Denník N

Depeche Mode sa vrátili do Bratislavy s lejakom, ale tento koncert bol najlepší a navyše tu strávili tri dni

Foto – Martina Mlčúchová
Foto – Martina Mlčúchová

Britské hviezdy opäť vystúpili na Slovensku. Pozrite si atmosféru večera na fotografiách.

Škoda, že nehrali o deň skôr, vtedy to mohol byť úplne ideálny open-air koncert. V piatok bolo totiž v Bratislave už takmer letné počasie, len silnejúci vietor k večeru naznačoval, že sa to zmení. Aj sa to zmenilo, a poriadne. Teplota výrazne klesla a vietor ešte viac zosilnel. Ale fanúšikom skupiny Depeche Mode to vôbec neprekážalo, hoci počas sobotňajšieho koncertu na štadióne Pasienky sa rozpršalo ešte viac ako pri jej návšteve Bratislavy v júni 2009.

Už pred koncertom sa začali nad štadión tlačiť mračná. No aj vďaka dažďu získal koncert atmosféru.

 

 

A kapela ľudí zahrievala.

Dobrý koncert však dobrým koncertom robí niečo iné než počasie. Okrem výkonu kapely najmä jej fanúšikovia. Britskí muzikanti ich majú na Slovensku stále dosť. Vlastne asi najviac zo všetkých svetových kapiel a žiadne iné veľké meno tu nekoncertovalo častejšie. Hoci tu hrali už v poradí piaty koncert za jedenásť rokov, opäť prilákal veľké publikum. Najväčší fanúšikovia dokonca na členov skupiny čakali aj pred hotelom Kempinski, kde boli ubytovaní. Depešáci dorazili na Slovensko už dva dni v predstihu v rámci Global Spirit Tour z Grécka, niekoľko dobre informovaných šťastlivcov získalo fotky z ich výjazdov do mesta aj s členmi kapely či dokonca čakali na letisku na prílet súkromného lietadla.

Depeche Mode objavili Slovensko v rámci svojich turné prvýkrát až v 21. storočí, no odvtedy sa sem vracajú pravidelne. Premiéru mali v roku 2006 a doposiaľ najviac ľudí – takmer 30-tisíc – sa na nich prišlo pozrieť v máji 2013. Rekord v sobotu večer nepadol, ale štadión Pasienky je už dávno zúfalo zastaraný, čo sa premieta aj do servisu pre návštevníkov. Takže dúfajme, že nabudúce už DM (a ďalšie veľké svetové mená) vystúpia inde.

Aký bol samotný koncert? S dažďom, s pesničkami z nového albumu Spirit v prvej časti a s najväčšími hitmi aj coververziou Heroes Davida Bowieho v druhej polovici. Diváci v predných radoch viac spievali s kapelou, tí vzadu zase viac tancovali. Setlist nebol prekvapivý – kto kapelu sleduje, očakával aj prídavok s Bowiem.

Čo zahrali DM v Bratislave

Going Backwards
So Much Love
Barrel of a Gun
A Pain That I’m Used To
Corrupt
In Your Room
World in My Eyes
Cover Me
Home
A Question of Lust (Acoustic)
Poison Heart
Where’s the Revolution
Wrong
Everything Counts
Stripped
Enjoy the Silence
Never Let Me Down Again

Prídavky
Somebody
Walking in My Shoes
Heroes
I Feel You
Personal Jesus

To sú slovenskí fanúšikovia DM v roku 2017.

Medzi divákmi nechýbali ani slovenskí muzikanti. Martin „Iso“ Krajčír z The Ills je najmä fanúšikom sólových projektov Martina Gora, ale nedal si ujsť ani koncert jeho domovskej kapely. Zlé počasie ani jemu neprekážalo. „Síce som sa cítil ako pri potoku, ale dážď tomu dodal atmosféru. Gahan spieval lepšie ako na všetkých ‚lajvkách‘, ktoré som počul. Pre mňa bola najsilnejším momentom večera pesnička Home.“ Jediné, z čoho bol trochu rozčarovaný, boli reakcie niektorých ľudí na predkapely.

Sobotňajší koncert Depeche Mode absolvoval s mamou, dokonca si spolu aj zatancovali s ostatnými divákmi. „Keď sa na moje prekvapenie spustila slušná tancovačka, tak sme sa pridali a ona mi len tak medzi rečou povedala, že keď bola tehotná na diskotéke, kde hrali Depeche, nikdy jej nenapadlo, že na nich bude o 33 rokov neskôr so synom naživo.“

Spokojný bol aj moderátor a muzikant Pavol Hubinák. „Škoda vetra, ale zvuk fantastický. Snáď prvýkrát pri Depeche Mode. Až teraz som mal pocit, že sú veľká štadiónová kapela. Bola veľká radosť sledovať Gahana, ako si to užíva, ale pre mňa bol najsilnejší moment, keď v publiku chlapík skypoval a spieval Everything Counts manželke ležiacej v nemocnici.“

Po koncerte nasledovala tradičná afterparty, pričom nebola jediná. V sobotu hral totiž v Bratislave aj ďalší známy Angličan Daniel Miller – zakladateľ kultového britského labelu Mute (ktorý objavil pre svet aj Depeche Mode) sa predstavil ako dídžej v Subclube.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie