ak by ste išli napríklad do Rakúska na pár hodín, ten konkrétny deň sa ani neráta, že ste boli v zahraničí. Je to akoby dočasné prekročenie hraníc. Ráta sa až deň, ktorý nasleduje po dni, keď ste prekročili hranice.

Pokiaľ by lokálny paušál stál naozaj primálo a len cena za prenesené dáta v EÚ by bola nad dvojnásobok veľkoobchodnej ceny, ktorú operátor platí, môže si za to telekomunikačná firma účtovať príplatok, ale len podľa určených pravidiel. To znamená len nad istý limit.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie