Denník N

Mladý terorista pravdepodobne nekonal sám, Briti sa boja ďalšieho útoku

Najmladšou známou obeťou útoku je zatiaľ 8-ročné dievča. Foto - tasr/ap
Najmladšou známou obeťou útoku je zatiaľ 8-ročné dievča. Foto – tasr/ap

Muž, ktorý pripravil bombu, môže byť na úteku. V Británii vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti. 

Britská polícia čoraz viac ráta s možnosťou, že mladík, ktorý zabíjal v Manchestri, nebol osamelým vlkom. Je možné, že útok pripravila väčšia skupina.

Ministerka vnútra Amber Ruddová nazvala túto možnosť „pravdepodobnou“. Jeho komplici môžu byť na slobode a je šanca, že pri vyšetrovaní radšej zahynú pri nejakom ďalšom teroristickom útoku, ako by sa nechali chytiť.

Šéf manchesterskej polície Ian Hopkins neskôr dokonca povedal, že sú presvedčení, že za útok v Manchestri je zodpovedná celá skupina ľudí. „Je úplne jasné, že ide o sieť.“

Aj z toho dôvodu britská tajná služba MI5 zvýšila stupeň teroristickej hrozby na najvyšší – kritický.

„Ich zhodnotenie je, že nielenže útok zostáva vysoko pravdepodobný, ale môže byť bezprostredný. V tomto útoku môže byť väčšia skupina osôb, čo je možnosť, ktorú nemôžeme ignorovať,“ povedala v stredu britská premiérka Theresa Mayová.

Bol mulica

Nie je to prvýkrát, čo Briti vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. Za posledných 12 rokov sa tak stalo tretíkrát (raz pár dní v roku 2006 a raz v roku 2007). Okrem iného to tiež znamená, že rady policajtov posilnia aj príslušníci britskej armády.

Útočník po koncerte popovej speváčky zabil v samovražednom útoku 22 ľudí, čo naznačuje, že bol dobre pripravený. Je tak málo pravdepodobné, že by konal sám.

„Bolo to príliš sofistikované zariadenie pre jedného človeka, špeciálne pre túto konkrétnu osobu. Ergo niekto to pre neho vyrobil. Inými slovami, bol mulicou, ktorá nesie bombu, ktorú vytvoril niekto iný. Táto osoba je stále na úteku, takže musia predpokladať, že je možnosť ďalšieho útoku. V najhoršom prípade táto osoba vyrába ďalšie zariadenia a pripravuje viac ľudí. Dúfajme, že to nie je ten prípad,“ povedal pre Radio 2 analytik BBC Frank Gardner.

Verejnosť už vie identitu útočníka, ktorý vykonal najkrvavejší teroristický čin v Británii za posledných 12 rokov. Dozvedela sa to však z neoficiálnych zdrojov.

Británia vyhlásila najvyšší stupeň teroristickej hrozby. Foto – tasr/ap

Ešte v utorok Theresa Mayová povedala, že britská polícia vie meno teroristu z Manchestra, no zatiaľ ho nezverejní. Poobede sa už jeho identita objavila v amerických médiách. Tie sa odvolávali na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Po dvoch hodinách britská polícia kapitulovala, a potvrdila, že je to pravda. Zároveň však bola riadne nahnevaná na svojich amerických kolegov. V rámci výmeny informácií totiž Británia kooperuje s mnohými najbližšími krajinami. Spolu s Amerikou je v klube Five Eyes (päť očí), kde sú anglicky hovoriace štáty, ako Austrália, Nový Zéland a Kanada, ktoré najbližšie spolupracujú.

Britská polícia mala dôvody, aby meno útočníka verejnosť nevedela skôr, ako to uzná za vhodné. „Jeden z hlavných dôvodov je, že pomôže, ak pri vyšetrovaní rodina, priatelia a kolegovia podozrivého o tom vopred nevedia,“ napísal Guardian.

Iritujúce

Takisto nechceli prísť na miesto jeho bydliska a odháňať skupiny novinárov. To, čo rešpektovali britskí policajti aj médiá, však nerešpektovali Američania. Za štyri mesiace Trumpovej vlády sa ukázalo, že ľudia z jeho okolia majú problém udržať tajomstvo. Úniky do amerických médií sú na dennom poriadku a škodia najmä Trumpovi. Jeho vláda to považuje za veľký problém, ktorý teraz spôsobili aj Britom.

„Britská polícia povedala jasne, že chce kontrolovať tok informácií v záujme ochrany operačnej integrity a zachovania elementu prekvapenia. Je teda iritujúce, keď sa dostanú von z iných zdrojov, a jasne sme našim priateľom povedali, že by sa to už nemalo stať,“ povedala v stredu ministerka vnútra Amber Ruddová.

Problém nebol iba u Američanov. V stredu povedal francúzsky minister vnútra Gerard Collomb médiám, že útočník z Manchestru pravdepodobne žil aj v Sýrii. To je informácia, ktorú britská polícia ešte nepotvrdila.

Rodičia z Líbye

Samotný útočník mal 22 rokov a narodil sa v Británii rodičom, ktorí pochádzajú z Líbye. Pôvodne žili v Tripolise a do Británie ušli pred režimom Muammara Kaddáfího. Práve v Manchestri žije veľká líbyjsko-britská komunita, ktorú tvorili najmä disidenti režimu plukovníka Kaddáfího.

Rodičia vraždiaceho mladíka boli pobožní a angažovali sa v miestnej moslimskej komunite. Otec podľa zdrojov britských médií kedysi zvolával na modlitbu do miestnej mešity. Susedia hovoria, že rodičov často videli oblečených v tradičnom odeve. Neznamená to však, že boli oddaní džihádizmu, práve naopak.

Polícia zbiera informácie o útoku v rôznych častiach Manchestru. Foto – tasr/ap

„Jeho otec bude zdrvený. Bol vždy veľmi konfrontačný voči džihádistickej ideológii. ISIS nie je ani džihád, je to zločinecká organizácia. Rodina bude zničená,“ povedal pre Guardian nemenovaný člen komunity.

Zástupcovia miestnej moslimskej obce tvrdia, že mešita je „moderná, umiernená a liberálna“. Miestny imám pre Daily Telegraph povedal, že viedol kázne proti ideológii ISIS. Na druhej strane denník hovorí, že miestnu mešitu obviňovali v minulosti zo zbierania peňazí na džihádizmus.

Zradikalizoval sa nedávno?

Syn, ktorého obeťami boli v pondelok aj najmenej dvaja Poliaci, študoval biznis manažment na vysokej škole, no po dvoch rokoch skončil. Potom pracoval v pekárstve. Útočník sa údajne zradikalizoval len nedávno. Za nebezpečného ho označil aj miestny imám.

„Ukázal mi nenávistnú tvár po mojom prejave o ISIS. Zvykol na mňa gániť a mohol by som povedať, že táto osoba ma nemá rada. Neprekvapilo ma to,“ povedal imám pre Daily Telegraph. Susedia si všimli, že niekedy vykrikoval citáty z Koránu na ulici.

V Manchestri sa podľa britských médií objavili prípady radikálov. Jedného z nich prichytili pri plánovaní útoku, v súčasnosti je vo väzení.

Rodičia (alebo minimálne otec) sú momentálne údajne v Líbyi. Susedia pre Financial Times povedali, že tam odišli pred Vianocami. Vraždiaci mladík sa vrátil z Líbye len pred niekoľkými dňami.

Je možné, že práve tam dostal školenie, ako vyrobiť bombu, respektíve ju vyrobil niekto pre neho. Je totiž málo pravdepodobné, že by sa to naučil sám podľa návodov, ktoré Islamský štát a iné teroristické skupiny zverejnili na internete.

Polícia v utorok zatkla jeho 23-ročného brata a v stredu ďalších troch ľudí. K útoku sa prihlásil Islamský štát, no polícia zatiaľ nemá dôkaz, či skutočne sú nejaké priame prepojenia na útočníka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie