Denník N

Vodohospodári reštartovali veľký biznis od Lazára, zrenovujú Gabčíkovo za 140 miliónov eur

Vodné dielo Gabčíkovo. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vodné dielo Gabčíkovo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Plavba po Dunaji má po roku 2020 byť plynulá a bezpečnejšia, na opravu vodného diela štát chce využiť aj peniaze z eurofondov.

Uprostred júla budú veľkí stavbári a strojári v zhone. Štát bude totiž 17. júla zbierať prihlášky od tých, ktorí budú mať záujem zrenovovať gabčíkovské vodné dielo.

Potenciálna odmena pre firmy je mimoriadne lákavá: 138,8 milióna eur bez DPH. Investícia má zvýšiť bezpečnosť a eliminovať riziko slabej plynulosti dopravy na dunajskej plavbe. V súčasnosti je jedna z plavebných komôr odstavená, a tak vážnejšia porucha na tej druhej predstavuje problém pre plynulú plavbu.

Vodohospodári už dlhšie vysvetľujú, že dielo z minulého storočia má už svoje roky odžité a priebežné drobné opravy jeho problém neriešia. „Od spustenia prevádzky prešlo 25 rokov, podpísal sa na týchto plavebných komorách zub času,“ povedal v TA3 šéf vodohospodárov Daniel Kvocera.

Pár dní nato poslal jeho tím do vestníka verejného obstarávania oznam o spustení tendra.

Prvý pokus stiahol Lazár z kauzy kompa

Nie je to pritom prvýkrát, čo si veľkí hráči môžu gabčíkovský tender zblízka obzerať. Renováciu diela totiž Vodohospodárska výstavba chystala už za druhej vlády Roberta Fica.

Tri mesiace pred voľbami však tender za odhadovaných 100 miliónov eur zrušili s odvolávkou na to, že sa nikto dostatočne kvalitný do súťaže neprihlásil. Tiež sa ukázalo, že by opravu plavebných komôr mohlo Slovensko zafinancovať z eurofondov.

V tom čase už rezonovala kauza kompa, v ktorej bol jednou z ústredných postáv vtedajší šéf vodohospodárov Ladislav Lazár. V čase vyhlásenia prvého tendra vysvetľoval, že drobné opravy po sérii poškodení už plavebné komory nespasia, dokresľoval to problémami lodníkov s alkoholom.

Lazár vtedy avizoval, že veľké firmy môžu opakovanie tendra očakávať hneď po Vianociach. „Do volieb to určite nestihneme uzavrieť,“ hovoril vtedy.

V tom čase sa spomínalo, že jedna plavebná komora je odstavená, aby sa nachystala na prerábanie vedľajšej, aby celý ten čas dokázala obsluhovať lode sama.

No trvalo nakoniec približne rok a pol, kým sa renovácia ocitla opäť v ponuke verejných obstarávaní. Podľa vodohospodárov za tým stoja najmä siahodlhé debaty s Európskou úniou o peniazoch pre projekt.

„V rámci projektov financovaných z prostriedkov EÚ bolo treba vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá bola v januári 2017 schválená, a až na základe jej výsledkov mohli byť vypracované súťažné podklady pre vyhlásenie verejného obstarávania na inováciu a modernizáciu plavebných komôr,“ reagovali vodohospodári.

V čom spočíva takmer 40-miliónový rozdiel v odhade nákladov pôvodnej a novej zákazky?

„Pôvodne zrušené obstarávanie sa týkalo iného rozsahu. Rozsah predmetu zákazky bol pripravený s dôrazom na inováciu a modernizáciu technologických častí. Taktiež v aktuálne vyhlásenom verejnom obstarávaní je o 29 objektov viac ako v pôvodnom rozsahu,“ vysvetlili vodohospodári.

Kvocera v TA3 avizoval, že plavba cez Gabčíkovo by mala byť rýchlejšia a bezpečnejšia v roku 2020. Hlavná časť prác má spočívať vo výmene starých gabčíkovských vrát.

Dielo vzal Fico pre turbíny, na opravy čakajú

Nejde pritom o jedinú neodkladnú zákazku, ktorá sa vodohospodárom oddialila.

Keď Robert Fico počas svojej druhej vlády vysvetľoval, prečo vláda musí urýchlene zobrať súkromníkovi spod kontroly gabčíkovskú elektráreň, odôvodňoval to tým, že sa o ňu taliansky Enel poriadne nestará. Nepozdávalo sa mu dlhé čakanie na komplexnú generálnu opravu turbín za 80 miliónov eur.

„Do konca marca zverejníme informatívne oznámenie, do konca apríla súťažné podklady, do konca augusta-septembra by sme to chceli vysúťažiť. Predpokladáme, že ešte v roku 2015 sa začnú generálne opravy,“ avizoval Lazár.

Tento tender najprv vodohospodári predbežne odoslali do obstarávacieho vestníka, ale nehýbali s ním. Dali si totiž turbíny zauditovať od firmy JHS, kde v minulosti pôsobil Jozef Holjenčík, bývalý šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, známy škandálom s cenami energií.

Zistenia známej znaleckej firmy mali byť také vážne, že „môže to mať trestnoprávnu dohru“, písali vodohospodári. „Nedisponujeme informáciou, že by v tejto veci bolo podávané trestné oznámenie,“ reagovali vodohospodári z tretej Ficovej vlády.

Tá plánuje po viac než dvoch rokoch od prevzatia Gabčíkova na pomoc s elektrárňou získať eurofondy. „Podklady pre verejné obstarávanie na generálnu opravu turbín sa pripravujú, pričom sa hľadá možnosť financovania zákazky z prostriedkov EÚ, ktoré v prípade úspešnosti ovplyvnia aj zadávacie podmienky,“ informovala Vodohospodárska výstavba.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie