Denník N

Policajti sa pochválili akciou proti drogám v škole, išli po konkrétnom žiakovi

Policajná akcia so psom v škole. Foto – Facebook polície
Policajná akcia so psom v škole. Foto – Facebook polície

Policajtov so psom zavolala do školy riaditeľka. Kritické hlasy na Facebooku polícia mazala.

Polícia je stále aktívnejšia na Facebooku, no dnes zašla aj podľa reakcií ľudí priďaleko. Pochválila sa tam preventívnou akciou na vyhľadávanie drogy so psom v bratislavskej škole. Napokon sa z toho vykľula akcia proti konkrétnemu žiakovi. Drogy uňho nenašli.

Ľudia reagovali na akciu na Facebooku podráždene, polícia viaceré ich komentáre vymazala, upozornil portál omediach.com. Vymazali napríklad komentár: „Fasa, chlapci, a predvolanie Ficovi odnesené? A čo vraví pes na svojho ministra?“

Jedného žiaka vytiahli von

Žiaci zatiahli závesy na oknách, posadali si do lavíc a museli vyložiť jedlo, prípadne aj cigarety.

Vlčiak prechádzal triedami, ňuchal k batohom a študentov. 19-ročný študent hovorí, že pes prešiel vedľa jeho ľavice tak ako okolo ostatných. Policajti aj tak spozorneli a žiaka poslali von z triedy.

„Povedali mi, aby som si zobral všetky veci. Nevedel som prečo, pes nič nenašiel.“ Študent tvrdí, že k nemu bol jeden z policajtov vulgárny. Meno si neprial zverejniť.

Veci vyložil na lavičku pred triedou a policajti mu nakázali vyzliecť si aj tričko. Žiak hovorí, že sa ho pri prehliadke dotýkali, prezreli mu celú tašku, pozreli sa aj do obalu od gélu na vlasy. Nič nenašli a ani mu nepovedali dôvod prehliadky. Ešte tento týždeň to chce riešiť so svojím učiteľom a vedením školy.

Polícia zverejnila z akcie aj video

Policajtov zavolala riaditeľka

Políciu do školy zavolala riaditeľka Erika Melichová. Preventívne kynologické prehliadky robia pravidelne už niekoľko rokov. „Robíme to, aby si žiaci uvedomili, že nie je správne nosiť drogy do priestorov školy,“ vraví riaditeľka.

Prečo si teda policajti vytypovali konkrétneho žiaka na osobnú prehliadku?

Riaditeľka Melichová tvrdí, že tento žiak sa v písomných prácach vyjadroval, že pestuje marihuanu a aj ju užíva. „Považovala som za povinnosť zistiť, či je to pravda.“ Melichová hovorí, že o podozrení rozprávala aj s jeho otcom.

Riaditeľka vraví, že preventívne akcie so žiakmi ani rodičmi neriešili. „Prebehlo to v kľude. Naši žiaci sú zvyknutí na zvieratá,“ povedala Melichová.

Polícia tvrdí, že pes pri prehliadke označil v batohu jedného zo žiakov možnú prítomnosť drogy. „Žiak na výzvu policajta dobrovoľne preukázal obsah batoha, kde sa prítomnosť omamných látok nepotvrdila,“ tvrdí hovorkyňa bratislavskej polície Lucia Miháliková.

Expertka: Osobná prehliadka len pri podozrení

Odborníčka na trestné právo a rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská hovorí, že polícia môže robiť kontroly v škole, ak má vedenie podozrenie na drogy, no aj ako prevenciu.

Ak podľa nej pes pri niekom zastane, majú právo osobu prehľadať, lebo je veľká pravdepodobnosť, že pri sebe má drogy. Do 24 hodín však musia dodatočne získať súhlas prokurátora na prehliadku.

V prípade, že si pes nič nevšimne, môžu podľa nej na základe podozrenia vyzvať na dobrovoľné vydanie drogy. Podozrenie môže prísť aj od vedenia školy. Kurilovská však hovorí, že ak už policajti robia osobnú prehliadku, musí byť evidentné podozrenie z trestného činu.

Niekoľko žiakov hovorí, že im plánovaná kontrola až tak neprekáža, no to, čo policajti spravili ich spolužiakovi, sa im nepáči. „Súhlasím s preventívnymi akciami, ale boli tam aj veci, ktoré by sa nemali stať. Bolo vidno, že bolo dohodnuté s riaditeľkou, aby jedného chlapca prehmatali, aj keď si pes nič nevšimol,“ vraví žiačka školy.

„Je to každého vec, či húli. Mne je to jedno. Nemajú však právo ich len tak kontrolovať,“ hovorí ďalšia. Iný študent hovorí, že kontroly sú v pohode a nemá s nimi problém.

Škola, kde polícia urobila raziu. foto N – Matej Dugovič

SaS: Je to ďalší dôvod na odstúpenie Gašpara

Na policajnú akciu v škole reagovala aj SaS, je to podľa opozičnej strany 1001. dôvod na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara.

„Takéto akcie by mala polícia uskutočňovať u pochybného podnikateľa Ladislava Bašternáka, nie na školách. Polícia má dohliadať na bezpečnosť našich detí, a nie slúžiť ako represívny orgán vládnucich politikov. Po niekoľkýkrát vyzývam policajného prezidenta Gašpara, aby odstúpil,“ vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Polícia reagovala, že podobné akcie robia na žiadosť riaditeľov často. „Tvrdenia politickej strany, že nešlo o preventívnu akciu, ale o zásah policajného komanda a zastrašovanie študentov, vnímame ako absurdný a klamlivý pokus poslancov vytĺcť z tejto témy politický kapitál. Taktiež je lžou tvrdenie, že sa v škole objavili viaceré služobné psy. Ak má politická strana SaS pocit, že drogová problematika na stredných školách je tabu, zjavne sa nestretla s realitou.“

„V minulom roku pri podobnej akcii v škole našli marihuanu len u 13-ročného chlapca. V roku 2016 sme zaznamenali 80 prípadov mladých ľudí vo veku od 14 do 18 rokov, v ktorých figurovali drogy. Išlo hlavne o 1. nedovolenú výrobu a držbu omamných a psychotropných látok, 2. šírenie toxikománie a 3. neoprávnené prechovávanie omamnej a psychotropnej látky, jedu a prekurzora pre vlastnú potrebu,“ píše tiež polícia.

Raziu v škole si všimol aj Shooty

Odyseus: Pozor, aby sa nebáli zveriť dospelým

Policajné prezídium ku kontrolám na škole odkázalo iba toľko, že ich úlohy a oprávnenia definuje zákon. A ministerstvo školstva síce odporúča školám prevenciu, no či schvaľuje policajné represívno-preventívne akcie, už nepovedalo.

Policajti chodia na školy prednášať o drogách pravidelne. Po teoretickej časti často nasleduje aj praktická ukážka na deťoch. Pred rokom napríklad policajný pes v trnavskej základnej škole vyňuchal v peračníku 13-ročného žiaka marihuanu. Pre nízky vek sa súdu vyhol.

Združenie Odyseus, ktoré pracuje s drogovo závislými, tvrdí, že prevencia detí by sa nemala týkať len užívania drog, ale aj ich rozvoja. „Nestačí dookola omieľať, že nemajú brať drogy a drogy sú zlé. Účinná prevencia sa nezameriava len na to, aby mladí drogy nezačali užívať, čo môže byť často nerealistický cieľ, ale podporuje aj oddialenie skúsenosti s drogou aspoň na vyšší vek, prípadne pomáha v tom, aby prvé experimentovanie neprešlo časom do problémového užívania drog,“ hovorí predsedníčka združenia Iveta Chovancová.

Upozorňuje, že chýba systém prevencie založený na vedeckých poznatkoch a školám tak zostáva priestor iba na jednorazové akcie.

„Na školy sa tak dostávajú aj scientológovia a mediálne kampane, ktoré sú síce drahé a pekné naoko, ale nikdy neboli preukázané ako účinné. Prípadne škola zavolá rovno policajtov so psami. Pritom neplatí, že aspoň niečo je lepšie ako nič.“ Ak mladí dostanú podľa Chovancovej zavádzajúce informácie alebo ich škola iba postraší, budú sa v budúcnosti s problémom s drogami skôr skrývať, než aby vyhľadali pomoc dospelého.

„Ak chceme mať zdravé deti, musíme mať aj funkčný systém, ktorý ich v tom podporí a pomôže, keď treba,“ hovorí Chovancová.

Na Slovensku podľa združenia až 26 percent žiakov vyskúša marihuanu a 7 percent aj iné nelegálne drogy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie