Denník N

Trump si môže overiť na mieste svoju teóriu, že konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi nie je zložitý

Donalda Trumpa víta izraelský premiér Benjamin Netanjahu, za nimi prezident Rueven Rivlin. Foto – TASR/AP
Donalda Trumpa víta izraelský premiér Benjamin Netanjahu, za nimi prezident Rueven Rivlin. Foto – TASR/AP

Americký prezident po Saudskej Arábii priletel do Izraela. Všetci ministri dostali od premiéra Netanjahua príkazom privítať ho.

Keď izraelskí predstavitelia videli, s akým luxusom a úctou obklopili Donalda Trumpa v Saudskej Arábii, rozhodli sa urobiť pár zmien v jeho programe.  Všetko smerovalo k tomu, aby sa Trump cítil „vítaný a milovaný“.

Na letisku v Tel Avive sa mal pôvodne po krátkom zvítaní presunúť do helikoptéry a odletieť do Jeruzalema. Namiesto toho mu pripravili malý ceremoniál s prejavmi. Aj to však bolo málo v porovnaní so šou, čo mu pripravili na letisku v Rijáde.

Izraelskú časť prvej Trumpovej zahraničnej cesty navyše sprevádzal vládny spor, keď premiér Benjamin Netanjahu nakričal na ministrov, čo neplánovali prísť na letisko vítať amerického prezidenta, a nariadil, že tam musia byť. Všetci do nohy.

Táto „vtipná príhoda z prípravy Trumpovej návštevy“ len ukazuje na mieru nervozity, úzkosti a očakávaní, ktoré jeho príchod do Izraela sprevádzali. Pritom to malo byť také jednoduché a hladké. Trump sa v predvolebnej kampani označoval za priateľa Izraela.  Povedal, že nebude váhať s presťahovaním americkej ambasády do Jeruzalema, živil protimoslimské nálady, chválil sa židovskou rodinou svojej dcéry a o Izraeli rozprával ako o inšpirácii v bezpečnostnej oblasti.

Medzi mnohými Izraelčanmi, a celkom určite v súčasnej vládnej koalícii, bol tiež silne prítomný pocit, že nech už bude prezidentom ktokoľvek, nemôže to byť také zlé ako za Obamu. To, že napokon vyhral republikán Trump, brali ako bonus.

Zmätkár alebo mierotvorca?

Čím viac sa však blížila Trumpova návšteva v Izraeli, tým viac bolo zrejmé, že prezident nebude tak bezvýhradne proizraelský, ako sa snažila Netanjahuova vláda prezentovať.

Američania začali signalizovať, že Trump neoznámi presun ambasády do Jeruzalema, jeho ľudia odmietali, aby ho pri návšteve Múra nárekov sprevádzal Netanjahu, dokonca Izraelčanom povedali, že múr nie je „ich“, lebo sa nachádza v anektovanom východnom Jeruzaleme.

Izraelčania boli zase sklamaní z toho, že Trump si naplánoval na prehliadku Pamätníka a múzea holokaustu Jad Vašem len 15 minút, hoci neskôr jeho tím pridal ešte štvrťhodinu. Dobre nerezonovali ani špekulácie, že Trump Rusom poskytol minulý týždeň informácie, čo by mohli ohroziť zdroj izraelských tajných služieb v Dáiši.

Zmätky, nedorozumenia a zrejme aj naschvály, ktoré si robili izraelský a americký tím, však môžu byť len odpútavaním pozornosti od podstaty Trumpovej návštevy v Izraeli a aj na palestínskych územiach. Tou je to, či predstaví nejaký životaschopný a v krátkom čase (jeden rok) dosiahnuteľný mierový plán, alebo oznámi obnovenie izraelsko-palestínskych rokovaní.

Ako veľmi ustúpi Izrael?

V Izraeli sa špekuluje, že by mohol vládu tlačiť k pozastaveniu výstavby v osadách na okupovanom palestínskom území. To, že izraelská vláda v nedeľu schválila balík opatrení smerujúcich k zlepšeniu pomerov na západnom brehu, sa dá vnímať ako signál, že je pripravená na ústupky.

Zostava Netanjahuovho kabinetu je však taká, že ďalšie by už nemuseli prejsť.

Izraelčania a rovnako aj Palestínčania, na rozdiel od predchádzajúcich amerických prezidentov, tápu pri čítaní Trumpových krokov. Chápe komplexnosť celého konfliktu? Je dobre alebo zle, že je oportunista a nemá žiadnu ideológiu, a teda ani žiadne predsudky? Kedy ho treba brať vážne? Môže niekto ako jeho zať Jared Kushner, čo nemá prakticky žiadnu skúsenosť s diplomaciou v tomto regióne, dosiahnuť viac ako profesionálni diplomati?

Samotný Trump tvrdí, že konflikt nie je až taký zložitý, ako si ľudia mysleli.

Nielen regionálni hráči a svetoví vyjednávači hovoria presný opak.  Trump sám však nemá jasno ani v tom, či by mali byť v budúcnosti dva štáty, alebo len jeden štát, alebo svoj názor jasne nepovedal. V Izraeli a na palestínskych územiach sa bude pohybovať po miestach, ktoré sú predmetom územných aj náboženských sporov, a počúvať protichodné príbehy. To by mohlo jeho presvedčenie o „nekomplikovanosti“ celého sporu zmeniť.

Navyše je politicky oslabený pre domáce problémy, ktoré sa len rozširujú. Aj preto sa nedá predpokladať, že prvé, čo urobí po návrate do Washingtonu, bude to, že začne riešiť Blízky východ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie