Denník N

Podpredseda parlamentu Hrnčiar: Na Kaliňáka sa poľuje, nemôžem naňho povedať nič zlé

Andrej Hrnčiar. Foto - Tasr
Andrej Hrnčiar. Foto – Tasr

Primátor Martina a podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) hovorí, že zámena, ktorú urobil Robert Kaliňák v Martine, mestu pomôže a je výhodná.

Bola zámena budov, ktorú v Martine urobil Robert Kaliňák, výhodná pre štát?

Mesto Martin bolo prvé, kde sa urobilo ešte v deväťdesiatych rokoch provizórne klientske centrum. Keď minister vnútra neskôr povedal, že ide robiť reformu Eso a klientske centrá, oslovil som ho s tým, že o to máme záujem. Videl som zmysel v tom, aby sa všetky úrady dali pod jednu budovu. V prvom balíku sme však neboli, vybrali si napríklad Nitru a iné mestá. Bral som to vtedy tak, že som opozičný poslanec a že prečo by mi mal pomáhať. Ale mali sme prísľub ako ôsme najväčšie mesto na Slovensku, že budeme v balíku klientskych centier. Neskôr sa mi minister vnútra ozval, že idú robiť aj v Martine. Prosil ma, aby sme skúsili vytypovať mestskú budovu, pretože nechcel nič kupovať alebo stavať. Ale žiadnu takú budovu sme nevedeli nájsť. Mali sme možno len materskú školu na sídlisku, ktorá bola malá. Sedeli sme potom ešte raz aj v trojici so županom Blanárom, aby sme našli niečo v rámci kraja, ale nenašli sme budovu, ktorá by bola vhodná.

Kedy ste takto rokovali?

V roku 2013 alebo 2014 sme o tom začali hovoriť. Toto sa odohrávalo, keď už som nebol poslanec. (Hrnčiar a Radoslav Procházka sa v júni 2014 po založení Siete vzdali mandátu, pozn. red.) Neskôr prevzal iniciatívu okresný úrad a jeho vtedajší prednosta. Chodila sem pani Saková a jej podriadení, robili tu obhliadky privátnych budov. Mali niečo vyhliadnuté v ZŤS, ale bolo to mimo centra a bol tam nejaký problém. Komplex Neografie, kde to nakoniec bude, je úplne v centre mesta. Mesto s tým malo dlhodobo problém, pretože tam denne chodili kamióny nakladať knihy, časopisy. Neografia si neskôr postavila nový areál a tento zostal prázdny. Ľudia sa často pýtali, čo s tým budeme robiť. Neskôr prišiel na mesto majiteľ predstaviť projekt, že tam vznikne obchodné centrum aj s kinom.

A vy ste v roku 2015 podľa Korzára povedali, že je to výborný nápad a že to podporujete. Čo sa zmenilo?

Áno. V Martine nie je žiadne obchodné centrum, ani multiplex a potešili sme sa. V Martine však bol oproti kostolu na námestí starý Prior. Keď jeho majitelia aj z daného článku zistili, čo sa chystá, prišli na mesto, že aj oni chcú urobiť veľké obchodné centrum. Obe firmy sa začali predháňať, pretože vedeli, že nemôžu byť dve obchodné centrá. Stavebné povolenie získali skôr majitelia Prioru, začali rekonštrukciu a teraz tam vzniká nové obrovské obchodné centrum.

Čo sa dialo ďalej?

Prišiel za mnou prednosta okresného úradu a povedal mi, či viem novinku, že sa ministerstvo vnútra dohodlo na tom, že odkúpia časť Neografie a že tam bude všetko. Ľudia sú z toho nadšení. Oproti mestskému úradu v centre vybavia všetko. Ministerstvo vnútra nás oslovilo, či vieme pomôcť s parkovaním, prebiehajú rozhovory a máme nejaké alternatívy riešenia. Predtým sme sa nezúčastnili na žiadnych rokoviach, ani sme nemali vplyv na ceny alebo na to, ako to prebehlo. Pre mesto je však super, že zmizne stará búda a vznikne administratíva, kde budú všetky inštitúcie.

Bol to výhodný obchod pre štát?

Keď OĽaNO vo štvrtok zvolalo tlačovú besedu, bol som vo Varšave. Začal som sa však zaujímať aj o čísla, pretože sa odvolávali aj na to, ako som bol kedysi nadšený z toho, že v danej budove bude obchodné centrum. Telefonoval som pánu Kaliňákovi, poslal mi materiál, z ktorého vyplýva, že cena, za ktorú to dostal, je 270 eur za štvorcový meter. Poprosil ma, či môžem aj ja preveriť, ako sa pohybujú ceny budov v meste. Zavolal som preto kamarátovi, s ktorým mám firmu, za koľko sa kupovala budova, v ktorej sídli naša firma. Kupoval to kedysi od Univerzity Komenského, v centre mesta pri mestskom úrade, pár krokov od Neografie a zaplatil v roku 2012 za štvorcový meter 460 eur. Rozpadnutá budova bez vyriešeného pozemku. Preto mi príde 270 eur za štvorcový meter lepšia cena.

Predsedom predstavenstva firmy Baducci, od ktorej Kaliňák budovu kupoval, je právnik Jána Počiatka. Čo si o tom myslíte?

Poznám z firmy Baducii Mareka Balka, ktorý je Martinčan. Sú traja spoločníci, vedel som, že to vlastnia, pochádzajú z Martina a majú viaceré developerské projekty. Na jednej strane sme asi naozaj taká malá krajina, že sa každý s každým pozná, aj teraz to tak zapadá, že na druhej strane to môže vyvolávať otázniky, ale ten Martin poznám, viem, aké sú tu budovy a som presvedčený, že za 270 eur nekúpite v centre mesta plochu. Je to normálna 5-poschodová budova, žiadna rozpadnutá hala. Viem, že teraz chce z toho každý urobiť škandál.

Je to už tretia zámenná zmluva. Štát za budovy Neografie zaplatil 3,5 milióna eur a ešte dal firme Baducci aj budovu obvodného úradu. Prečo sa štát najprv nepokúsi svoj majetok transparentne predať? Prečo pristupuje k zámennej zmluve?

Detaily neviem. Neviem, nakoľko sú to relevantné informácie.

Dali im 3,5 milióna eur a budovu obvodného úradu, ktorú si teraz prenajímajú, kým sa Neografia nezrekonštruuje.

Nemôžem sa vyjadrovať k procesom, ktoré urobili, ani týmito informáciami nedisponujem. Môžem sa len ako primátor vyjadriť k tomu, ako to prebiehalo. Viem povedať, že možno na zelenej lúke niekde na periférii mesta by to bolo za inú cenu, ale byť úplne v najužšom centre, je výborné. Ako keby bolo klientske centrum v Bratislave na Námestí SNP. Je to úplne najlukratívnejšia poloha.

Nezdá sa vám však z hľadiska transparentnosti lepšie pokúsiť sa akýkoľvek majetok štátu najprv predať a až potom prípadne zamieňať?

Nemôžem sa vyjadrovať k tomu, prečo to neurobili, aké mali výpočty. Z hľadiska transparentnosti máte asi pravdu, ale nevylučujem, že efekt pre štát by bol iný, drahší.

Alebo aj lacnejší. Firma Baducci vraj kúpila areál Neografie za oveľa nižšiu cenu, ako to neskôr predala vnútru. To vám nie je podozrivé?

Neviem detailné čísla, viem, že bolo zverejnené, že Kaliňák kupoval tritisíc štvorcových metrov, on povedal, že 13-tisíc, ale pre mňa je relevantný údaj, že to je 270 eur za štvorcový meter.

Každý obchod s nehnuteľnosťou je úplne iný. Cena za štvorcový meter môže byť z viacerých dôvodov rozdielna. Baducci tiež v blízkosti predala inú podobnú nehnuteľnosť za 2 milióny eur, teda za oveľa menej ako získali od štátu.

Nedisponujem týmito informáciami, neviem, či tam neboli nejaké pohľadávky, môže tam byť x faktorov, do ktorých nevidíme. Keby šlo o mestskú budovu, viem odpovedať, neviem sa však vyjadriť k obchodnému vzťahu dvoch firiem.

Je to už tretia podozrivá transakcia a zase z nej profitujú len známi ministra Kaliňáka.

Môže to tak vyzerať, ale v tomto budem nekompromisný, pretože je to dobrá cena. Absolvoval som niekoľko telefonátov, pretože samého ma to zaujímalo. Je to megavýhodná cena.

Nie je to podľa vás dôvod na odchod Kaliňáka z funkcie?

Budem prvý, ktorý sa pri martinskom areáli postaví za túto transakciu. Považujem to nielen za výhodné pre štát, ale aj pre mesto. Hovorím to úplne vážne.

Pri inej zámene týkajúcej sa bývalej budovy Ikea v Bratislave Úrad pre verejné obstarávanie vyhlásil, že ministerstvo vnútra porušilo zákon. Ani preto by minister nemal odísť?

Zachytil som, že ministerstvo sa obráti na súd. Videl som tlačovú besedu Roberta Kaliňáka, kde celú sumu vysvetľoval a že suma, ktorá bola zaplatená navyše, bolo súčasťou interiéru, ktorý sa musel dovybaviť. Mne to vysvetlenie stačí.

Video: Kaliňák: Nájdite mi lepšiu budovu
Autor: Martina Koník

To, že v susednom objekte opäť figuruje niekto známy Kaliňákovi – Marek Turčan, si opäť vysvetľujete tým, že Slovensko je malé?

To už neviem posúdiť. Je to priveľa náhod a okolností, ale v tejto chvíli by som sa radšej pozeral na ekonomiku. Neviem, prečo je to tak. K Bratislave sa neviem vyjadriť.

Nie je podozrení voči Kaliňákovi už naozaj priveľa?

Dostali sme sa do situácie, keď sa na Roberta Kaliňáka tak poľuje, že všetko, čo urobí, povie, musí byť klamstvo, kšeft, obchod. Ministerstvo vnútra urobilo veľmi veľa transakcií, nákupov. Ak by sa chcelo, vo všetkom by sa vedelo nájsť spochybnenie. Zrejme sa to aj robí. Kriminalizujú sa aj také veci, na ktoré nie je dôvod, napríklad to, čo sa deje v Martine. Sme koaliční partneri a nikdy by som si nedovolil odporúčať koaličnému partnerovi niečo cez médiá. Každý si sám musí v sebe spracovať situáciu. Ten tlak je veľký, vidím, že to už prechádza do osobnej nenávisti a Igor Matovič kriminalizuje úplne všetko, aj veci, na ktoré nie je dôvod. Viem možno sčasti pochopiť ministra vnútra, že ak by urobil nejaké závažné rozhodnutie, dal by Matovičovi v niečom za pravdu a dal by návod, ako kriminalizovať neskôr niekoho iného.

O prvej zámene, z ktorej profitovala manželka Martina Kuruca, ktorý chodí na poľovačky s Bašternákom, informoval týždenník Plus 7 dní. Na to, že Kaliňák porušil zákon pri starej budove Ikea, kde sa pohybuje Turčan, upozornil Miroslav Beblavý. Matovič informoval až o tretej zámene, kde figuruje Počiatkov právnik. Ako keby Kaliňák so štátnymi budovami narábal tak, že z toho majú profit ľudia jemu blízki.

Matoviča som spomenul, lebo nepovažujem za korektné, akým spôsobom podal informácie ohľadom budov v Martine. Na tomto príklade vidím, že sa snažili navodiť situáciu, ktorá nie je pravdivá.

Sám však nemáte všetky informácie a neviete to asi úplne objektívne posúdiť. Podstatná otázka je, prečo sa nerobia súťaže, ale sa robia zámenné zmluvy. 

Neviem to posúdiť, ale pre mňa sú relevantné názory súdnych znalcov a nie realitných maklérov.

Minister kultúry Marek Maďarič povedal, že on by ten tlak, čo Kaliňák, už dávno nevydržal. Vy by ste ho vydržali?

Neviem, či by to vydržala moja rodina. Ten tlak je obrovský.

Dali by ste Robertovi Kaliňákovi za zámenné zmluvy kyticu, ako to navrhuje premiér Robert Fico?

S ministrom vnútra mám pozitívnu skúsenosť. Urobil veľa pre samosprávy, pre hasičov, veci, s ktorými denno-denne prichádzam do styku, preto naňho nemôžem povedať nič zlé.

Ani pre kauzu Bašternák?

Som rád, že sa začalo v kauze Bašternák konať. Som presvedčený, že Bašternák by mal pykať, ak sa potvrdia podozrenia voči nemu. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie