Denník N

Zomrel herec Roger Moore, predstaviteľ Jamesa Bonda

Roger Moore ako tajný agent James Bond na snímke z roku 1972. Foto - ap
Roger Moore ako tajný agent James Bond na snímke z roku 1972. Foto – ap

Bol najdlhšie slúžiacim aj najstarším Bondom. Agenta 007 hral v siedmich filmoch v rokoch 1973 až 1985.

Jeho smrť sa stala témou pravidelných falošných správ z internetu a sociálnych sietí. Tentoraz to na rozdiel od minulosti nie je hoax.

Vo veku 89 rokov zomrel slávny britský herec Roger Moore, ktorý sa preslávil najmä ako tretí predstaviteľ známeho tajného agenta Jamesa Bonda.

Podľa britskej BBC to oznámila jeho rodina s tým, že Moore zomrel vo Švajčiarsku v kruhu svojich najbližších „po krátkom, ale statočnom boji s rakovinou“.

Súkromný pohreb sa uskutoční v bližšie neurčenom termíne v Monaku. Tak si to sám želal.

„S tým najhlbším zármutkom v srdciach musíme zverejniť strašnú správu, že náš otec sir Roger Moore dnes zomrel. Všetci sme zdrvení,“ uvádza sa v oznámení podpísanom Moorovými deťmi Deborah, Geoffreyom a Christianom, ktoré sa objavilo na hercovej oficiálnej webovej stránke.

Nepremožiteľného agenta 007 britskej tajnej služby si Moore zahral sedemkrát v rokoch 1973 až 1985 vrátane snímok Žiť a nechať zomrieť (1973) a Špión, ktorý ma miloval (1977).

Bol nadlhšie slúžiacim aj najstarším Bondom. Agentom 007 bol 12 rokov, keď začínal, mal 45 a keď odchádzal, oslavoval 58 rokov. V úlohe ho nahradil herec Timothy Dalton.

Posledných desať rokov pred smrťou žil v ústraní a filmu sa nevenoval.

Zlom v hereckej kariére v 46 rokoch

Záujem o umenie priviedol Rogera Moora, ktorý sa narodil 14. októbra 1927 v Londýne, na začiatku kariéry do firmy vyrábajúcej dokumentárne a výchovné animované filmy. Niekoľkokrát sa objavil v hrách na javiskách londýnskeho West Endu.

Počas druhej svetovej vojny pôsobil v pomocnej armádnej jednotke zabezpečujúcej zábavu pre spojenecké vojská. Po vojne hral v divadlách, v televízii a rozhlase. V roku 1953 prišiel ako mladý herec do USA. Vo vtedajších úlohách vynikal atletickou postavou, často hrával vojakov a policajtov.

Ako o agentovi jeho veličenstva sa o ňom uvažovalo už v 60. rokoch, keď Sean Connery vyhlasoval, že v úlohe končí. Moore však bol v tom čase viazaný v populárnom televíznom seriáli The Saint. K bondovkám sa dostal v roku 1973. Vtedy prišla do kín snímka Live and Let Die s titulnou pesničkou Paula McCartneyho s nezabudnuteľným prológom v kulisách amerického juhu.

Obľúbenej postave agenta britského veličenstva vtlačil pečať uhladenosti a svojský zmysel pre humor. Jeho Bond dokonale pasoval k atmosfére 70. rokov.

Agenta 007 hral ešte v šiestich ďalších filmoch s absurdnými komediálnymi situáciami. Boli to Muž so zlatou zbraňou (1974), Agent, ktorý ma ľúbil (1977), Moonraker (1979), Len pre tvoje oči (1981), Chobotnička (1983); jeho poslednou bondovkou bola Vyhliadka na vraždu (1985).

Snímka Agent, ktorý ma ľúbil, zarobila 185 miliónov dolárov a stala sa superblockbusterom, ktorý agenta 007 dostal medzi najúspešnejšie filmové série.

Najlepšie na Bondovi boli peniaze

V decembri 1985 oficiálne oznámil, že končí s Bondom. O svojom pôsobení v tejto úlohe napísal knihu My World is My Bond (Môj svet je môj Bond 1985).

Moore v rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag v roku 2008 povedal, že to najlepšie na úlohe superagenta Jamesa Bonda bola skutočnosť, že prichádzali peniaze. Autá neboli také úžasné, ani ženy, dodal.

Kráľovná Alžbeta II. udelila v roku 2003 Rogerovi Moorovi šľachtický titul sir. Bolo to za jeho charitatívnu prácu, ktorú vykonával ako veľvyslanec dobrej vôle pre UNICEF.

Krátko pred svojimi 80. narodeninami v roku 2007 sa Moore dočkal svojej hviezdy na hollywoodskom Chodníku slávy.

Ani v 21. storočí neprestal sledovať bondovky. „Veľké šťastie, že hrá Bonda Daniel Craig. Je to výnimočný zjav. Vždy som hovoril, že Sean mal výzor vraha, ale Daniel Craig ho ešte prekonal,“ povedal pre britský denník Telegraph. „Keď som videl Casino Royale, mal som taký pocit, že Daniel Craig urobil viac akcie ako ja vo všetkých siedmich filmoch.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie