Denník N

Tajný život bývalej Putinovej ženy: Vila pri Biarritzi, miliónový biznis v Moskve a mladý manžel

Pred prezidentskými voľbami v roku 2012 ešte chodieval Vladimir Putin na verejnosť spolu s manželkou Ľudmilou. Foto – TASR/AP
Pred prezidentskými voľbami v roku 2012 ešte chodieval Vladimir Putin na verejnosť spolu s manželkou Ľudmilou. Foto – TASR/AP

Po rozvode s ruským prezidentom Ľudmila Putinová zmizla z verejného priestoru. Investigatívni reportéri objavili jej biznis v centre Moskvy aj luxusnú vilu jej nového manžela.

Začiatkom leta roku 2013 sa televízny štáb, zrejme nie náhodou a nie z vlastnej iniciatívy, opýtal ruského prezidenta Vladimira Putina, prečo ich spolu s manželkou Ľudmilou vídajú tak málo na verejnosti. Prezidentský pár práve odchádzal z baletu La Esmeralda.

„Rozhodli sme sa, že nadišiel čas sa rozviesť,“ odvetil Putin na nezvyčajne osobnú otázku. A jeho žena to potvrdila: „Prakticky sa nestretávame. Každý z nás vedie svoj vlastný život.“

Putin o svojom súkromí rozpráva málokedy, mal problém vôbec potvrdiť, či manželom jeho dcéry Kateriny je miliardár Kirill Šamalov, ktorý po svadbe s ňou náhle zbohatol a dostal sa do rebríčka najbohatších ľudí v Rusku.

Oznámenie o rozvode Putinovcov pred televíznymi kamerami.

Teraz sa zdá, že jeho bývalej žene Ľudmile sa v tichosti a mimo dosahu televíznych kamier za posledné štyri roky celkom darilo. Investigatívni reportéri agentúry Reuters napríklad odhalili, že jej meno je spojené s nadáciou, ktorá vlastní v Moskve lukratívnu historickú nehnuteľnosť.

Za prenájom aristokratickej budovy známej ako Volkonského dom získava milióny dolárov.

Ľudmila Putinová (59)

  • S Putinom sa vzali ešte v roku 1983 – v časoch, keď bol agentom KGB vo východnom Nemecku. V roku 2013 oznámili rozvod.
  • Narodila sa v Kaliningrade v roku 1958.
  • Vyštudovala filológiu v Moskve.
  • Jej súčasným manželom je podľa ruských médií približne o 20 rokov mladší Artur Očeretnyj. 

„Budova bola renovovaná s pomocou Putinových známych, príjem z nájmu dostáva súkromná spoločnosť vlastnená osobou s rovnakým menom, aké mala Ľudmila Putinová za mladi,“ napísal Reuters. Je teda napísaná na Ľudmilu Alexandrovnu Škrebnevovú.

Medzi jej nájomníkmi sú napríklad dve štátne banky (VTB a Sberbank) a sídli tam aj jej vlastná nadácia CDIC.

Budova v centre Moskvy má svoje miesto aj v ruskej literatúre. Vlastnil ju dedo spisovateľa Leva Tolstého, generál Nikolaj Volkonskij, a tvoril v nej napríklad básnik Sergej Jesenin.

V minulosti budova prešla na ruské ministerstvo zahraničných vecí a za Putinovej éry sa podľa agentúry Reuters dostala do kontroly súkromného subjektu, až skončila v rukách CDIC.

VTB platí za nájom ročne dva milióny dolárov.

Keď sa novinári Reuters pýtali ruskej štátnej agentúry, ktorá má na starosti majetok štátu, ako došlo k prepísaniu budovy, nedočkali sa odpovede. Na otázky neodpovedal ani Kremeľ.

Ako to funguje u Putina

„Okolnosti zapadajú do vzorca v Putinovom Rusku, kde ľudia blízki prezidentovi profitujú z kontraktov, pôžičiek, grantov alebo majetkov štátnych firiem či subjektov, ktoré majú prepojenie na Kremeľ,“ píše Reuters.

Putinov nepriznaný zať Šamalov sa po utajenej svadbe s Katerinou Putinovou (Tichonovovou) stal miliardárom, keď získal veľký podiel v ruskej energetickej firme. Agentúra Reuters rovnako zistila, že Šamalov získal od Putinovho známeho v luxusnom francúzskom letovisku Biarritz pozemok.

Neďaleko Biarritzu sa zhodou okolností nachádza vila v štýle art deco, ktorej vlastníkom je Artur Očeretnyj (39), o 20 rokov mladší nový manžel Ľudmily Putinovej, ktorá si po ňom podľa ruského servera Sobesednik zmenila meno na Ľudmila Očeretná.

Fakt, ktorý Kremeľ nevyvrátil ani nepotvrdil – ako to už pri Putinovej rodine býva.

Očeretnyj bol šéfom „eventovej“ spoločnosti Art-Show Center, ktorá pripravovala akcie pre veľkých klientov ako Gazprom, Transneft či Putinovu stranu jednotné Rusko. Ako neveľmi úspešný podnikateľ vlastnil tri firmy – ani jedna z nich však už neexistuje.

Palác pre Ľudmilu

Minipalác zapísaný na meno Artura Očeretého objavil investigatívny medzinárodný projekt OCCRP, ktorý sa venuje organizovanému zločinu a korupcii. Cenu vily odhadol na sedem miliónov eur. „Nič v Očeretného pomeroch však nevysvetľuje, ako mohol prísť k takej prémiovej nehnuteľnosti,“ píše OCCRP.

Ani verejne deklarovaný majetok Putinovej, ešte ako manželky prezidenta, by to neobjasnil. V roku 2012, keď došlo ku kúpe vily, podľa OCCRP priznala zárobok 121-tisíc rubľov (3800 dolárov), rok predtým zárobok v hodnote 14-tisíc dolárov. V roku 2010 zase deklarovala úspory vo výške 2790-tisíc dolárov.

Ich spoločný majetok s Putinom: dva byty, garáž a tri autá uvádzal prezident ešte v roku 2015 vo svojom majetkovom priznaní.

Pred rokom sa v Panama Papers, ktoré odhalili ukrývanie miliárd dolárov v daňových rajoch, ukázalo aj meno Putinovho blízkeho priateľa. Violončelista Sergej Roldugin, ktorý nikdy neviedol veľký biznis, zrazu figuroval v spoločnostiach s miliardovým majetkom.

Dlho sa špekuluje, že skutočný majetok Putina a ľudí v jeho okruhu je oveľa vyšší, ako oficiálne priznáva. Keď opozičný líder Alexej Navaľnyj natočil video o utajenom bohatstve premiéra Dmitrija Medvedeva, vyprovokovalo to v mestách po celom Rusku obrovské protesty, ktoré sa skončili masívnym zatýkaním.

Takmer polovica Rusov by podľa nedávneho prieskumu privítala Medvedevovu rezignáciu.

„Vyzerá to ako happyend pre Ľudmilu. Okolnosti jej dlhého manželstva s Putinom neboli vždy pekné, hovorí sa, že citlivá Ľudmila zápasila s drsnejším manželom,“ napísal denník Washington Post.

Autorka Putinovho životopisu Natalia Gevorkianová o nej ešte pred rozvodom s Putinom povedala, že Ľudmila je ženou, ktorá milovala, ale nebola milovaná.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie