Denník N

HB Reavis daruje Bratislave pol milióna eur na opravu Námestia slobody, tvrdí, že nezištne

Foto - TASR
Foto – TASR

Developer chce pomôcť mestu s drahou opravou námestia. Vypíšu architektonickú súťaž a budú zbierať aj peniaze od oslovených firiem.

Developer HB Reavis bratislavskému magistrátu daruje pol milióna eur na opravu Námestia slobody. Vstup na zdevastované námestie v centre mesta je už vyše roka na vlastné riziko.

Z príspevku najskôr námestie vyčistia, opravia dlažbu, osvetlenie či odstránia burinu. V druhej etape pripravia verejnú architektonickú súťaž na riešenie námestia. Návrhy budú môcť prihlásiť aj študenti architektúry. Developer chce robiť na obnovu námestia aj zbierku od oslovených firiem.

Víťazný návrh má odpovedať na otázku, ako oživiť priestor, ale aj čo s roky nefunkčnou fontánou Družba. Tú chcú zachovať a obnoviť.

Foto – Magistrát Bratislavy

Nezištne

Mesto k peniazom od súkromníka pridá 120-tisíc eur zo svojho rozpočtu, revitalizácia by mala byť hotová do konca budúceho roka.

Čo bude mať z investície a opravy developer? HB Reavis tvrdí, že peniaze ponúka nezištne a nesúvisí to s ich komerčnými aktivitami. Jakub Gossányi z HB Reavis hovorí, že vnímajú bolestivé miesta v Bratislave a rozhodli sa podať pomocnú ruku magistrátu a Starému Mestu.

„Záleží nám na meste, v ktorom nielen podnikáme, ale aj žijeme. Naša nadácia založila občianske združenie Dobré m(i)esto, ktorého cieľom je robiť komunitné projekty, ktoré zvýšia kvalitu života Bratislavčanom,“ hovorí Gossányi.

Lanovka závisí od mesta

Nie je to prvýkrát, čo tento developer prišiel s ponukou na verejný projekt za vlastné peniaze. Doteraz však vždy návrhy súviseli s jeho projektmi. HB Reavis má v hlavnom meste aktuálne rozbehnutý veľký projekt novej autobusovej stanice na Nivách a tú chce lanovkou spojiť s Petržalkou. Z lanovky chce developer urobiť verejnú dopravu.

Firma pre výstavbu stanice požiadala štát o udelenie štatútu významnej investície, čo by výrazne urýchlilo nevyhnutné procesy a rozhodnutie úradov. Štatút však dostanú, iba ak projekt odobrí aj magistrát s mestskými časťami. Mesto je zatiaľ zdržanlivé, primátor s developerom naposledy rokovali v piatok.

HB Reavis tiež s J&T Real Estate pripravuje veľkú novú štvrť Lido na petržalskom brehu Dunaja. Tam najskôr ponúkajú skrášlenie nábrežia a skultivovanie lesoparku na pozemkoch mesta, dohodli sa aj s vodákmi. Ďalej od brehu chcú stavať administratívne aj obytné budovy.

Funkčné Námestie slobody ešte z roku 1980. Foto – TASR

Zatiaľ menili stromy

Námestie slobody je v centre Bratislavy pri úrade vlády. Je to veľké, zanedbané námestie, kde ľudia veľmi netrávia voľný čas, pretože tam je veľa betónu a rozpadáva sa.

Magistrát na toto námestie, kedysi známe ako Gottwaldovo, umiestnil varovné tabule v novembri 2015. Oprava dlažby, prepadnutých kanálov a dier bola naplánovaná najskôr na vlaňajšiu jar. Do apríla tohto roku malo mesto námestie obnoviť z nórskych fondov.

Mestská poslankyňa Katarína Šimončičová hovorí, že vedenie mesta za primátora Iva Nesrovnala obnovu zdržiavalo a dodnes nevypísalo projekt na verejné obstarávanie. Magistrát tvrdí, že s obnovou začal už v marci, keď vymenil staré stromoradie pri úrade vlády.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie