Denník N

Z malej konferencie je celosvetové fórum. Na Globsec prídu lídri EÚ, Balkánu aj Trumpovi poradcovia

Foto – Globsec
Foto – Globsec

V Bratislave sa v piatok začína 12. ročník konferencie Globsec. Jej účastníci budú diskutovať nielen o politike, ale aj o vplyve technológií na spoločnosť.

Začínali ako malé diskusné fórum v regióne, ktorý nikdy nebol hlavnou destináciou medzinárodných politických špičiek a expertov. Globsec však postupne pomohol tento pohľad na Bratislavu zmeniť a dnes je z neho jedna z najväčších mezinárodnopolitických konferencií na svete.

Vo svete sa radí medzi top päťku, ak berieme do úvahy počet VIP hostí (prezidenti, premiéri a ministri) a mediálne výstupy; v Európe je v prvej trojke.

Chýbajú kongresové priestory

Organizátori sa snažia aj naďalej pracovať na tom, aby konferencia rástla a zlepšovala svoju reputáciu, no upozorňujú, že Bratislava má svoje limity.

Už pred niekoľkými rokmi sa objavil prvý kľúčový problém – hlavné mesto nemá adekvátne kongresové priestory.

V meste, ktoré už niekoľko rokov zažíva stavebný boom, sú pre investorov prioritou iné projekty – zväčša tie, ktoré prinášajú istú a rýchlu návratnosť investícií.

Kongresové centrum medzi ne nepatrí. Prezident a zakladateľ Globsecu Róbert Vass však hovorí, že s tým, ako sa konferencia zväčšuje (tento rok bude napríklad prebiehať na dvoch paralelných pódiách) a narastá počet účastníkov, sa zvyšujú aj nároky na zázemie.

„Ak chce byť Bratislava moderným mestom, musí mať kongresové priestory, pretože potom nie je schopná hostiť väčšie udalosti a všetko sa presúva do Viedne a inam. Musí to byť nielen stratégia súkromného sektora, ale aj Bratislavy a krajiny,“ myslí si Vass.

„Keď idete za tými najväčšími hráčmi, často je Bratislava pod ich radarom,“ hovorí Vass o tom, že Bratislava ešte stále nie je vnímaná ako lokalita, kde sa robia veľké politické rozhodnutia a konajú kľúčové stretnutia lídrov. Organizátori Globsecu preto musia vynaložiť viac úsilia na to, aby sem dôležitých hráčov dostali.

Mimoriadne úsilie si vyžaduje aj zabezpečenie udržateľného financovania podujatia. Vass hovorí, že na Slovensku nie je tradíciou, aby domáca podnikateľská elita podporovala takýto mimovládny projekt, hoci ten buduje pozitívny imidž a reputáciu krajiny.

„Takto komplexný projekt nemôže byť iba v záujme mimovládky alebo štátu, ale mal by mať podporu aj podnikateľských elít a širšej spoločnosti, ktorým záleží na tom, v akej krajine žijeme, kam patríme a ako nás vníma zahraničie,“ dodal Vass.

Vykrytie všetkých výdavkov zostáva preto naďalej náročné aj napriek tomu, že Globsec má záujem o dlhoročnú spoluprácu s partnermi z rôznych sektorov. Iba diverzifikované zdroje financovania totiž umožňujú zachovať si nezávislosť a nestrannosť, ktorá je v tomto prípade veľmi potrebná.

Nejde však len o logistiku a financie. Ak chce Bratislava pokračovať vo svojom rozvoji, mala by podľa Vassa popracovať aj na intelektuálnych kapacitách.

V hlavnom meste momentálne chýba univerzita, ktorá by patrila medzi tie najlepšie nielen v stredoeurópskom regióne, ale aj v rámci Európy. Okrem toho je podľa Vassa rizikom pre konferenciu a podobné podujatia aj relatívne nepredvídateľná geopolitická situácia v strednej Európe.

Kto príde tento rok?

26. až 28. mája bude v Bratislave už 12. ročník konferencie. Prídu naň viaceré veľké mená z domácej aj svetovej politickej scény – prezidenti Slovenska a Poľska, prezidentky Estónska a Chorvátska, niekoľko premiérov a ministrov zahraničných vecí, poradcovia Bieleho domu a senátori, vysokí predstavitelia NATO aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

Práve Tuskova návšteva je veľmi dôležitá. Po tom, čo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predstavil svojich päť scenárov budúcnosti EÚ, Slovensko dalo jasne najavo, že chce byť v jadre integrácie.

V panelovej diskusii sa Tusk bude so slovenským premiérom Robertom Ficom a jeho českým kolegom Bohuslavom Sobotkom rozprávať o budúcnosti Európskej únie a o tom, čo by mohla viacrýchlostná Európa znamenať pre stredoeurópske štáty.

Okrem toho sa tento rok paralelne s hlavnou konferenciou prvýkrát uskutoční aj takzvané Future Forum. Jeho účastníci budú diskutovať hlavne o tom, ako technológie menia svet aj bezpečnostné prostredie a čo nás čaká s príchodom 4. priemyselnej revolúcie a umelej inteligencie.

Hoci na konferenciu prichádzajú hlavne politici a experti na bezpečnosť, Róbert Vass hovorí, že podujatie je viac ako len stretnutím lídrov z celého sveta. Globsec vidí ako príležitosť na budovanie značky Slovenska a zlepšenie jeho imidžu vo svete.

„Veľkosť krajiny nedefinuje rozloha a počet obyvateľov, ale príbehy, ktoré dokáže táto krajina produkovať,“ myslí si Vass.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Globsec

Svet

Teraz najčítanejšie