Denník N

Psychopati v politike

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Už nestačí len rozoberať názory politikov, ale skúmať aj to, či sú normálni.

„Ten muž je monomaniak, ktorý vidí sám seba ako Ježiša na kríži, Prométea pripútaného ku skale, martýra, hrdinu, ktorý sám holými rukami bojuje proti obrovskej presile. „Keby zabíjal myš, premenil by ju na draka.“ Takto písal v roku 1940 o Hitlerovi George Orwell a so svojou typickou jasnozrivosťou videl, že civilizáciu môže zničiť jedna jediná chorá myseľ.

Po porážke šialenca trval povojnový Západ na tom, že psychológia do politiky nepatrí, lebo demokratickí politici sú racionálne bytosti, muži a ženy bez vlastností, pre ktorých sú podstatné len záujmy ich voličov a záujmy štátu. Až prišiel Donald Trump.

Americké noviny sú odrazu plné komentárov o tom, že Trump je infantilný muž, teda dieťa, ktoré nikdy nedospelo, že je to psychopat a notorický klamár, ktorý nedokáže rozoznať lož od pravdy, človek, ktorý vníma život ako nekončiaci súboj predátorov a on je najväčším z nich len preto, lebo doteraz všetkých nepriateľov nemilosrdne zničil.

Tento muž s atómovým kufríkom nie je normálny, lebo nedokáže rozoznať realitu od utkvelej predstavy o sebe a o svete. Americké inštitúcie sa ho snažia brzdiť, lenže americká ústava nepredpokladala, že najmocnejšieho úradu na svete sa zmocní chorá myseľ.

Americká skúsenosť s Trumpom nás vrátila do reality, ktorú sme dlho – aj z politickej korektnosti, keď sa v liberálnej demokracii nepatrilo pochybovať o duševnom zdraví politikov – odmietali vidieť. Psychopati boli pritom vždy spolutvorcami dejín a my na Slovensku o tom vieme svoje, zažili sme to v 90. rokoch.

Slovenská politika sa aj v reakcii na prejavy chorej mysle Vladimíra Mečiara zaplnila po jeho porážke pragmatikmi, ktorí boli síce často cynickí a skorumpovaní, ale blázni to neboli. Lenže príchodom fašistov do parlamentu sa uvoľnili stavidlá racionality a jazyk slovenských politikov – vládnych aj opozičných – sa začína vymykať normám. Je to veľmi nebezpečné, lebo ak sa z politiky vytratí rozumný jazyk, voliči stratia návod, podľa ktorého môžu rozoznať psychopata.

Vidíme to v Česku. Brutálny jazyk Miloša Zemana a Andreja Babiša, ktorý sa vymyká všetkým normám racionality (o slušnosti ani nehovoriac), presiakol verejnou debatou natoľko, že výrazne oslabil schopnosť mnohých českých voličov rozpoznať chorobnosť mysle týchto politikov.

Súdiac podľa prieskumov americkej verejnej mienky by sa dnes už Donald Trump do Bieleho domu nedostal, lenže už je neskoro. Pre nás by mohla byť americká skúsenosť s Trumpom poučením, že politik, ktorý rozpráva jazykom zúrivého psychopata, to nerobí preto, aby sa zapáčil voličom nahnevaným na pragmatikov, ale preto, lebo psychopatom naozaj je.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie