Denník N

Volali ju Perla Mossadu a prirovnávali k Mata Hari. Zomrela legendárna izraelská špiónka

Legendárka izraelská špiónka Šulamit Cohen-Kišik. REPROFOTO – YOUTUBE/4LAW.CO.IL
Legendárka izraelská špiónka Šulamit Cohen-Kišik. REPROFOTO – YOUTUBE/4LAW.CO.IL

Šulamit Cohen-Kišik zomrela vo veku sto rokov.

Život Šulamit Cohen-Kišik sa vybral úplne iným smerom, ako sa tradične očakávalo od žien z pobožných židovských rodín narodených v prvých desaťročiach minulého storočia.

Nie, že by sa nevydala vo veľmi mladom veku (mala 16), neporodila sedem detí a nebola svojmu manželovi oporou. To všetko, samozrejme, urobila. Medzitým však stihla byť aj špiónkou Mossadu. Žena vystupujúca pod krycím menom Perla, ktorá pôsobila hlavne v Libanone, zomrela začiatkom tohto týždňa v Jeruzaleme. Dožila sa sto rokov.

Šulamit sa narodila v Argentíne, v rodine sefardského rabína pochádzajúceho z Iraku. Jej rodičia boli sionisti, a tak sa v 30. rokoch rozhodli presťahovať do Palestíny. Mladučkej Šulamit našiel dohadzovač ženícha z Bejrútu. Bohatého, ale podstatne staršieho Josefa Kišika. Dievčina sa nevoľky presťahovala do 11-izbovej vily v židovskej štvrti Bejrútu.

Tam ju zarazilo, že Židia z vyšších vrstiev hovoria len po arabsky alebo po francúzsky. Začala súkromne učiť hebrejčinu, s manželovou pomocou nechala vytlačiť aj učebnice.

Než dovŕšila 24 rokov, porodila päť detí a stala sa prominentnou členkou židovskej komunity, ale aj bejrútskej smotánky. Poznala významných ľudí, medzi nimi mnoho dôstojníckych rodín, čo neskôr využila ako špiónka.

Perla v Bejrúte

Šulamit sa napriek dobrému životu v Libanone nikdy neprestala zaujímať o dianie v Palestíne, kde žili jej rodičia a súrodenci. Po vzniku štátu Izrael a nasledujúcej vojne o nezávislosť s Arabmi, v nebezpečných časoch, keď židovskí obyvatelia arabských krajín začali byť podozrievaní, či sú dosť lojálni, kontaktovala izraelskú tajnú službu Mossad a ponúkla jej pomoc.

Perla, ako ju volali špióni, využívala svoje postavenie, kontakty, výrazné sociálne zručnosti a šarm, pre ktoré ju volali aj izraelská Mata Hari, aj manželovo bohatstvo, aby pomáhala židovským utečencom hlavne zo Sýrie a z Iraku, prechádzať z Libanonu do Izraela. Vytvorila sieť, ktorá ľudí prevádzala cez hory na hraniciach alebo využívala morské cesty.

V roku 1952 ju za to tri týždne po pôrode zatkli, ale prepustili po 36 dňoch. Vtedy jej ešte pomohla protekcia a známosti. Pobyt vo väzení nebrala ako výstrahu a signál, že ju teraz budú viac sledovať. Naopak, pokračovala v pomoci utečencom a na tom, aby získavala tajné vojenské informácie od libanonských dôstojníkov.

V roku 1961, krátko po tom, čo sa vrátila z Ríma, ju zadržali, mesiace mučili a napokon odsúdili na povraz za špionáž. Proti rozsudku sa odvolala. Vyšší súd trest zmenil na dvadsať rokov ťažkých prác, pretože bola matkou siedmich detí. De facto to bolo takmer to isté ako rozsudok smrti.

Zachránila ju šesťdňová vojna v roku 1967, keď sa stala súčasťou výmeny izraelských väzňov za arabských dôstojníkov zadržaných izraelskou armádou. S celou rodinou sa presťahovala do Izraela, posledné roky prežila v jeruzalemskej ortodoxnej štvrti Mea Šearim.

V roku 2007 bola jednou z tých, čo zapaľovali svetlo pri oslavách izraelskej nezávislosti, čo je považované za jeden z najvyšších prejavov ocenenia občana. Jeden z jej synov, Jicchak Levanon bol izraelským veľvyslancom v Egypte.

Libanonský film

Šulamit Cohen- Kišik sa stala „legendou“ aj v Libanone. Nakrútili o nej dokonca hraný film, kde ju vykreslili ako kupliarku, ktorá sprostredkúvala libanonským dôstojníkom sexuálne služby od mladých dievčat, čo si tajne nahrávala na kameru a potom ich tým vydierala. Aby sa vyhli škandalizovaniu, za mlčanlivosť jej poskytovali tajné informácie.

Čo je na tom pravdy, nevedno. Faktom je, že vydieranie zverejnením intímnych detailov je jednou z najstarších metód tajných služieb po celom svete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie