Denník N

Za Glváčovo povyšovanie ministrov prepustia úradníka na obrane

Záver kontroly ministerstva obrany hovorí, že prepustia riaditeľa odboru za protizákonné vypracovanie návrhov na povýšenie členov vlády.

Za povyšovanie členov vlády Smeru tesne pred voľbami 2016 ministrom obrany Martinom Glváčom (Smer) zaplatí riaditeľ odboru vládnej a parlamentnej dokumentácie ministerstva obrany stratou miesta. Vyplýva to zo záverov kontroly, ktorú zverejnilo ministerstvo.

Akú rolu v tomto akte zohral súčasný podpredseda Národnej rady Glváč, ministerstvo nijako nevysvetľuje.

Kontrola ministerstva obrany, na ktorom je teraz nominant SNS Peter Gajdoš, skonštatovala, že pri povyšovaní ministrov vlani v marci pochybil riaditeľ odboru vládnej a parlamentnej dokumentácie ministerstva obrany.

„Porušil služobnú disciplínu v dvoch smeroch: dal vypracovať návrhy rozkazov, čo mu nevyplývalo z jeho funkčného zaradenia, a porušil registratúrny poriadok a návrhy rozkazov nezaevidoval v príslušnej štruktúre,“ napísala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. K 31. máju tento riaditeľ končí štátnozamestnanecký pomer.

Iniciátor Glváč

Na otázku, akú úlohu v povyšovaní zohral minister Glváč a či nie je za to zodpovedný on, ministerstvo neodpovedalo. Denníku N odmietlo zverejniť aj podľa infozákona zoznam všetkých návrhov na povýšenie.

Minister obrany Gajdoš a prezident Kiska počas návštevy vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Foto – TASR

Bol to Glváč, kto vlani na jednej z posledných vlád rozdal viacerým ministrom rozkazy o ich povýšení. Niektorí kolegovia to brali ako jeden z jeho zlých vtipov. Hovoril o tom napríklad minister kultúry Marek Maďarič (Smer) v rozhovore pre Denník N:

„Tým, že to nebolo zverejnené, bral som to ako akt, ktorým sa netreba zaoberať. On to vysvetľoval tým, že to bolo za nejakú podporu členov vlády rezortu obrany, čo si myslím, že by obstálo v prípade premiéra, veď je aj predsedom bezpečnostnej rady, u svojej osoby mám pochybnosti. Ak by ma v danom čase informoval, že sa chystá niečo také urobiť, opýtal by som sa ho, či je to v mojom prípade ako ministra kultúry vhodné.“ Maďarič sa mal stať podľa rozkazu plukovníkom.

Glváč povýšil aj ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorý na to už pre príliš vysoký vek nemal nárok. Jahnátek to najprv v rozhovore pre Denník N potvrdil. Neskôr, keď nezaradený poslanec Miroslav Beblavý upozornil, že takéto povýšenie je protizákonné, už povyšovanie popieral, rovnako aj Glváč.

Denník N následne zverejnil dokument o Jahnátkovom povýšení a Beblavý podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. Výsledok vyšetrovania zatiaľ nie je známy: „Podnet, ktorý bol doručený generálnej prokuratúre, nie je ešte vybavený. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky doposiaľ nepredložilo prokuratúre spisový materiál potrebný na riadne vybavenie podnetu,“ napísala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Glváč sa medzitým Denníku N vyhrážal trestným oznámením, aj žalobou.

Audio: Rozhovor s Ľubomírom Jahnátkom o povýšení: Už to viete? Som plukovník

Nedostatky pri procese povyšovania

Ministerstvo už v marci informovalo, že povyšovanie sa nedialo v súlade so zákonom a počas kontroly zistili viac nedostatkov. „Na základe čiastkových výsledkov nebolo zatiaľ zistené, že by návrh rozkazu na povýšenie pána Jahnátka bol zrealizovaný a riadne zaregistrovaný. Zatiaľ bolo zistené, že bolo spracovaných celkovo 12 návrhov verejných listín – rozkazov ministra obrany,“ odpovedal minister Gajdoš poslancom na základe interpelácie.

Video: Dokument ukazuje Jahnátkovo povýšenie

Z kontroly vyplynulo, že Glváčovo povyšovanie sa neudialo v súlade so zákonom. Minister síce rozdal členom vlády rozkazy, tie však neboli riadne zaregistrované, a tak vlastne nikdy neplatili – s výnimkou ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý si išiel sám povýšenie zaregistrovať na okresný úrad.

„Je zaujímavé, že ministerstvo obrany hovorí o návrhu a len nedávno v Denníku N redaktorka písala o existujúcom rozkaze. V tejto súvislosti som podal trestné oznámenie pre podozrenie z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny,“ povedal Glváč pre aktuality.sk.

Denník N oslovil Glváča s otázkou, ako vníma prepustenie riaditeľa odboru a či aj on cíti zodpovednosť za to, čo sa stalo.

„Keďže závermi kontroly nedisponujem, neviem sa k nim ani vyjadriť a preto sa v tejto záležitosti musíte obrátiť na ministerstvo obrany. K vašej otázke môžem uviesť, že uvedený funkcionár návrhy nerealizoval a o tomto sme spoločne komunikovali aj s ministrom Gajdošom. Minister obrany Peter Gajdoš vie, že povyšovanie ani nepatrí do náplne uvedeného pracovníka. Nikoho som v rozpore so zákonom nepovýšil čo myslím, že veľmi dobre viete. Napriek mojej žiadosti o ospravedlnenie sa tak do dnešného dňa z vašej strany nestalo. Aj preto som v tejto súvislosti podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. Žiaľ, aj napriek upozorneniu, že vychádzate z falzifikátu, naďalej aj v dnešnom článku pokračujete v klamstve, čo ma len utvrdzuje, že vám o pravdu naozaj vôbec nejde,“ reagoval Glváč.

Informácia o povyšovaní ministrov Smeru nasledovala potom, čo v januári Denník N zverejnil, ako Peter Gajdoš povýšil v septembri predsedu SNS Andreja Danka na kapitána v zálohe.  „Pretože si to zaslúži,“ vysvetlil minister povýšenie z desiatnika na kapitána.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie