Denník N

Cíger avizoval, že Kohúta vyzve, aby odstúpil, v diplomatickej diskusii tak neurobil

Zdeno Cíger a Martin Kohút. Foto koláž, TASR
Zdeno Cíger a Martin Kohút. Foto koláž, TASR

Zdeno Cíger a Martin Kohút diskutovali v TV Markíza o vzájomnom konflikte, nové okolnosti neuviedli. Obaja sa zhodli na tom, kto by mohol byť vhodnou náhradou za Cígera.

Zdeno Cíger pred diskusiou v TV Markíza avizoval, že v debate s Martinom Kohútom vyzve prezidenta SZĽH, aby zo svojho postu odstúpil.

Keď sa moderátor Michal Kovačič reprezentačného trénera spýtal, či na svojom vyjadrení trvá, Cíger odpovedal: „Ja odchádzam, spravili sa chyby, a tak nepokračujem.“ Následne vyzval na zjednotenie sa a o odstúpení Kohúta už nehovoril.

Obaja diskutujúci sa stretli, aby si vyjasnili vzájomný konflikt, ktorý trvá od konca neúspešných majstrovstiev sveta. Cíger po nich vyčítal Kohútovi napríklad prehnané šetrenie na hráčoch a jeho konanie označil ako „podraz za podrazom“. Kohút šetrenie nepovažuje za problém a uviedol, že slovám Cígera neporozumel.

Problémom bola aj skutočnosť, že Kohút nepovolil Cígerovi cestovať osobne za hráčmi z NHL a takisto fakt, že realizačnému tímu vyslovil nedôveru ešte pred skončením turnaja.

Kohút sa v diskusii na Markíze za predčasné vyslovenie nedôvery ospravedlnil, Cíger to však neprijal. Obaja aktéri okrem toho zopakovali príčiny konfliktu, nové okolnosti však neuviedli.

K problému sa nechceli vyjadrovať ani hráči, pre televíziu odpovedal len brankár Ján Laco. „Sporov a nejasností bolo veľa už počas prípravy, ale nikto sa do toho nechcel miešať, je to medzi dvoma ľuďmi.“

Spor v slovenskom hokeji

• Kohút počas MS povedal, že s Cígerom a so Švehlom už nepočíta.
• Cíger vyčítal Kohútovi prehnané šetrenie na hráčoch a aj vyslovenie nedôvery. Pri neúčasti hráčov z NHL hovoril aj o údajnej sabotáži.
• Kohút šetrenie nepoprel, nepovažuje ho za problém. Tvrdí, že Cígerove slová nepochopil.
• Švehla tvrdil, že Kohút vravel hráčom z NHL, aby na MS nechodili.

Cíger si myslí, že Kohút Šatana nezíska

Martin Kohút zopakoval, že jeho prioritou je to, aby sa Miroslav Šatan stal generálnym manažérom reprezentácie. Šatan o ponuke vie, zatiaľ ju zvažuje. Kohút sľúbil, že otázku generálneho manažéra vyrieši do jedného mesiaca.

Zdeno Cíger si však myslí, že prezident SZĽH Šatana nepresvedčí. Reprezentačný tréner to odôvodnil situáciou, keď sa Kohút stretol pred prezidentskými voľbami s hráčmi z NHL a prosil ich o podporu. Cíger tvrdí, že všetci súhlasili, výnimkou bol len Šatan.

To, že stretnutie prebehlo v podniku neďaleko Cígerovho domu bez jeho vedomia, považuje tréner za podraz.

Cíger navrhol za svojho nástupcu Javorčíka, ktorý vedie 18-ku

Martin Kohút nechcel povedať, kto by mal byť nástupcom Zdena Cígera, ktorý pri reprezentácii končí. Keď sa moderátor Michal Kovačič pýtal na Norberta Javorčíka, ktorý hral výborný hokej s reprezentáciu do 18 rokov, Kohút odpovedal: „Nemyslím si, že je to jeho ambíciou.“

Cíger sa následne zarazil a vyjadril presvedčenie, že Javorčík by bol dobrým trénerom reprezentácie. „Ukázal dobrú prácu a mal by sa posunúť,“ myslí si Cíger. Ten dodal, že vždy trval na tom, aby bol trénerom niekto zo Slovenska.

Kohút následne súhlasil, že Javorčík by bol dobrou voľbou.

Konflikt v slovenskom hokeji

„S takým človekom sa ani nechcem stretnúť. Robí podraz za podrazom,“ povedal reprezentačný tréner Zdeno Cíger na adresu Martina Kohúta, prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Cíger tak urobil krátko po skončení neúspešných hokejových MS a prvýkrát odokryl napäté vzťahy medzi ním a Kohútom.

Reprezentačnému trénerovi prekážalo neštandardné šetrenie financií, na ktoré doplácali hráči, či nedôvera od prezidenta SZĽH. Ten uviedol, že šetrenie nebolo príčinou neúspechu, a takisto, že Cígerove slová dodnes nepochopil.

Kohúta kritizoval aj generálny manažér reprezentácie Róbert Švehla.

Vyjadrenia zainteresovaných:

Zdeno Cíger po šampionáte zdôraznil, že berie plnú zodpovednosť za 14. miesto, ktoré bolo pre Slovensko najhoršie vôbec, dodal však, že v príprave na šampionát mal sťažené podmienky.

„Veľa vecí bolo zlých, za dva roky, čo som zažil pri slovenskom hokeji, to bola katastrofa,“ povedal Cíger. Ten nebol spokojný ani s krokmi, ktoré robil prezident SZĽH, aby ušetril financie. „Nemôžeme pred MS šetriť na hokejkách, korčuliach, pitnom režime či doplnkovej výžive. Vymeníme päť ľudí, ktorí toto robili. Veď to sú ťažké veci, a nie každý dokáže v tomto strese pracovať,“ vravel Cíger.

Kohútovi takisto vytkol, že dopredu oznámil, že s ním a s generálnym manažérom Švehlom už v budúcnosti nepočíta. „Neznášam, keď niekto povie dopredu mne aj generálnemu manažérovi, že s vami už nepočítam, možno, keď získate medailu. Veď to sú smiešne veci,“ uzavrel Cíger.

Kohút: Dodnes som tie vyjadrenia nepochopil

Martin Kohút šetrenie na hráčoch nepoprel, v reakcii na Cígerovu kritiku však dodal, že za výkony slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta nemôžu chýbajúce hokejky, korčule či hrboľatý ľad. „Zázemie mali stopercentné, tam problém nebol.“

„Chýbal mi systém. Teraz si treba urobiť hĺbkovú analýzu, sadnúť si a potom môžeme prijať opatrenia, aby sa náš hokej vyvíjal,“ povedal Kohút.

„Je dôležité upokojiť emóciu, sadnúť si. No tie vyjadrenia ma prekvapili, dodnes som ich nepochopil.“

Kohút vysvetlil aj to, prečo vedeniu reprezentácie vyslovil nedôveru už pred skončením majstrovstiev sveta.

„Profesionálny život ma naučil, že zmluvy treba dodržiavať. Ľuďom, s ktorými nepočítate, máte dať vedieť dopredu. Ja som sa správal, ako som sa mal správať,“ vravel.

Švehla: Kohút povedal hráčom z NHL, aby neprišli

Ku kritike Martina Kohúta sa pridal aj Róbert Švehla. Generálnemu manažérovi reprezentácie prekážal hlavne fakt, že mu prezident SZĽH neumožnil osobne navštíviť hráčov z NHL. Slovensko na šampionáte prvýkrát nemalo ani jedného hráča z profiligy.

„Pred pár dňami sa Martin Kohút vyjadril k tomu, prečo sme nešli za hráčmi NHL. My so Zdenom sme v januári chceli ísť, no on povedal, aby sme ostali doma, že budeme iba skypovať. Urobili sme iba to, čo chcel on,“ tvrdil Švehla.

„Treba sa spýtať Kohúta, čo myslel zlou komunikáciou, o ktorej nedávno hovoril. Ja som každému z našich hráčov z NHL volal minimálne dvakrát. Nie je však férové, keď im on povie, že ak nemáte formu, tak nechoďte na MS. Načo som im potom volal? Je to choré.“

Kohút k zrušeniu osobného stretnutia s hráčmi NHL uviedol: „Myslím, že k tomuto som sa vyjadril už pred majstrovstvami, nie je to nová informácia.“

Intrigy a vedomá sabotáž

Kohút mal dnes možnosť vyjadriť sa aj k ostrej kritike Cígerovej priateľky Xénie Mikulovej, ktorá na Facebooku hovorila o údajných intrigách či vedomej sabotáži.

Prezidentovi SZĽH vyčítala napríklad aj to, že rozvojový seminár o slovenskom hokeji zorganizoval v priebehu majstrovstiev sveta a Cíger, Švehla či Július Šupler, ktorí boli v minulosti pri postupe Slovenska z C-kategórie až medzi elitu, sa ho nemohli zúčastniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie