Denník N

Koalícia ťahala rokovanie parlamentu do polnoci, šéfa NKÚ nechali čakať takmer tri hodiny

Foto – TASR
Foto – TASR

Opozícia tvrdí, že sa koaličným poslancom nechce chodiť v piatok do práce, za rozhodnutím rokovať vo štvrtok do noci však mohla byť aj obava, že by Národnú radu mohla ovládnuť menšina.

Koalícia v parlamente vedenom Andrejom Dankom (SNS) okrem nočných rokovaní o odvolávaní ministrov a o nepríjemných témach vo štvrtok spustila novinku – nočné rokovanie na riadnej schôdzi a k bodom, ktoré si na ňu sama zaradila. Vo štvrtok až do polnoci, namiesto do 19.00 h., rokovala o správe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím.

Na záver dňa prelomila hlasovaním prezidentovo veto z popoludnia, ktoré sa týkalo výstavby diaľnic na ešte nevyvlastnených pozemkoch.

Šéf NKÚ Karol Mitrík, ktorý je podľa protokolu jedným z najvyšších ústavných činiteľov, mal podľa pôvodného plánu so svojou správou vystúpiť v piatok. Do parlamentu ho však zavolali na štvrtok a v budove čakal takmer tri hodiny, kým prišiel na rad.

Ešte neskôr sa dostala k rečníckemu pultu komisárka pre zdravotne postihnutých Zuzana Stavrovská, ktorá dohovorila až pred polnocou.

Predseda parlamentu Danko pritom po nástupe do funkcie hovoril o zvýšení kultúry.

Vysvetlenie nepoznajú

„Nevysvetlil nám to nikto. Bolo to iba na poslaneckom grémiu, kde aj Andrej Danko povedal, že on už nemieni zajtra prísť do parlamentu a že je šanca, že to celé odrokujeme vo štvrtok,“ hovorí podpredsedníčka parlamentu zo SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Tvrdí, že koalícia chcela pôvodne schôdzu prerušiť vo štvrtok okolo ôsmej či deviatej večer a pokračovať v piatok ráno. „Nechápem, prečo to muselo prebiehať takto pod úroveň, keď na to nebol absolútne žiaden dôvod, okrem toho, že koalícia nechcela prísť v piatok do práce. Schôdza bola plánovaná do konca budúceho týždňa,“ tvrdí Nicholsonová.

Poslankyňa Veronika Remišová z klubu OĽaNO vraví, že Danko neoznámil poslancom žiaden dôvod, prečo by schôdza mala trvať necelé dva týždne, keď bola plánovaná na tri. „Neviem ani o žiadnom rozumnom dôvode, prečo sme o takých dôležitých veciach mali rokovať do polnoci.“

Hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková hovorí, že ich o možnom posune informovali od pondelka a zdôvodňovali to tým, že program schôdze prebieha pomerne rýchlo.

Taká bola dohoda

Podpredseda parlamentu zo Smeru Martin Glváč zdôvodňuje to, že sa rokovalo až do polnoci, tým, „že taká bola dohoda na grémiu“.

Podľa Nicholsonovej však koalícia najprv odhlasovala predĺženie rokovania a až potom grémium.

Glváč vraj presnejšie dôvody nepozná, no priznáva, že mohli byť za rokovaním do noci aj plánované služobné cesty poslancov či iné naplánované aktivity klubov.

Podľa Facebooku mesta Košice napríklad primátor mesta a poslanec parlamentu za Smer Richard Raši naobed, keď sa ešte v piatky v parlamente rokuje, na námestí tancoval štvorylku.

V skutočnosti však mohla byť za zvláštnym správaním poslancov obava, že koalícia nebude mať v piatok v parlamente dosť poslancov. Podľa informácií Denníka N totiž až šesť poslancov z koalície malo v ten deň nastúpiť do nemocnice, takže pokiaľ by do Národnej rady prišla celá opozícia, mohla by si odhlasovať, čo chce.

Túto teóriu čiastočne potvrdzuje ďalší podpredseda parlamentu zo strany Most-Híd, Andrej Hrnčiar. „Vieme, že niektorí poslanci nastupujú v piatok na hospitalizáciu. Bol to súhrn viacerých dôvodov,“ opisoval, prečo parlament rokoval vo štvrtok do polnoci.

Sám pri rozhodovaní o predĺžení rokovania nebol, cez deň bol na pracovnej návšteve Poľska a do Národnej rady prišiel aj večer.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie