Denník N

Samovražedný atentátnik útočil na koncerte v Manchestri, medzi 21 obeťami sú aj deti

Foto – AP
Foto – AP

Priebežne aktualizujeme. Polícia zisťuje, či bol útočník súčasťou niektorej z teroristických sietí. V multifunkčnej hale koncertovala speváčka Ariana Grande, populárna najmä medzi tínedžermi.

Dvadsaťdva mŕtvych vrátane detí si vyžiadal v noci nadnes teroristický útok na koncerte v anglickom Manchestri. Za útokom stojí samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil vo vstupnej hale a pri útoku tiež zahynul.

Či páchateľ konal sám, alebo bol členom nejakej teroristickej skupiny, polícia zatiaľ nevie. Jeho totožnosť už poznajú, no zatiaľ ju nemôžu oznámiť, uviedla premiérka Theresa Mayová. Podľa nepotvrdených informácií BBC je atentátnik buď Brit, alebo v Británii žil.

Polícia doteraz v súvislosti s útokom zadržala jedného človeka. Ide o 23-ročného muža, ďalšie podrobnosti neuviedla a uskutočňuje razie v oblasti.

V multifunkčnej hale Manchester Arena vystupovala americká speváčka Ariana Grande, podľa svedkov bolo na jej koncerte medzi 20-tisíc ľuďmi mnoho detí.

Ide o najhorší útok v Británii od júla 2005, keď štyria islamisti zabili v metre a v autobuse 52 ľudí.

V Spojenom kráľovstve už dlhší čas platí štvrtý stupeň protiteroristickej pohotovosti, najvyšší je piaty.

Britské politické strany v reakcii na incident prerušili kampaň pred predčasnými voľbami vypísanými na 8. júna.

Explózia hneď po koncerte

Fanúšikmi 23-ročnej Ariany Grande sú zväčša tínedžeri a tomu zodpovedalo aj zloženie publika jej koncertu. Mladšie deti tam boli v sprievode rodičov, staršie už samy alebo s kamarátmi či súrodencami. Speváčka, ktorá je v poriadku, na Twitteri napísala, že je „zlomená“ a že nemá slov.

Výbuch nastal vo verejnom priestore haly mimo koncertnej sály po 22:30 miestneho času (23:30 nášho času) krátko po tom, čo sa koncert skončil.

„Boli sme na ceste von, a keď sme stáli priamo pri dverách, došlo k silnej explózii,“ povedala agentúre Reuters jedna z účastníčok koncertu. „Bol chaos. Všetci bežali a kričali a snažili sa dostať preč,“ dodala.

Gary Walker z Leedsu čakal na chodbe s manželkou na dcéru, ktorá bola na koncerte. „Počuli sme znieť poslednú pesničku a potom náhle bol obrovský záblesk, rana a dym. Cítil som bolesť na nohách a chodidlách. Otočil som sa k manželke, ktorá stála vedľa mňa – povedala, že si musí ľahnúť. Mala ranu na bruchu a možno zlomenú nohu. Ja som mal nejakú dieru na päte, kde mám malú črepinu. Bol som prekvapený, že som obišiel takto ľahko,“ povedal pre BBC.

Vysokoškolák Sebastian Diaz (19) pre portál opisoval chaos, aký nastal na mieste. „Ariana Grande práve skončila svoju poslednú pesničku, keď prišla veľká rana. Videl som bežiacich a inštinkt mi kázal bežať tiež. Skončili sme v chodbe, ktorá bola slepá ulička. Bolo to hrozné. Našiel som hlavné dvere a ľudia všade plakali. Aj po návrate do hotela som videl plačúcich ľudí, boli na mobiloch,“ dodal pre BBC.

Video: Chaos po koncerte
Zdroj: YouTube/CHauserable

Sťažnosti na bezpečnostné opatrenia

Niektorí návštevníci po útoku kritizovali bezpečnostné opatrenia počas koncertu.

„Prehliadka bola skôr nulová. Jediné, čo ich zaujímalo, bolo to, aby sme nemali vodu. Tašky nekontrolovali, ani sa do nich nepozreli,“ povedala pre Rádiožurnál Českého rozhlasu Češka Nikola Trochtová.

„Posledné tri razy, čo som bola na koncerte v Manchester Arena, mi nekontrolovali batoh, hoci som ho mala na chrbte,“ dodala podľa denníka Independent na Twitteri jedna návštevníčka.

Spoločnosť, ktorá prevádzkuje najväčšiu halu v Británii, sa bráni. „Batohy nie sú povolené. Nápoje sa ľuďom berú. Kto vstupuje do arény, musí prejsť veľmi prísnou bezpečnostnou prehliadkou,“ povedal pre New York Times Wes Westley, prezident spoločnosti SMG, ktorá prevádzkuje arénu.

Portál Bustle dodal, že k útoku prišlo pri východe z koncertnej sály, na chodbe, ktorá spája halu so železničnou stanicou. Mala do nej prístup verejnosť a čakalo tu množstvo rodičov.

Politici: Najzbabelšia forma terorizmu

Halu v Manchestri otvorili v roku 1995 a má kapacitu 21-tisíc miest. Železničnú stanicu neďaleko haly po správach o explózii evakuovali a dopravu prerušili. Očakáva sa, že vlaky nebudú premávať ani v utorok. Manchesterská polícia zriadila na miestnom futbalovom štadióne podporné stredisko pre obete útoku. Na internete sa objavili výzvy na darovanie krvi.

Premiérka Mayová po dopoludňajšom zasadnutí vládneho výboru COBRA, ktorý sa zaoberá mimoriadnymi situáciami, prisľúbila dôkladné prešetrenie útoku a potrestanie všetkých prípadných vinníkov. Vo vyhlásení označila atentát za „desivý“.

Incident odsúdilo mnoho svetových štátnikov. „Najzbabelšia forma terorizmu opäť udrela, terčom sa stal – rovnako ako v Paríži pred viac ako rokom – koncert,“ uviedol francúzsky premiér Édouard Philippe s odkazom na teroristický útok na parížsky klub Bataclan v novembri 2015.

Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa sú páchatelia „zlí stroskotanci“, teroristi, ktorých je potrebné „navždy vypudiť z našej spoločnosti“. Ich ideológiu, ktorú označil za „podlú“, je nutné „úplne vyhladiť“.

„Som zhrozený týmto chorým a zbabelým útokom proti mladým ľuďom v Manchestri,“ uviedol prezident Andrej Kiska. Britskej kráľovnej poslal sústrastný telegram: „Slovenská republika stojí po boku Spojeného kráľovstva a spojencov v boji proti globálnej hrozbe terorizmu a všetkým formám extrémizmu.“

Premiér Robert Fico v sústrastnom telegrame britskej premiérke uviedol: „Vláda Slovenskej republiky najostrejším možným spôsobom odsudzuje tento zbabelý teroristický čin namierený proti nevinným ľuďom a popierajúci všetky normy humánnosti.“

Foto – AP
Foto – AP
Foto – AP

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Manchestri

Svet

Teraz najčítanejšie