Denník N

Švédsko je hokejovým majstrom sveta. Favoriti na šampionáte nesklamali, Slováci áno

Švédi oslavujú majstrovský titul. Foto – ap
Švédi oslavujú majstrovský titul. Foto – ap

Švédi získali celkovo svoj desiaty titul, prvý od roku 2013. Víťazný gól strelil Bäckström.

Hokejisti Švédska sa stali majstrami sveta pre rok 2017, keď vo finále svetového šampionátu porazili Kanadu 2:1 po samostatných nájazdoch.

Švédi získali celkovo svoj desiaty titul, prvý od roku 2013. Víťazný gól strelil Bäckström.

Finále hokejových MS

Kanada – Švédsko 1:2 po nájazdoch (0:0, 0:1, 1:0, 0:0 – 0:1 )

Góly: 42. Ryan O’Reilly –  40. Hedman.
Víťazný nájazd: Bäckström

Výborný hokej bez gólov

Nedeľňajší finálový súboj v Lanxess aréne sa hral od úvodu vo vysokom tempe, napriek veľkému množstvu šancí na oboch stranách prelomil bezgólový stav až na konci druhej tretiny obranca Victor Hedman, ktorý v oslabení nahodeným pukom prekvapil brankára Calvina Pickarda. Vedenie Švédov zmazal v 42. minúte v presilovke z dorážky Ryan O’Reilly.

Vyrovnaný duel dospel napokon až do záverečného rozstrelu, v ktorom skórovali iba severania, rozhodujúci nájazd premenil Nicklas Bäckström.

Záverečné poradie neprekvapuje, Slováci sklamali

MS 2017 naplnili prognózy. Švédi, Kanaďania a Rusi boli už pred turnajom papierovo najväčšími adeptmi na medaily, čo sa len potvrdilo. Do nižšej divízie vypadli taktiež podľa očakávaní obaja nováčikovia – Taliansko a Slovinsko.

Celkové poradie majstrovstiev sveta takmer úplne odzrkadľuje rozloženie síl vo svetovom hokeji. Do štvrťfinále sa dostali tí, od ktorých sa to čakalo, medaily si taktiež podelili papieroví favoriti. S elitnou kategóriou sa opäť lúčia nováčikovia, Slováci tento rok skončili len tesne nad nimi.

  1. Švédsko

Švédi ukončili trojročné čakanie na medailu z vrcholného podujatia vo veľkom štýle. Na MS mali najlepší výber za posledné roky, najmä obrana hrala až na Erika Karlssona v olympijskom zložení.

Momentom turnaja však bol pre Švédov až príchod Henrika Lundqvista a Nicklasa Bäckströma. 35-ročný brankár dodal potrebnú kvalitu na brankárskom poste, kým center Washingtonu svojimi skvelými pasmi rozhýbal švédsky útok.

Práve dvojica skúsených hviezd rozhodla aj záverečné nájazdy proti Kanade – Bäckström ich gólom začal, Lundqvist zákrokom skončil.

Foto – AP
  1. Kanada

Kanaďania začali majstrovstvá sveta buď brať vážnejšie, alebo na ne chodia radšej ako v minulosti. Už tretí rok po sebe totiž mali na MS výber plný špičkových hráčov NHL a okrem krátkeho spomalenia pri prehre so Švajčiarmi podávali konštantné výkony.

Do tretice však zlato nezískali, vo finálových nájazdoch sa prejavili väčšie skúsenosti Švédov a najmä kvalita Lundqvista.

Foto – AP
  1. Rusko

Rusi skončili tak ako vlani na bronzovej pozícii. Opäť dokázali, že v súčasnosti sú tímom, ktorý dokáže poraziť každého okrem Kanady. Svojho odvekého rivala zdolali na veľkom podujatí naposledy na MS 2011 na Slovensku. Inak predvádzalo Rusko krásny kombinačný hokej a zaslúžene získalo medailu.

MS ukázali, že aj bez Malkina, Tarasenka a Ovečkina sa ruský hokej nemusí báť o svoju budúcnosť. Panarin, Kučerov, Gusev a ďalší by mohli byť pri tímovom poňatí hry v reprezentácii dokonca ešte úspešnejší.

Foto – AP/Martin Meissner
  1. Fínsko

Štvrté miesto je po priebehu turnaja pre Fínsko veľmi dobrým výsledkom. Fíni sa tento rok stretli s početnými ospravedlnenkami hráčov z NHL – zo skúsených borcov napokon prišiel len Valtteri Filppula. Napriek tomu Fínsko dokázalo šiestykrát z posledných siedmich účastí na MS postúpiť medzi štyroch najlepších.

V skupine pritom Fíni príliš nepresvedčili, s Francúzmi prehrali 1:5 a postúpili až zo štvrtého miesta.

V zápase turnaja však perfektným obranným výkonom znechutili hokej mladým Američanom a zaslúžene postúpili. Na lepšie než štvrté miesto to však Fínom nestačilo, kvalita medailistov bola tento rok vyššia.

Foto – AP
  1. USA

Ak by hral na MS každý tím otvorený hokej, boli by Američania možno vo finále. Na turnaji sa však našli dva tímy, ktoré pochopili, že proti takému talentovanému tímu je potrebné hrať defenzívnym systémom. Jedným z nich boli vo štvrťfinále Fíni, ktorí Spojené štáty úplne vypojili z hry a vyradili po výsledku 2:0.

Američania však aj tak patrili k najzaujímavejším tímom na MS a hrali pekný hokej. Víťazstvo 5:3 nad Ruskom patrilo k najkvalitnejším zápasom šampionátu.

Foto – AP
  1. Švajčiarsko

Švajčiari odčinili vlaňajšie sklamanie a s prehľadom postúpili do štvrťfinále. V skupine získali až 15 bodov a porazili Kanadu aj Česko. Vo vyraďovacej fáze sa však ukázal kvalitatívny rozdiel a Švajčiari podľahli Švédom.

Celkové šieste miesto je aj tak najlepším výsledkom Švajčiarov od zisku striebra v roku 2013. Úspech je o to cennejší, že Švajčiari hrali iba s troma legionármi a jedným hráčom z NHL.

Na turnaji našli viacero sľubných hokejistov do budúcnosti, v tíme mali až osem nováčikov na MS. Práve jeden z nich, Fabrice Herzog, sa dvoma gólmi postaral o švajčiarsky moment turnaja – obrat z 0:2 a víťazstvo nad Kanadou.

Foto – AP
  1. Česko

Výber Josefa Jandača neoslnil. Česi zo silných tímov zdolali len Fínsko, prehrali aj so Švajčiarmi a vo štvrťfinále vôbec nestačili na Rusko, ktorému podľahli 0:3. Neúspech je o to nepríjemnejší, že Česku nechýbalo príliš veľa špičkových hráčov, snáď len David Krejčí, Ondřej Palát alebo Tomáš Hertl.

Česi prežívajú najdlhšie čakanie na medailu od rozdelenia republík – naposledy sa tešili z bronzu na MS 2012. Z práve skončeného šampionátu si budú chcieť zapamätať azda len skvelý obrat z 0:3 proti Fínom.

Foto – AP
  1. Nemecko

Nemecko splnilo základný cieľ, no nezopakovalo senzačné štvrté miesto spred siedmich rokov. Začalo pritom úplne rovnako – prekvapivým víťazstvom nad Spojenými štátmi. Nemci už nehrajú tak obranne ako v minulosti a na ich hru sa pod Marcom Sturmom dá pozerať.

Po výhre nad USA síce stratili body proti Slovensku a Dánsku, no v rozhodujúcom zápase vydreli víťazstvo nad Lotyšskom. Najlepším momentom turnaja zostane gól Felixa Schütza 33 sekúnd pred koncom zápasu s Lotyšmi, ktorý pre Nemecko zachránil celé majstrovstvá.

Vo štvrťfinále už Nemci nemali šancu. V médiách sa síce hovorilo o tom, že Kanadu potrápili, no v skutočnosti sa hralo na jednu bránu – nemeckú.

Foto – AP
  1. Francúzsko

Francúzi už dávno nepatria medzi outsiderov a na postup do štvrťfinále pomýšľali aj na domácich MS. Urobili preň aj potrebné kroky – zdolali dva tímy, ktoré sa medzi osem najlepších napokon dostali (Fínsko a Švajčiarsko). O štvrťfinále ich však pripravila najmä prehra s Nórskom a strata bodu s Bieloruskom. Nebyť nich, mohli hrať medzi ôsmimi najlepšími namiesto Fínov. Práve proti Fínsku predviedli Francúzi svoj najlepší výkon. Dominantná výhra 5:1 je ďalším cenným víťazstvom tímu, ktorý v nedávnych rokoch porazil Rusko a Kanadu.

Na domácich MS sa s národným tímom rozlúčili dve ikony francúzskeho hokeja. Útočník Laurent Meunier hral za Francúzsko na 18 šampionátoch nižšej a elitnej divízie, brankár Cristobal Huet je zase prvým Francúzom, ktorý priniesol do krajiny Stanley Cup.

  1. Lotyšsko

Pobaltský tím odohral dobré, no nešťastné MS. V Kolíne malo Lotyšsko silné mužstvo, z kvalitných hokejistov im nechýbal takmer nikto. Lotyši zvládli súboje s Dánskom, Slovenskom a Talianskom za tri body, čo ich v hre o postup udržalo do posledného zápasu.

Štvrťfinále mali Lotyši na dosah dvakrát – najskôr stratili náskok proti Američanom, v rozhodujúcom zápase proti Nemcom ich o postup pripravil gól Schütza 33 sekúnd pred koncom.

Foto–  AP
  1. Nórsko

Nórsko si v Paríži odohralo svoj štandard. Stabilný účastník MS zdolal v riadnom hracom čase Francúzov i Slovincov a o body obral Čechov a Fínov. Proti Česku predviedli Nóri absolútnu obranu a ukázali, že aj hokej sa dá hrať na 0:0. Na viac než bod to však nestačilo, keďže v predĺžení rozhodol Kovář.

Pekným momentom pre nórsky hokej zostane vyrovnávajúci gól Fínom, ktorý dosiahli v záverečnom tlaku a získali vďaka nemu ďalší cenný bod.

  1. Dánsko

Dáni mali tento rok istotu záchrany, a tak mohli hrať uvoľnene. Ani jeden zápas však nevypustili a napokon vyhrali sedem bodov. Z NHL prišiel Dánom pomôcť len Nikolaj Ehlers a bol to práve on, kto sa postaral o prekvapivé víťazstvo nad Nemeckom. V predĺžení po dlhom nemeckom tlaku vyštartoval, ako keby predtým ani nebol minútu na ľade, prihral Reginovi, a ten rozhodol.

O rok sa MS budú hrať práve v Dánsku a pri predpokladanej účasti viacerých hráčov z NHL budú Dáni ešte ťažším súperom. Domácich MS sa však už nezúčastní Morten Green, ktorý sa rozhodol pre koniec v národnom tíme. Ak rátame aj nižšiu divíziu, odohral za Dánsko neuveriteľných 19 svetových šampionátov.

Foto – AP
  1. Bielorusko

Bieloruský hokej je v posledných rokoch v kríze. Na MS chodia Bielorusi už roky s viac-menej rovnakými hráčmi, ktorí postupne starnú a strácajú výkonnosť. Aj v Paríži sa Bielorusi dlho zahrávali so záchranou, no napokon zabrali v závere turnaja a hlavne zvládli zápas o všetko so Slovinskom.

Potrebu generačnej obmeny signalizuje aj nečakaný ťah trénera Davea Lewisa, ktorý v poslednom zápase proti Nórom nechal na tribúne oboch bratov Kosticynovcov.

  1. Slovensko

Na MS boli už len dva horšie tímy ako Slovensko. Výsledkovo i herne. Slováci odohrali prvé majstrovstvá sveta bez výhry v riadnom hracom čase a získali dosiaľ najmenej bodov, iba štyri. V elitnej kategórii ich udržali utrápené dva body proti Taliansku a skutočnosť, že Taliani už v žiadnom zápase nebodovali.

Momentom turnaja je nezahratie hymny po jedinom slovenskom víťazstve. Slováci sa tak na MS udržali bez toho, aby počuli svoju hymnu, čo je asi taký istý zábavný fakt, ako keď ich futbaloví kolegovia vyhrali najdôležitejší zápas histórie nad Poľskom bez strely na bránu.

Foto – TASR
  1. Slovinsko

Slovinci začali turnaj skvelým návratom do zápasu so Švajčiarskom, v ktorom zmazali štvorgólový náskok a nakoniec vybojovali bod. Sympatický výkon z prvého zápasu však už nezopakovali a ďalšie body nepridali. V žiadnom zo zápasov sa nedočkali kvalitného výkonu brankára a dostali najviac, až 36 gólov.

Do nižšej divízie ich poslala prehra 2:5 v priamom súboji o záchranu s Bieloruskom. Škvrnou na účasti Slovincov je primitívny skrat Žigu Jegliča zo zápasu so Švajčiarskom, v ktorom korčuľou kopol protihráča do oblasti krku.

  1. Taliansko

Taliani hrali od prvého zápasu hokej súci na zostup do nižšej divízie. Jedine Slováci ich slabú hru nedokázali využiť na trojbodové víťazstvo a dovolili im, aby mohli hrať o záchranu až do posledného zápasu.

Proti Dánom však nepredviedli nič a zaslúžene vypadávajú. Pamätným momentom zostane posledný, 32. utŕžený gól, ktorý si do vlastnej prázdnej brány strelil nešťastník Egger.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie