Denník N

Gašpar odmietol diskusiu so študentmi v škole, volá ich na prezídium

Foto - tasr
Foto – tasr

Policajný prezident nechce diskutovať s organizátormi Veľkého protikorupčného pochodu v ich škole. Nepáči sa mu ani to, že by diskusiu moderoval riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila.

Policajný prezident Tibor Gašpar nepôjde diskutovať s organizátormi Veľkého protikorupčného pochodu do ich školy, Gymnázia Jura Hronca v Bratislave. Svoje rozhodnutie zverejnil vo videu na Facebooku polície.

„Chcel som, aby na našej pôde prebehla diskusia k tejto problematike, aby študenti mali možnosť stretnúť sa aj s inými policajtmi. Z odpovede študentov však vyplýva, že chceli zmeniť miesto stretnutia a chceli, aby našu diskusiu moderoval zástupca istého denníka. Zmena miesta znamená stratu autenticity, stratu možnosti komunikovať aj s inými policajtmi.“ Policajný prezident sa nedomnieva, že študentami navrhnutý moderátor z Denníka N by bol zárukou nestrannosti. 

Gašparovi je ľúto, že študenti jeho ponuku prísť na prezídium nevyužili, jeho pozvánka pre nich stále platí. „Ako ste sami napísali v odpovedi na pozvanie, odhaľovania a vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti týkajúce sa korupcie je náročné. Práve preto som vám ponúkol autentickú možnosť zoznámiť sa s prostredím, v akom sa s korupciou v praxi bojuje. Rovnako tak som Vám chcel poskytnúť kontakt s vyšetrovateľmi a odborníkmi, aby ste mali možnosť zistiť, akým spôsobom sa korupcia odhaľuje a čo všetko je potrebné na jej dokazovanie,“ napísal študentom Gašpar aj v liste, ktorý im odoslal.

Študenti pozvali Gašpara na diskusiu minulý týždeň a ako moderátora besedy navrhli riaditeľa vydavateľa Denníka N Lukáša Filu. Zároveň napísali, že ak by mu moderátor nevyhovoval, môžu ho zmeniť. Bola to ich odpoveď na jeho prvé pozvanie, aby prišli na deň otvorených dverí na políciu.

V odpovedi Gašparovi vtedy napísali, že sa chcú vyhnúť pochybnostiam zo strany verejnosti o obsahu a účele stretnutia s ním a preto by boli vďační, ak by sa stretnutie uskutočnilo na Gymnáziu Jura Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave, kde si „diskusiu môžu pozrieť študenti, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o tom, ako polícia rieši korupciu na Slovensku.“

Študenti tiež chceli, aby diskusiu mohli sledovať aj médiá, a Gašparovi ponúkali, že môže so sebou zobrať aj iných policajtov.

Študenti navrhovali, aby sa beseda uskutočnila v túto stredu alebo vo štvrtok. Ďalší protikorupčný pochod bude 5. júna. Organizátori žiadajú odstúpenie z funkcie Gašpara, Roberta Kaliňáka aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Žiadajú tiež vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila.

Prvý veľký protikorupčný pochod na námestí SNP sa konal 19. marca. foto N – Tomáš Benedikovič

Gašpar študentom v ich prvej pozvánke napísal, že je rád, že mladých ľudí zaujíma vývoj a smerovanie našej krajiny a hlavne téma korupcie. „Oceňujem, že sa k tejto téme vyjadrujete verejne, čo môže pozitívne zmeniť prístup mnohých občanov k riešeniu tohto spoločenského problému.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie