Denník N

V Manchestri zabili aj osemročné dievča, bomba naznačuje, že útočník mal komplicov

V predchádzaní teroristickým útokom je Británia najlepšou krajinou v Európe. Atentát v Manchestri, ku ktorému sa hlási Dáiš, však polícia nezastavila.

Vybral si miesto, kde môže zabiť veľa ľudí. Na chodbe, kde pri odchode z koncertu na svoje deti čakali mnohí rodičia. Hrala posledná pesnička, ľudia začali vychádzať, keď odpálil improvizované výbušné zariadenie.

Aby zabil čo najviac ľudí, doplnil ho tým, čo odborníci volajú „konfety z dokov“ – klincami, skrutkami, cvokmi, ložiskovými guľôčkami. Útočník zabil seba a ďalších 21 ľudí, zranených bolo 59, mnohí stále bojujú o život.

Británia zažila v pondelok večer v Manchestri najväčší teroristický útok za posledných 12 rokov. Medzi obeťami je aj osemročné dievča. Volala sa Saffie Rose Roussos a na koncerte bola s matkou a sestrou. Obe skončili podľa Guardianu v nemocnici.

Medzi zranenými je 12 detí do 16 rokov aj preto, že speváčka Ariana Grande je populárna medzi dievčatami v tínedžerskom veku. K útoku sa prihlásil Islamský štát, polícia však zatiaľ nepotvrdila, či zistila spojenie medzi útočníkom a touto teroristickou organizáciou.

„Všetky teroristické činy sú zbabelé útoky na nevinných ľudí, ale tento útok vyčnieva pre svoju ohavnosť, chorú zbabelosť. Cielene zaútočil na nevinné, bezbranné deti a mladých ľudí, ktorí si možno užívali jeden z najpamätnejších večerov vo svojom živote,“ povedala premiérka Theresa Mayová v utorkovom prejave.

O dva týždne sa majú v krajine uskutočniť predčasné parlamentné voľby, no všetky významné strany po útoku prerušili kampaň.

Ďalšie útoky

O útočníkovi vedela v utorok poobede verejnosť naisto iba to, že bol mužom a pri samovražednom útoku zahynul. Podľa nepotvrdených zdrojov Politico to bol Brit s líbyjskými koreňmi a volal sa Salman Abedi. Narodil sa v roku 1994, čiže mal 22 alebo 23 rokov. Ak sa to potvrdí, nebolo by to prekvapivé, aj v minulosti v Británii útočili rodení zradikalizovaní Briti.

Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska otvorí na počesť obetiam pondelkového útoku v Manchestri kondolenčnú knihu vo svojej budove na Panskej ulici 16 v Bratislave.

Veľvyslanectvo bude otvorené pre verejnosť v utorok od 1500 – 1700; v stredu od 0900 – 1200 a 1400 – 1700; a vo štvrtok medzi 0900 – 1200.

Hlavná otázka britskej polície je, či útočník konal sám. Vyrobiť výbušninu bez skúseností a pomoci bez toho, aby si vás všimli tajné služby, totiž nie je jednoduché. Polícia v utorok v súvislosti s útokom zatkla 23-ročného muža. Na dvoch miestach našli explóziu, ktorú kontrolovane odpálili a vydali zatykač na dvoch ľudí.

„Vyzerá to na niečo veľké, útok vyzerá byť dobre pripravený. Pamätáte si, že v Paríži v novembri 2015 útočili pred zápasom pred štadiónom Stade de France. Vtedy nikoho nezabili, zdá sa, že chlapík si to naštudoval a útočil až po koncerte,“ hovorí Kacper Rekawek, poľský odborník na terorizmus, ktorý momentálne pracuje v Bratislave pre think tank GLOBSEC.

Rekawek nedávno vydal o súčasnej vlne terorizmu knihu.

Podľa neho je pravdepodobnejšie, že útočník bol súčasťou väčšej skupiny. „Väčšinou výbušninou zabíjali ľudia, ktorí boli súčasťou väčšej bunky,“ hovorí Rekawek.

Dodáva však, že boli niektoré „silné výnimky“, ako napríklad Anders Breivik, ktorý okrem zastrelených mladých ľudí na ostrove Utoya zabil osem ľudí aj bombou v Osle a všetko si pripravil sám.

Ak bol útočník súčasťou väčšej bunky teroristov, je podľa neho možné, že budú nasledovať ďalšie atentáty. Polícia môže byť jeho komplicom na stope, a tí sa tak namiesto zatknutia pokúsia vykonať ešte posledný teroristický čin.

„Ak za tým stojí viac ľudí, môžeme očakávať ďalšie útoky. Vedia, že ich nájdu. Majú už iba jeden šíp. Stále budú chcieť niečo dosiahnuť,“ povedal Rekawek.

Úspešná Británia

V Británii to bol najväčší teroristický útok za posledných 12 rokov, keď útočili džihádisti v londýnskom metre a autobuse a zabili 52 ľudí. Odvtedy do roku 2013 sa britským službám darilo predchádzať útokom, na následky teroru nezahynula ani jedna obeť.

Na deň presne pred štyrmi rokmi zabili za bieleho dňa vojaka Leeho Rigbyho dlhým nožom dvaja nigérijskí bratia (momentálne sú vo väzení).

Pred dvoma mesiacmi zasa zabíjal 52-ročný muž, rodák z Kentu, blízko parlamentu, kde zabil troch ľudí autom a jedného nožom. To boli do pondelka jediné dva smrteľné prípady džihádizmu v Británii za 12 rokov, čo hovorí veľa o tom, aká je Británia úspešná v predchádzaní teroristickým útokom.

„Sú takí úspešní, pretože predtým boli neúspešní,“ hovorí poľský analytik. Hrozba džihádizmu bola v krajine už koncom 90. rokov a začiatkom nového storočia, no bola podľa neho podcenená bezpečnostnými službami aj politikmi.

„Útoky zo 7. júla 2005 boli obrovským budíčkom pre krajinu. Viedlo to k tomu, že terorizmus sa stal v Británii hrozbou číslo jeden. V roku 2014 Theresa Mayová, ešte ako ministerka vnútra, hovorila, že prvé, čo dostane ráno do rúk, je správa protiteroristických jednotiek,“ vraví Rekawek.

Briti do boja proti teroru naliali množstvo peňazí a zdrojov. Veľmi dobre tiež vedia nájsť podozrivých ľudí. Do roku 2013 podľa magazínu Economist predišla Británia 13 teroristickým útokom.

„Majú najmodernejšie možnosti sledovania a z väčšej časti zakázali rivalitu medzi rôznymi agentúrami, ktorá prekáža v protiteroristickom boji v iných krajinách. Británia má tiež jedny z najprísnejších zákonov voči zbraniam na svete a nikdy nebola súčasťou Schengenu, ktorý dovoľuje voľný pohyb naprieč Európskou úniou. Majú tiež skúsenosti s bojom proti terorizmu v Severnom Írsku,“ napísal ešte v marci po útoku pred Westminstrom magazín Economist.

Mimochodom, nie je to prvý teroristický útok v Manchestri, pred 21 rokmi sa centrum mesta stalo terčom teroristov z IRA. Ale určite je najsmrteľnejší v celom severnom Anglicku.

Británia je tiež podľa Rekaweka spolu s Dánskom najlepšia aj v mäkkom boji proti radikalizácii – teda tomu, ako predchádzať radikalizácii v komunite.

Model pre iné krajiny

Aj preto je momentálne podľa analytika považovaná za najlepšiu krajinu v boji proti terorizmu v Európe a stala sa modelom pre mnohé európske štáty.

„Zvyšok Európy sa spoliehal na jej pomoc. Napríklad keď mala malá krajina predsedníctvo Európskej únii, nemyslím teraz Slovensko, tak poprosila o pomoc z Británie, ktorá tam poslala niekoľko svojich ľudí. Uvidíme, ako sa to vyrieši po brexite,“ povedal.

Pondelkový útok však ukázal, že ani najlepší protiteroristický systém nedokáže zabrániť všetkým pokusom. Pre britské služby to nemusí byť prekvapením, pretože pred možnosťou útoku varujú dlhodobo.

Krajina je dlhodobo na štvrtom (z piatich) stupni teroristického ohrozenia. V takomto režime je od roku 2014. V roku 2006 a 2007 bol pár dní aj najvyšší stupeň.

Navrátilci zo Sýrie

Islamský štát v utorok zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa prihlásil k činu. Stálo tam aj to, že „vojak kalifátu dostal na miesto výbušné zariadenie počas zhromaždenia križiakov v britskom meste Manchester“.

Z vyhlásenia však nie je úplne jasné, nakoľko za útokom stál Islamský štát alebo bol len inšpirovaný. Podobné vyhlásenie vydal Dáiš aj v marci, keď útočil 52-ročný Brit. Podľa polície bol však osamelým vlkom, no inšpirovali ho videá, ktoré na sociálne siete v rámci propagandy umiestňuje Dáiš.

Do Sýrie odišlo bojovať asi 850 bojovníkov z Británie. Stále sa tam nachádza asi 200 z nich. Odborníci sa obávajú, že po prípadnej porážke Dáišu v Iraku a Sýrii sa radikáli roztrúsia po Európe, vrátane Británie.

Práve tí, ktorí bojovali v Sýrii, môžu vedieť, ako si vyrobiť improvizované výbušné zariadenia, ktorými môžu zabiť oveľa viac ľudí ako nožom a autom, čo boli útoky, ktoré zažila Británia posledné roky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Manchestri

Svet

Teraz najčítanejšie